Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Η μοναξιά του ΣΥΡΙΖΑ, του Γιάννη Σιδέρη

Spread the love

 

Σε καταφανή άκομψη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, ενόψει της διαγραφόμενης εκλογικής αναμέτρησης,  επιδόθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Σταϊνμάγερ , κατά την συνάντησή του με τον Ευ. Βενιζέλο. Σε  δηλώσεις του στήριξε  τις δυνάμεις «οι οποίες εξασφάλισαν την πρόοδο στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες», λέγοντας ότι είναι σημαντικό «να είναι σε θέση να συνεχίσουν αυτό τον δρόμο». Σήμερα πάλι ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ  ζήτησε «να μην αναδείξει η Ελλάδα ακραίες δυνάμεις».

 

Η παρεμβάσεις αυτές ήταν ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των  δηλώσεων και δημοσιευμάτων  δια των οποίων επιχειρείται  να μπολιαστεί με φόβο το κοινωνικό σώμα, έναν φόβο που θα  αποτελέσει κυρίαρχη συνιστώσα της πολιτικής σύγκρουσης τόσο  κατά τις ψηφοφορίες για την πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και της επερχόμενης  εκλογικής  αναμέτρησης.

 

«Αυτή την στιγμή δεν έχουμε προεδρική πλειοψηφία αλλά ως την τελική ψηφοφορία πιστεύω θα αποκτήσουμε» , έλεγε  χθες πηγή του  Μαξίμου σε δημοσιογράφους. Αυτό αναμένεται να  γίνει «από την πίεση της κοινωνίας», η οποία με την σειρά της θα ασκήσει πίεση  στους αμφιταλαντευόμενους βουλευτές!

 

Φυσικά η κοινωνία δεν έχει λόγο να πιέσει γιατί δεν καίγεται να δει τον, συμπαθέστατο κατά τα άλλα, Στ. Δήμα στον προεδρικό θώκο, ούτε καίγεται να συνεχίσει να κυβερνάται από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία έχει τροχοδρομήσει την πολιτικοοικονομική διεύθυνση της χώρας στον αυτόματο των μνημονιακών συμβάσεων.  

 

Ωστόσο υπό την μαζική επίδραση του φόβου για το τι μέλει γενέσθαι, θα αρχίσει να  προσμετρά τα διακυβεύματα που θα είχε η άνοδος μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Εξ´ αυτού όλο το τόξο των μνημονιακών δυνάμεων έχει αρχίσει να επιδίδεται σε έναν ανηλεή προπαγανδιστικό πόλεμο : Διεθνή και εγχώρια Μέσα Ενημέρωσης,  τραπεζίτες, κοινοτικοί αξιωματούχοι, θεσμικοί παράγοντες φιλελεύθερης αντίληψης,  θα σέρνουν τον χορό του εκφοβισμού, προκειμένου να αποτρέψουν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.  

 

Ηδη χθες ο Α. Σαμαράς εξαπέλυσε την σκληρότερη επίθεση των δύο τελευταίων χρόνων προς την αξιωματική αντιπολίτευση, προτάσσοντας σκληρά διλήμματα και προβλέψεις «περί κινδύνου εξόδου από το ευρώ εάν έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία». Να θυμίσουμε ότι πρόσφατες ήταν πάλι οι παρόμοιες δηλώσεις του πρωθυπουργού σε συνομιλία του με βουλευτές στο καφενείο της Βουλής περί αδειάσματος των τραπεζών, καθώς και οι σχετικές δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη.

 

Αλλά κι αν ακόμη αυτά δεν αποτρέψουν την ψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει και ο δεύτερος γύρος του πολέμου, με πραγματικά πυρά, όπως αυτά της χρηματοδότησης. Το διατύπωσε καθαρά ο  υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Σόϊμπλε, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα έχει προθεσμία έως τα τέλη Φεβρουαρίου για να συμφωνήσει σε όλα με την τρόικα, διαφορετικά θα προκληθεί πιστωτική ασφυξία ( ο οποίος Σόϊμπλε είχε φυσικά ενημερωθεί για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής την οποία και θεώρησε «καλή»). Είχε επίσης προειδοποιήσει στα τέλη Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι ότι σε περίπτωση διαπραγματευτικού κενού, η Κεντρική Τράπεζα, θα ανακοινώσει τον αποκλεισμό των ελληνικών χρεογράφων από τα προγράμματα τόνωσης της ρευστότητας για τις χώρες της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να προκληθεί πιστωτική ασφυξία στις ελληνικές τράπεζες και την πραγματική οικονομία.

 

Απέναντι στην οικονομική ασφυξία που προετοιμάζουν – με ενδεχόμενο σχεδιασμό να καταστήσουν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως σύντομη παρένθεση, το κόμμα της αντιπολίτευσης δεν μοιάζει επαρκώς προετοιμασμένο!

 

Μεταξύ των άλλων θα πρέπει να προσέξει διάφορες αστάθμητες  δηλώσεις που εξακοντίζουν κάποια απαράσκευα στελέχη του – όπως ας πούμε ο κ. Γιάννης Τόλιος, μέλος της Κ.Ε , ο οποίος «Πέρα από την Ευρωπαϊκή και την Βόρεια Αμερικανική αγορά, υπάρχουν οι χώρες τηςBRICS.Είναι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ξεχωριστά και η Ρωσία». (όπου BRICS, είναι τα αρχικά των χωρών: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική!).

