Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Ιβάν Σαββίδης: “Όραμά μου η ενότητα των Ελλήνων, όπου γης”

w16-212546savvidis.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

w16-212546savvidis.jpg

 

 

«Λύγισαν τα πόδια, έτρεμαν τα χέρια μου και δεν μπορούσα να κρατήσω το τιμόνι από τη μεγάλη συγκίνηση που με διαπέρασε, όταν το 1990, για πρώτη φορά, διέσχισα με το αυτοκίνητό μου τα σύνορα της Ελλάδας. Σταμάτησα στην άκρη του δρόμου να πάρω αναπνοές…». Μ’ αυτόν τον τρόπο, ο ομογενής επιχειρηματίας, Ιβάν Σαββίδης, ξετυλίγει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το “κουβάρι” των αναμνήσεών του από την πρώτη φορά που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα.

 

Η συνέντευξη έγινε στην έδρα του Ιβάν Σαββίδη, την πόλη Ροστόφ επί του Ντον, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας, που ήταν αφιερωμένη στην 25η επέτειο του ελληνικού κινήματος της Ρωσίας, αλλά και μία ημέρα μετά το επιστημονικό συνέδριο με θέμα “Ο Ρόλος των Ελλήνων στην ιστορία της Ρωσίας”, που πραγματοποιήθηκε στη γειτονική πόλη Ταϊγάνιο (Ταγκανρόγκ).

 

«Είμαι περήφανος, που ύστερα από χρόνια έφτασα σ’ ένα σημείο στη ζωή μου να συμβάλω οικονομικά αλλά και με την παρουσία μου στον απανταχού Ελληνισμό, στη διάσωσης της ιστορίας και της ποντιακής γλώσσας, αλλά και στην προώθηση, στη Ρωσία, της νεοελληνικής γλώσσας», λέει ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ρωσίας.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Σαββίδης ετοιμάζεται να αγοράσει μια μεγάλη κατασκήνωση στην Ελλάδα, όπου παιδιά από 8-11 χρονών θα μαθαίνουν ελληνικά σε φυσικό περιβάλλον, δηλαδή στην Ελλάδα. «Να μαθαίνουν να τη μιλούν τη γλώσσα την ελληνική στην καθημερινότητά τους», εξηγεί ο κ. Σαββίδης, που θεωρεί ζωτικής σημασίας το θέμα της προώθησης του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας. «Μπορεί να μην μιλάω ελληνικά -δεν μου δόθηκε ευκαιρία όταν ήμουν μικρός- μου δίνει, όμως, μεγάλη χαρά να τη μάθουν όλα τα ελληνόπουλα της Ρωσίας», λέει.

 

Σοφία Προκοπίδου-AMNA

SHARE
RELATED POSTS
Στη Ζαλοκώστα. Νύχτα Παρασκευής, του Λουκά Βελιδάκη
diasosi.jpg
Τριήμερο πένθος στη Λέσβο για τους νεκρούς πρόσφυγες
Εγκαίνια Λέσχης Αξιωματικών Γενικού Επιτελείου Στρατού

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.