Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος, του Πάνου Μπιτσαξή

659e968f26e9bae9611ae21de4733050_XL.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

659e968f26e9bae9611ae21de4733050_XL.jpg

 

 

Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος, σύντροφοι της αριστερής Επαγγελίας. Το δεύτερο μέρος του γνωμικού το αναμένουμε στωικά. Στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνετε, για να χρησιμοποιήσω την βαρύγδουπη έκφραση της τελετής παράδοσης και παραλαβής των Υπουργείων, έχετε τον συνήθη αλλά και πάντα απροσδόκητο σύμμαχο. Τη βαθειά και αναλλοίωτη ιδιαιτερότητα της ελληνικής κοινωνίας να έχει μνήμη χρυσόψαρου. Θα σας πω τι είναι η μνήμη του χρυσόψαρου. Όταν παρατηρείς το χρυσόψαρο στη γυάλα στενοχωριέσαι. Διερωτάσαι πώς αυτό το πλάσμα δεν πεθαίνει από ανία. Την απάντηση την έχει δώσει η φύση. Το χρυσόψαρο έχει μνήμη 3 δευτερολέπτων. Όταν κάνει μια περιστροφή στη γυάλα, ήδη την έχει ξεχάσει. Γι’ αυτό κάθε νέα περιστροφή, είναι μια νέα, περιπετειώδης και συναρπαστική εμπειρία. Έτσι είναι και η Ελλάδα. Αναζητά το νέο κάνοντας περιστροφές στη γυάλα. Νεότερες έρευνες αποδεικνύουν πως το χρυσόψαρο έχει επιλεκτική μνήμη των κινδύνων για τρεις μήνες. Έστω κι έτσι.

 

Ειδικά ως προς τις επαγγελίες, δεξιές και αριστερές, μου έλεγε ένας παλιός πολιτικός, τον οποίο η μισή Ελλάδα λατρεύει να μισεί και η άλλη μισή απλώς τον μισεί, σε ανύποπτο χρόνο, «τα κομματικά προγράμματα και οι αποφάσεις των συνεδρίων είναι κάτι βαρετά κείμενα, τα οποία κανείς δεν ξέρει ποιος τα έχει γράψει, κανείς δεν τα έχει διαβάσει, προεκλογικά όλοι παραπέμπουν σε αυτά και μετεκλογικά δεν έχουν καμία σημασία». Αυτό είχε ένα καλό κι ένα κακό. Το κακό ήταν η εμπέδωση της αναξιοπιστίας του προεκλογικού πολιτικού λόγου. Το καλό ήταν πως γλιτώναμε από την εφαρμογή των προγραμμάτων και των αποφάσεων των συνεδρίων. Ήταν πάντα τόσο πρόχειρα, τόσο γενικά, τόσο ασυνάρτητα, τόσο απατηλά, που αλίμονο αν κάποιος επιχειρούσε να τα πάρει κατά γράμμα. Γιατί τις μεγάλες αλλαγές δεν αρκεί να τις θέλεις, δεν αρκεί να τις εκφράζεις, πρέπει πρώτα από όλα να ξέρεις πώς να τις κάνεις. Και σε αυτό το θέμα υπήρχε πάντα ένα σοβαρό πρόβλημα. Αυτοί που είχαν την δύναμη δεν είχαν τη γνώση. Αυτή που είχαν τη γνώση δεν είχαν την δύναμη.
Η διαφορά των παραπάνω με το σήμερα είναι ότι η αριστερή επαγγελία της Ρόδου και όλη η σχετική ρητορική είναι αντικείμενο βαθειάς πίστης. Όσο περνούν οι ώρες, επενδύεται σημειολογικά με σύμβολα, σημαίες και θριάμβους, με πολιτικούς όρκους, με κατάθεση στεφάνων στην Καισαριανή, τον τόπο μαρτυρίου των αγωνιστών της ελευθερίας, με ήλιους και με ταμπούρλα, που θέλουν να φωτίσουν και να δονήσουν όχι μόνο την μικρή Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη και τον κόσμο. Urbi et orbi, στην πόλη και στον κόσμο, όπως αναφωνεί παραδοσιακά τα μηνύματά του η Αυτού Αγιότης ο Πάππας, τον οποίο πρόσφατα επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός.

 

Επειδή όμως και η δική μου μνήμη αδυνατεί να χωρέσει τον καταιγισμό των γεγονότων και της υπερπληροφόρησης, μέρος της οποίας υφίσταμαι λόγω επαγγέλματος, αλλά και επειδή scripta manent ας καταγράψουμε συνοπτικά την Αριστερή Επαγγελία.

 

• Σήμερα, 26 Ιανουαρίου 2015, 70 χρόνια και λίγες ημέρες μετά τα Δεκεμβριανά, το μνημόνιο καταργήθηκε με «την ψήφο του ελληνικού λαού». Καταργήθηκαν μαζί του όλες οι δεσμεύσεις, καλές και κακές, που συνοδεύουν τα δάνεια που πήραμε. Το ρολόι γυρίζει πίσω με έναν τρόπο μαγικό, στις 22 Απριλίου 2010, στο status quo ante, προ του Καστελόριζου. Όλα ξαναρχίζουν από την αρχή. Εκ του μηδενός. «Ex nihilo και cum tempore», όπως έπλασε ο Θεός τον κόσμο, κατά τον ιερό Αυγουστίνο. Η Ελλάδα ανακτά την εθνική της ανεξαρτησία απέναντι στους «τοκογλύφους δανειστές».

