Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Το δείπνο του Μάο – Mao’s dinner, του Βαγγέλη Παυλίδη

Vangelis Pavlidis
Spread the love

Vangelis Pavlidis

  

Βαγγέλης Παυλίδης

 

 

  MAO.jpg

 

25590196_1731918726833039_1989584820_o_neoo.jpg

 

“Σκεφτόμαστε πολύ ταπεινά, όπως ο βάτραχος στον πάτο του πηγαδιού που νομίζει πως ο ουρανός είναι τόσο μεγάλος όσο το άνοιγμα του πηγαδιού. Αν σκαρφάλωνε επάνω θα είχε τελείως διαφορετική θέα”

Μάο

 

Μια μέρα σαν και σήμερα, 26 Δεκεμβρίου 1893, γεννιόταν ο Μαο Zεντονγκ (ή Τσετούνγκ, όπως τον λέμε). Είναι περιττό νομίζω να σας τον συστήσω, καθώς είναι μια προσωπικότητα που σημάδεψε έντονα τα τελυταία 100 χρόνια περίπου.

 

Εγώ όμως έψαχνα να βρώ τι άραγε να έτρωγε αυτός ο Μάο γιατί, ξέρετε, αντίθετα με το τι πιστεύουν ακόμα μερικοί, οι επαναστάτες και οι αριστεροί κάτι θα τρώνε, κάτι θα τους αρέσει ιδιαίτερα, δεν μπορεί. “Κοίτα”, λένε κάποιοι, “αριστερός και τρώει μια ψαρούκλα…άλλο πράγμα!”. Μπούρδες, μα μέχρι εκεί ο λαϊκισμός. Εφ΄όσον δεν το κλέβω απο το στόμα κάποιου άλλου και το πληρώνω με τον ιδρώτα μου μπορώ να τρώγω ό,τι θελω. Ευχαριστώ.
Τι ανακαλύπτω λοιπόν τώρα: κάποια στιγμή πριν εξη εφτά περίπου χρόνια, η Αυτοδιοίκηση της επαρχίας Hunan, πατρίδας του Μάο, έδωσε σε όλα τα εστιατόρια της Κίνας επίσημες οδηγίες για το πώς μαγειρεύεται το αγαπημένο φαγητό του “Μεγάλου Τιμονιέρη”, προκειμένου να σταματήσει η κακοποίησή του από διάφορους ευφάνταστους ή άσχετους μαγείρους.

 

Το αγαπημένο φαγητό του Μάο ήταν λοιπόν το “Κόκκινο Χοιρινό Κατσαρόλας”. Ιδού και η συνταγή:

 

500 gr. χοιρινή κοιλιά – 2 κουτάλια φυστικέλαιο – 2 κουτάλια λευκή ζάχαρη – 1 κουτάλι κρασί Shaoxing (ή ένα Dry Sherry) – Τζίντζερ, φρέσκo, περίπου 2 cm, με την φλούδα και κομμένο σε φέτες – Γλυκάνισο – 2 ξερές πιπεριές τσίλι – Ξυλάκι κανέλλα – Soy Sauce, αλάτι και ζάχαρη – μερικά κομμάτια φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσινο

 

Βράζουμε το χοιρινό σε νερό μέχρι να είναι μισο-μαγειρεμένο. Βγάζουμε απο το νερό, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε μπουκιές.

Ζεσταίνουμε το λάδι με την ζάχαρη στο γουόκ σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λειώσει η ζάχαρη.

 

Δυναμώνουμε την φωτιά μέχρι η ζάχαρη να πάρει βαθύ κόκκινο χρώμα- αυτό δίνει και στο φαγητό το όνομά του. Προσθέτουμε το χοιρινό και περιχύνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε αρκετό νερό ώστε να καλύπτει ίσα ίσα το κρέας και προσθέτουμε τζίντζερ, γλυκάνισο, τσιλι, κανέλλα. Όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγο-μαγειρεύουμε για 40-50 λεπτά.

Όταν είναι σχεδόν έτοιμο δυναμώνουμε την φωτιά για να πήξει το ζουμί, προσθέτουμε το Soy Sauce, αλάτι και λίγη ζάχαρι. Πασπαλίζουμε με τα κρεμμυδάκια πριν σερβίρουμε.

Σερβίρεται με ρύζι στον ατμό και λαχανικά στο γουόκ.

 

Οι κάτοικοι του Shaoshan, του χωριού που γεννήθηκε ο Μάο, συνιστούν το φαγητό αυτό για τις θαυμαστές ιδιότητές του. Οι άνδρες, λέει, το τρώνε για να δυναμώσει το μυαλό τους κι οι γυναίκες για να γίνουν όμορφες.

 

“We think very humbly, like the frog at the bottom of the well who thinks the sky is as big as the opening of the well. Had he climbed to the top he would have a very different view.”

Mao

 

It was on a day like today, 26 December 1893, that the Mao Zedong, the “Great Helsman”, was born. I don’t think it is necessary for me to introduce him as he has left an indelible mark the last 100 years or so of world history.

 

So, I looked to find information on a subject that interests me very much: the food preferences of the Great Helmsman, because contrary to popular belief revolutionaries an Communists and Leftists in general do also eat and do have their culinary preferences.

 

So, here’s Mao’s favorite dish, according to the stringent instructions given by the local government in Hunan:

 

CHAIRMAN MAO’S RED-BRAISED PORK

 

500 gr. pork belly (skin optional) – 2 tbsp. peanut oil – 2 tbsp. white sugar – 1 tbsp. Shaoxing wine – 2 cm. piece fresh ginger, skin left on and sliced – 1 star anise – 2 dried red chillies – a small piece cinnamon stick – light soy sauce, salt, and sugar – a few pieces scallion greens

 

Plunge the pork belly into a pan of boiling water and simmer for 3-4 minutes until partially cooked. Remove and, when cool enough to handle, cut into bite-sized chunks.

Heat the oil and white sugar in a wok over a gentle flame until the sugar melts, then raise the heat and stir until the melted sugar turns a rich caramel brown. Add the pork and splash in the Shaoxing wine.

Add enough water to just cover the pork, along with the ginger, star anise, chiles, and cassia. Bring to the boil, then turn down the heat and simmer for 40-50 minutes.

Toward the end of the cooking time, turn up the heat to reduce the sauce, and season with soy sauce, salt, and a little sugar to taste. Add the scallion greens just before serving.

 

The dish is widely regarded as the “brain food” which provided Mao with the wits to defeat his enemies. In the village he was born they say that it strengthens men’s brains and makes women more beautiful.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Το χέρι – The hand, του Βαγγέλη Παυλίδη
Vangelis Pavlidis
Σκουπίδια και Πολιτισμός – Garabage and Civilization, του Βαγγέλη Παυλίδη
ALLENDE.jpg
Salvador Allende, 1973, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.