 Δεν ξέρουμε πόσα θα μας δώσουν η …Νότιος Αφρική και η Ινδία, αλλά προσωπικά θυμάμαι τον Παπανδρέου να πηγαίνει για δανεικά στη Ρωσία, και μετά την συνάντηση ο Μεντβέντεφ  να λέει στους έλληνες δημοσιογράφους που συνόδευαν τον τότε έλληνα πρωθυπουργό,  «του συνέστησα να πάει στο ΔΝΤ»! Επίσης ας ξέρει το φιλότιμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, ήταν αρνητικός στην χρηματοδότηση της Ελλάδας – και σωστά για την οπτική του – αφού τα χρήματα του ΔΝΤ πρέπει να προορίζονται για φτωχές χώρες του Τρίτου Κόσμου. Ας αποφεύγουν επίσης τις μεγαλοστομίες, ότι η Ευρώπη έχει πάρει στραβό δρόμο και είναι χρέος του ΣΥΡΙΖΑ να την επαναφέρει, όπως, με δικά μου λόγια, είπε ο σοβαρός Α. Καρύτζης – καθώς  τα μεγέθη είναι εξοντωτικά εις βάρος μας, και μάλλον το να σωθούμε θα πρέπει να είναι ο στόχος μας ,αφού είμαστε πολύ μικροί για να αλλάξουμε την Ευρώπη.

 

 Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μόνος σε αυτό τον άνισο αγώνα, δεν θα έχει συμμάχους στο εσωτερικό, ούτε καν τον λαό στην κινητοποίηση του οποίου ευελπιστεί – άλλωστε, όσες φορές προσπάθησε,  ποτέ δεν μπόρεσε να τον κινητοποιήσει μαζικά. Δεν θα έχει ούτε συμμάχους στο εξωτερικό. Ηδη  ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, φέρεται να είπε σε στενούς του συνεργάτες «Αν αποτύχουμε εμείς, αν αποτύχει η κυβέρνησή μου, θα έρθει η Τρόικα.»!  Μάλλον καμιά διάθεση δεν επιδεικνύει στην σύμπτυξη μετώπων του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ…

 Χθες ο Γραμματέας της Κ.Ε. Δημ. Βίτσας δήλωσε αποφασιστικά: «Δεν θα τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα του διμήνου που συμφωνήθηκε με τους δανειστές, εδώ δεν αναγνωρίζουμε τη συμφωνία».

 Πολύ σωστά (λέμε τώρα), ασχέτως αν στο κόμμα άλλα στελέχη ένιωσαν αμηχανία και δυσαρέσκεια για τη δήλωση την στιγμή που ο Δ/ντης του γραφείου του κ, Τσίπρα, Ν. Παπάς,  διαβεβαίωνε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει μονομερείς ενέργειες … άλλωστε, αν κάνει, θα έχει λαϊκή εντολή γιαυτό. Μήπως όμως θα πρέπει να ενημερώσει τον λαό τι σημαίνει αυτό, και μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να έχει προγραμματίσει πως θα αντιμετωπίσει τις όποιες επιπτώσεις;

  Ετσι κι αλλιώς μόνη της η κυβέρνησή του θα το αντιμετωπίσει, κανείς δεν θα της συμπαρασταθεί…

  

 

Γιάννης Σιδέρης

 

SHARE
RELATED POSTS
Κουβέντα στο παγκάκι! – Park-bench talk!, του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou
Ιδού το παράλογο…, του Νίκου Βασιλειάδη
Δρ Φαρσαλινός: “Δεν διασπείρω fake news, επαναλαμβάνω ό,τι λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων”-Υπερασπιζόμενος εαυτόν μιλά για τα πλασματικά κρούσματα στη χώρα
2 Σχόλια
 • Δημητρης
  13 Δεκεμβρίου 2014 at 17:49

  Ακομα και τα αδελφια μας οι κυπριοι διαχωριζουν την θεση τους απο την δικη μας Μικρομεγαλοι που θα αλλαξουν την ΕΕ

 • michele
  12 Δεκεμβρίου 2014 at 17:47

  H αληθεια ειναι πως και η WSJ και οι FT καθως και το CNN μιλσαν για grexit πριν το Σαμαρα και παντως οχι σε συμφωνια με τον Αδωνι!
  Επισης αληθεια ειναι οτι η σταση της αντιπολιτευσης παρα τις αβελτηριες της κυβερνησης παραμενει ανομοιομορφη ( ορος επιεικης) και βεβαια ενσαρκωνει αυτο που εγω ονομαζω “κατσαπλιαδισμο”.
  Στην χειροτερη θα “αναγκασθουμε” στον μεγαλο συνασπισμο.Ορθη -μελετημενη-στοχευμενη η κινηση απεγκλωβισμου του Σαμαρα,με ταυτοχρονη πραγματικη πιεση προς Συριζα ,ετσι ωστε να μην εχει να “μοιρασει” προεκλογικες υποσχεσεις.Υπ αυτο το πρισμα ,πιστευω οτι η κινηση αυτη,εμπλουτισμενη με την υποψηφιοτητα Δημα ,αποσκοπουσε κατευθειαν σε εκλογες και ξεκαθαρισμα του τοπιου.

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.