Υγεία

Ηλιακό έγκαυμα: Η τιμωρία των απρόσεκτων του καλοκαιριού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Μία από τις «παγίδες» του καλοκαιριού είναι το ηλιακό έγκαυμα, δηλ. η σοβαρή βλάβη που προκαλεί στο δέρμα μας, η αλόγιστη –και χωρίς προστασία- έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Το έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει από πολύ σοβαρές βλάβες, όπως διάφορους τύπους καρκίνου του δέρματος και «μελάνωμα» μέχρι πρόωρη γήρανση του δέρματος και προβλήματα στα μάτια.

Η συνεχής προστασία είναι απαραίτητη και τις ημέρες με συννεφιά καθώς η ακτινοβολία UV μπορεί να διαπεράσει τα σύννεφα.

Όσο νεαρότερης ηλικίας είναι το άτομο που υφίσταται τα εγκαύματα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για μόνιμες και σοβαρές βλάβες στο δέρμα του. Τα παιδιά έως έξι μηνών δεν έχουν ακόμη φυσική προστασία άρα δεν τα εκθέτουμε στον ήλιο ούτε τα αλείβουμε με αντηλιακό που είναι χημικό προϊόν. Γενικά χρειάζεται μεγάλη προσοχή για τα παιδιά τουλάχιστον έως πέντε ετών, για άτομα ανοιχτού χρώματος αλλά και όσους λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.
Ο τύπος του δέρματος, η διάρκεια έκθεσης αλλά και η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας καθορίζουν την έκταση του ηλιακού εγκαύματος.

Τα συμπτώματα

Τρεις έως έξι ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο το δέρμα κοκκινίζει και πονά. Αν πρόκειται για απλό ηλιακό έγκαυμα τα συμπτώματα διαρκούν τρεις ημέρες και μετά υποχωρούν.

Στην περίπτωση που το έγκαυμα είναι βαριάς μορφής εμφανίζονται φουσκάλες, πρήξιμο και έντονος πόνος που μοιάζει με κάψιμο ενώ δεν πρέπει να αποκλείσουμε την περίπτωση της λοίμωξης. Αν μάλιστα παρουσιαστούν ρίγη, πυρετός, ναυτία, έμετος, σύγχυση και σημαντική απώλεια δέρματος καλό είναι να ζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Το απλό έγκαυμα αντιμετωπίζεται με φυσικούς τρόπους:

• Κομπρέσες με ένα πανί και δροσερό νερό της βρύσης στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε μέσα σε μία λεκάνη και μερικά παγάκια. Αρκετές φορές καθημερινά τοποθετείτε το δροσερό πανί στα σημεία του δέρματος που υποφέρουν.

• Παγοκύστη τυλιγμένη με ένα πανί.

• Για να εμποδίσετε τον κνησμό και την αφυδάτωση κάνετε κομπρέσες με νερό και οξικό αργίλιο που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο.

• Τα φακελάκια τσαγιού περιέχουν ταννικό οξύ που απαλύνει τον πόνο του ηλιακού εγκαύματος.

• Θαυματουργή είναι και η δράση του γιαουρτιού. Αλείβουμε στην προβληματική περιοχή, ξεπλένουμε και σκουπίζουμε απαλά.

• Η μαγειρική σόδα μπορεί να δώσει εξίσου καλά αποτελέσματα. Τη ρίχνουμε στο χλιαρό του μπάνιου και δεν ξεπλένουμε.

• Ο ανεμιστήρας καταπραΰνει τον πόνο του ηλιακού εγκαύματος.

• Στεγνώνουμε απαλά το δέρμα χωρίς να το τρίβουμε.

Ξεπλένουμε καλά το αλάτι της θάλασσας γιατί επιδεινώνει τον ερεθισμό του δέρματος. Δεν χρησιμοποιούμε αντισηπτικά και οινόπνευμα πάνω στο καμένο δέρμα και αποφεύγουμε το σαπούνι και το αφρόλουτρο γιατί μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω ερεθισμό. Για να ενυδατώσετε το δέρμα, μετά το μπάνιο με δροσερό νερό αλείψτε το με λάδι μπάνιου. Επίσης, πίνετε άφθονο νερό και καταναλώστε φρούτα της εποχής όπως καρπούζια και πεπόνια. Τρώτε ελαφρά, μικρά γεύματα κατά τακτά χρονικά διαστήματα, για να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας.

Αποφύγετε την εκ νέου απρόσεκτη έκθεση σας στον ήλιο γιατί απαιτείται αρκετό χρονικό διάστημα για να επανέλθει το δέρμα στην κανονική μορφή του. Το νέο δέρμα είναι πιο ευαίσθητο οπότε υφίσταται ευκολότερα ζημίες από την ηλιακή ακτινοβολία, οι οποίες λειτουργούν σωρευτικά και δίνουν μακροπρόθεσμα τα δυσάρεστα και επικίνδυνα αποτελέσματα τους.

Και μην ξεχνάτε: Καπέλο, γυαλιά, αντηλιακό, άνετα ρούχα και όχι βόλτες και ηλιοθεραπεία το καταμεσήμερο που ο ήλιος «δαγκώνει».

 

SHARE
RELATED POSTS
Φθινόπωρο και κρυολόγημα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Οι μυστικές δυνάμεις του παντζαριού!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ο οργανισμός μας «μιλά», της Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.