Πόρτα στον Κόσμο

Η μοναχική μπούρκα της τρομοκρατίας, της Μαρίας Καρχιλάκη

2cf6603.jpg
Spread the love

 

2cf6603.jpg

 

 

 

 

Μαρία Καρχιλάκη

 

 

 

Τον Δεκέμβρη του 2014 ένα φοβερό φονικό έγινε στο Άμπου Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων: μια γυναίκα ντυμένη με την πιο αυστηρή από τις αυστηρές ισλαμικές ενδυμασίες, δηλαδή έχοντας καλύψει όλο της το σώμα από το κεφάλι μέχρι τα πόδια με μαύρο ύφασμα και τα χέρια της με μαύρα γάντια, μαχαίρωσε και σκότωσε στις τουαλέτες ενός εμπορικού κέντρου στην περιοχή Reem Island την αμερικανίδα δασκάλα Ibolya Ryan που ζούσε και εργαζόταν στο Άμπου Ντάμπι. Θύμα και δράστις δεν γνωρίζονταν. Δεν είχαν διαφορές μεταξύ τους. Η γυναίκα με τα μαύρα δολοφόνησε τη Ryan γιατί ήταν πολίτης δυτικής χώρας.

 

Η αστυνομία των Εμιράτων εντόπισε μέσα σε 24 ώρες το “φάντασμα του Reem Island” -όπως αποκαλούσαν τη δολοφόνο τα ΜΜΕ. Προηγουμένως είχε λανσάρει καμπάνια σε αγγλικά και αραβικά στα social media δημοσιοποιώντας βίντεο με τη μαυροντυμένη φιγούρα από τις κάμερες ασφαλείας του εμπορικού κέντρου και ζητώντας από τον κόσμο να συνδράμει την έρευνα.

 

Μέσα σε 48 ώρες από τη στιγμή του φονικού, οι ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σπίτι της γυναίκας με τα μαύρα και τη συνέλαβαν∙ Dala al Hashemi το όνομά της, πολίτης του Αμπου Ντάμπι με καταγωγή από την Υεμένη.

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο Υπουργός Εσωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Saif Bin Zayed, αποκάλυψε ότι η Dala al Hashemi προσπάθησε να δολοφονήσει με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ακόμη έναν αμερικανό πολίτη, τον αιγυπτιακής καταγωγής γιατρό, Mohamed Hassan, τον οποίον επίσης δεν γνώριζε προσωπικά ούτε είχε διαφορές μαζί του. Πήγε στην πολυκατοικία του μισή ώρα αφότου είχε μαχαιρώσει την Ibolya Ryan και άφησε έξω από το διαμέρισμα του, στο χαλάκι της εισόδου, τη βόμβα. Για καλή τύχη της οικογένειας, όμως, την εντόπισε λίγα λεπτά αργότερα ο γιος του γιατρού ανοίγοντας την πόρτα για να φύγει. Παραξενεύτηκε, το είπε στους γονείς του κι εκείνοι με τη σειρά τους ειδοποίησαν αμέσως τις Αρχές. Και εδώ οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τις κινήσεις της Dala al Hashemi: να μπαίνει στην πολυκατοικία σέρνοντας μια μικρή μαύρη βαλίτσα με ροδάκια και στη συνέχεια να φεύγει με ένα αυτοκίνητο τύπου τζίπ έχοντας καλύψει την πίσω πινακίδα με μια μεγάλη σημαία του Άμπου Ντάμπι. Αυτό το βίντεο όπως και εκείνο με την επιδρομή των ειδικών δυνάμεων στο σπίτι της -όπου μεταξύ άλλων εντοπίστηκε και το αυτοκίνητο με τη σημαία και μάλιστα με αίματα στο τιμόνι- δημοσιοποίησε ο υπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

 