 

• Το χρέος της χώρας διαγράφεται «κατά το μεγαλύτερο μέρος του». Όχι όλο, όπως μαξιμαλιστικά επιδιώκει το ΚΚΕ. Το μεγαλύτερο μέρος του. Αλλά και το μικρότερο μέρος του, δεν θα το πληρώσουμε. Θα υπάρξει μορατόριουμ για 3 χρόνια «για να πάρει μπρος η ελληνική οικονομία». Αλλά και μετά, αυτό το μικρότερο μέρος, θα το πληρώσουμε μόνο με «ρήτρα ανάπτυξης». Αν αναπτυσσόμαστε, κάτι θα γίνει. Αν όχι, δεν θα δίνουμε τίποτα. Αυτά, γιατί κατά την παλαιότερη ρητορική σας, το χρέος είναι επαχθές και επονείδιστο και κατά την νεότερη ρητορική σας, γιατί δεν είναι βιώσιμο. Οι πόροι που θα προκύψουν από τη διαγραφή, θα δοθούν στους φτωχούς, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή, που έχει γίνει στην Ελλάδα, λόγω του μνημονίου. Σας θυμίζω ότι ο όρος «ανθρωπιστική καταστροφή» έχει χρησιμοποιηθεί από τον ΟΗΕ και τη διεθνή ορολογία, για το Νότιο Σουδάν, τη Συρία, τη Ρουάντα, και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.

 

• Από τους κουρεμένους πιστωτές μας, μεταξύ των οποίων οι περιούσιοι λαοί της Σλοβακίας, της Εσθονίας και άλλοι άθλιοι τοκογλύφοι, που δανείζονται με μεγαλύτερο επιτόκιο από εμάς για να μας δανείσουν με μικρότερο, θα ζητήσουμε καινούργια δανεικά για τις ανάγκες μας. Αυτή τη φορά χωρίς κανέναν όρο. Γιατί οποιοσδήποτε όρος προσβάλει την εθνική μας υπερηφάνεια, γιατί οι Έλληνες είμαστε υπερήφανος λαός. Χωρίς καμία εποπτεία. Η Τρόικα θα φύγει. Γιατί ποιος ανέχεται εποπτεία από τους υπαλλήλους των τοκογλύφων; Χωρίς καμία μεταρρύθμιση. Ποιος είναι αυτός που θα μας υποκαταστήσει και θα μας υποδείξει μεταρρυθμίσεις; H Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα. Με αυτά τα νέα δανεικά τερματίζεται από σήμερα η λιτότητα. Πορευόμαστε σε μια άλλη εποχή προς το εννοιολογικό αντίστροφο της λιτότητας, την αφθονία.

 

• Όλα αυτά θα γίνουν με ένα «πρόγραμμα», που δεν θα το λένε «μνημόνιο». Θα το λέμε «πρόγραμμα», το οποίο το έχετε συντάξει εσείς, αλλά το κρατάτε επτασφράγιστο μυστικό, για λόγους εθνικούς. Το καταπληκτικό αυτό πρόγραμμα θα το υιοθετήσουν οπωσδήποτε και χωρίς καμία επιφύλαξη, τόσο η δύστυχη Μέρκελ, όσο και το σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμών. Συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ. Δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε μία στο εκατομμύριο να μην το δεχτούν. Γιατί αν το κάνουν «βλάπτουν τα συμφέροντά τους». Καταστρέφουν την Ευρώπη και το Ευρώ. Όχι μόνο θα το δεχτούν, αλλά θα πουν και ένα τραγούδι στο «νταούλι και στον ζουρνά που θα τους παίζουμε».

 

• Ένα μεγάλο κίνημα αντιμεταρρύθμισης θα κατεδαφίσει το μνημονιακό κεκτημένο που οδήγησε στην απόγνωση. Λεφτά υπάρχουν. Θα βρεθούν από τη λίστα Λαγκάρντ, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τον ιερό πόλεμο κατά των Παρθένων Νήσων, των νήσων Τζέρσει και λοιπών φορολογικών παραδείσων από το περιουσιολόγιο και τους πλούσιους.

 

Εμπρός λοιπόν σύντροφοι της Αριστερής Επαγγελίας! Μαζί σας. Έχετε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, την ανοχή όλου του ελληνικού λαού και την ψήφο εμπιστοσύνης του κόμματος που υποστήριξε ότι στον ελληνικό εναέριο χώρο πετούν αεροπλάνα των ιμπεριαλιστών που μας ψεκάζουν με ειδικό υγρό για να είμαστε παθητικοί στο μνημόνιο.

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

 

d314d558a192d866e3e742f6f232cc6f_Generic.jpg

 

Πάνος Μπιτσαξής

SHARE
RELATED POSTS
Πίσω από την πανδημία, Tου Ηλία Καραβόλια
Ανάγκη για Μόνιμο Συμβούλιο Δημοσίων Επενδύσεων, του Ηλία Καραβόλια
Ποιος ενισχύει τους Έλληνες συγγραφείς; του Νίκου Δήμου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.