Πόρτα στην Πολιτική

Η κυβέρνηση εν μέσω της «τέλειας καταιγίδας»… αμπελοφιλοσοφεί, του Γιάννη Σιδέρη

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 Γιάννης Σιδέρης

 

 

 

 

xmmeimwymu54d7bd0665ca6.jpg

«Αντιμετωπίζουμε όλες τις προκλήσεις μαζεμένες, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον Φώτη Κουβέλη, επικεφαλής της νεότευκτης κίνησης «Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς», και η οποία προτίθεται σε κάποιου είδους συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ – συμβολική ουσιαστικά, καθώς τα δεδομένα της κίνησης από πλευράς αριθμού μελών, δεν ευτυχούν.

 

Γι’ αυτό και εξέφρασε την πίστη ότι αυτές οι κρίσεις αναδεικνύουν, και στον τόπο μας και στην Ευρώπη, τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις προοδευτικές και τις συντηρητικές δυνάμεις. Προοδευτικές δυνάμεις που πρέπει να έχουν πρόταση και τόλμη για την επίλυση όλων των γόρδιων δεσμών των παράλληλων κρίσεων, της οικονομικής, της προσφυγικής κρίσης, της κρίσης αστάθειας, σε αντίθεση με συντηρητικές δυνάμεις που υψώνουν τείχη και ακολουθούν μια μονόπλευρη πολιτική λιτότητας που είναι αποτυχημένη.

 

Δεν θα υστερούσε σε προοδευτικότητα φυσικά ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ως «συνήχηση», δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση η πολιτική θα πρέπει να είναι προοδευτική, με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση, και όπως αυτή διαμορφώνεται κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η χώρα από τους δανειστές.

 

Όλοι αυτοί βέβαια οι ύμνοι της «προοδευτικότητας» είναι αμπελοφιλοσοφία για το θεαθήναι, καθώς η συγκρατημένη αισιοδοξία της κυβέρνησης εδράζεται στην ορθολογική αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος που αποτυπώνεται στις σκέψεις είτε αριστερών, είτε δεξιών κύκλων της Ε.Ε.. Ολοι θεωρούν ότι με τα προβλήματα που επωάζονται και εκδηλώνονται στην Ευρώπη (προσφυγικό και επερχόμενη συζήτηση για το brexit), δεν είναι ώρα να υπάρχει ως «υπολειπόμενη» σκοτούρα στο ελληνικό πρόβλημα.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ως επιχείρημα της αναμενόμενης δικαίωσης των ελληνικών θέσεων, κυβερνητικά στελέχη, προέτασσαν το δημοσίευμα «του κάθε άλλο παρά αριστερού Bloomberg», που γράφει «Μην αφήσετε τις ελληνικές συντάξεις να απειλήσουν το ευρώ».

 

Παράλληλα Μαξίμου δείχνουν – ή προσποιούνται ότι δείχνουν – αυτοπεποίθηση, απέναντι την σκλήρυνση των θέσεων των δανειστών. Την ερμηνεύουν ως διαπραγματευτική τακτική εκ μέρους τους, και είναι βέβαιοι ότι «κάπου στο μέσο θα συναντηθούν» μαζί τους.

 

Φυσικά με κάποια …συστολή παραδέχονται ότι το αγέρωχο «καμιά μείωση στις κύριες συντάξεις», έχει παρέλθει – το υπονόησε άλλωστε ευκρινώς χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στο χθεσινό της «μπρηφινγκ».

 

Η νέα γραμμή αντίστασης δεν είναι οριοθετημένη, θα εξαρτηθεί από την πορεία της διαπραγμάτευσης και από την πίεση των δανειστών, αφού όσον αφορά στην αντίσταση της κυβέρνησης, οι αμυντικές της γραμμές κάθε φορά κονιορτοποιούνται .

 

Στην ουσία, μέσα από ακριτομυθίες, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να υποστεί κάθε θυσία ώστε να πάρει περί τα μέσα Μάρτη την πολυπόθητη αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Πάντως ο πρωθυπουργός αργότερα στην Πολιτική Γραμματεία, επανέλαβε και το «τροπάρι» με τις κόκκινες γραμμές «που ο λαός έχει βάλει για την προστασία των αδυνάτων».

 

Όχι εκλογές, ναι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου

 

Πέραν του κ. Κουβέλη ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε στο Μαξίμου και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία του ενεχείρησε τις προτάσεις του κόμματός της για το προσφυγικό. Η συνάντηση αναφέρεται ότι διεξήχθη «μέσα σε μια ενδιαφέρουσα χημεία», τόσο μεταξύ των δύο, όσο και των συνεργατών τους.

 

Η συζήτηση περιεστράφη στο γενικότερο σκηνικό, στην ανασύνταξη του Κεντροαριστερού χώρου που επιχειρεί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, (όπου σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο πρωθυπουργός διέβλεψε τις δυσκολίες στο εγχείρημα, από την αντίθεση επιφανών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, και στο μέτρο που δεν θα συμμετάσχει το Ποτάμι), και ο εκλογικός νόμος.

 

Το τελευταίο ζήτημα έθεσε η κ. Γεννηματά. Ο κ. Τσίπρας έδειξε θετικός στην αλλαγή επί το αναλογικότερον, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι ο νόμος θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα . Απεφάνθη ωστόσο ότι λόγω τρεχουσών αναγκαιοτήτων, η αλλαγή του δεν αποτελεί προτεραιότητα αυτή την στιγμή.

 

Παρόλο αυτό, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι παρότι «μη προτεραιότητα» η συζήτηση προχώρησε και υπεισήλθε ακόμη και σε ταχείες, έστω, αναφορές σε εφηρμοσμένα εκλογικά συστήματα του εξωτερικού!

 

Όντως δεν αποτελεί για την κυβέρνηση προτεραιότητα, πριν την αξιολόγηση. Άλλωστε και ο αρμόδιος υπουργός Π. Κουρουμπλής, δήλωσε ότι τον Μάρτη θα αρχίσει η σχετική συζήτηση. Ωστόσο μετά και την «ενδιαφέρουσα χημεία» που επικράτησε μεταξύ Τσίπρα- Γεννηματά, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να βρει τους αναγκαίους 200, ώστε ο εκλογικός νόμος να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές!

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

 

The article expresses the views of the author

 

 iPorta.gr

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;, του Αλέξανδρου Μπέμπη
Το κύμα της αλληλεγγύης, μία ανάσα για τη Ruqia, του Κώστα Αρβανίτη
03-05407AkindziUNAnastCH800.jpg
Κυπριακό: Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το δείπνο Αναστασιάδη και Ακιντζί

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.