Η ανάκριση, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων, δεν έδειξε ότι η γυναίκα είχε συνεργούς. Έδρασε μόνη της, εμπνεόμενη απ’ όσα διάβαζε σε ακραίες ισλαμικές ιστοσελίδες. Από το περιεχόμενό τους, επίσης, έμαθε πως να φτιάχνει και τις βόμβες. Είπε επίσης πως δεν αναζητούσε αποκλειστικά αμερικανούς για να σκοτώσει αλλά γενικώς δυτικούς. Αυτούς δηλαδή, που η τζιχαντιστική της ιδεολογία θεωρεί νόμιμο στόχο όπως θεωρεί και τον αφανισμό τους επιβεβλημένη υποχρέωση κάθε πιστού μουσουλμάνου. Η Dala al Hashemi θεωρείται επισήμως από τις Αρχές του Άμπου Ντάμπι “μοναχική λύκαινα” (ο όρος σε αντιστοιχία προς το αρσενικό “μοναχικός λύκος” όπως καταγράφεται επισήμως στη βιβλιογραφία), δηλαδή τρομοκράτισσα η οποία δεν ανήκει σε δίκτυο, δεν παίρνει εντολές, αλλά δρα μετά από δική της απόφαση στο όνομα ενός υπέρτατου σκοπού. Κι αυτό ακριβώς την κάνει πολύ επικίνδυνη -το ό,τι δηλαδή κινείται κατά μόνας- όπως κάνει επικίνδυνους όλους όσοι ασκούν τρομοκρατία κατ’ αυτόν τον τρόπο, αφού δεν είναι προβλέψιμοι και μόνο τυχαία μπορούν να εντοπιστούν. Ο ISIS, ο οποίος τον τελευταίο καιρό προτρέπει τους συμπαθούντες του στο εξωτερικό να μη βάζουν πλώρη για τα εδάφη του Χαλιφάτου σε Συρία και Ιράκ αλλά να κατευθύνουν τον τζιχαντιστικό τους ζήλο σε μοναχικές τρομοκρατικές ενέργειες στις χώρες τους, έσπευσε να επικροτήσει τη δράση της Dala al Hashemi δημιουργώντας στο twitter το hashtag #العبايات_المنفردة δηλαδή #ΜοναχικήΜπούρκα, καλώντας ταυτοχρόνως σε μίμηση της πράξης της. Το tweet λέει: “Οι μοναχικοί λύκοι και οι μοναχικές μπούρκες περπατούν στους δρόμους των Κρατών του Κόλπου αναζητώντας σταυροφόρους για να εκδικηθούν στο όνομα των μουσουλμάνων“.

 

Είναι μεγάλο ερώτημα αν θα υπάρξουν κι άλλες μοναχικές μπούρκες. Πιθανότατα ναι -αφής στιγμής έχει γίνει η αρχή. Ενδιαφέρον επίσης έχει το γεγονός ότι μόλις ένα μήνα πριν από τη δολοφονία της Ibolya Ryan, η αμερικανική πρεσβεία στα Εμιράτα είχε εκδώσει οδηγία προς τους αμερικανούς πολίτες, κυρίως τους δασκάλους στα διεθνή σχολεία, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ένα ανώνυμο μήνυμα σε τζιχαντιστική ιστοσελίδα καλούσε τους πιστούς μουσουλμάνους να τους επιτίθενται. Ουάσιγκτον και Άμπου Ντάμπι αποφεύγουν, επισήμως τουλάχιστον, να διασυνδέσουν τη Dala al Hashemi με την προειδοποίηση και το ανώνυμο μήνυμα. Αν όντως δεν διασυνδέονται τα δύο γεγονότα, η σύμπτωση είναι τουλάχιστον περίεργη. Αν διασυνδέονται, οι μοναχικές μπούρκες μπορεί να αποδειχτούν μεγαλύτερη απειλή από τους μοναχικούς λύκους.

 

Η Ibolya Ryan είναι το πρώτο θύμα ισλαμικής τρομοκρατίας στα Εμιράτα.

 

Για την ιστορία, ο πληθυσμός των ΗΑΕ ανέρχεται σε 9,2 εκατομμύρια κατοίκους από τους οποίους μόνο το 1,4 έχει την υπηκοότητα των Εμιράτων. Τα υπόλοιπα 7,8 είναι αλλοδαποί μετανάστες εκ των οποίων 40.000 αμερικανοί.

Η χώρα είναι στενή σύμμαχος των ΗΠΑ και παίρνει μέρος στην εκστρατεία κατά του ISIS. Παρότι θεωρείται από τα πιο φιλελεύθερα αραβικά κράτη του Κόλπου και έχει καταφέρει να κρατήσει εκτός συνόρων την Αλ Κάιντα και άλλες ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις, υπάρχουν, μεταξύ των υπηκόων της, συμπαθούντες της τζιχαντιστικής ιδεολογίας. Πριν από ένα χρόνο συνελήφθησαν 7 με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν επίθεση, ενώ πιο πρόσφατα αποδέκτης απειλών από φανατικούς μουσουλμάνους έγινε η μοναδική γυναίκα πιλότος της πολεμικής αεροπορίας των Εμιράτων, Mariam al Mansouri, όταν έγινε γνωστό ότι συμμετέχει στην εκστρατεία κατά του ISIS.

 

Θύμα 

Ibolya-Ryan-225x300.jpg       

 

  Θύτης 

Mariam-al-Mansouri-300x168.jpg

SHARE
RELATED POSTS
Υπόθεση Αποπομπής Τραμπ. – Impeachment Case “nailed”!, του Γιώργου Σαράφογλου-by George Sarafoglou
Η Αγιασοφιά, το ανίκητο μνημείο!, του Μάνου Στεφανίδη
Καημένη Λάϊκα, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.