Πρόσωπα - Αφιερώματα

Η Γυναίκα της Ολύμπου, του Πάνου Βενέρη

341370_339431566072596_1342004445_o.jpg
Spread the love

341370_339431566072596_1342004445_o.jpg

  

 

 

 

 

 

 

 

 

* Ο Πάνος Βενέρης είναι Αρχιτέκτων Μηχ. Msc.,

Δντης Περιβάλλοντος – Χωροταξίας Δωδ/σου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 

 

 

 

6b2e02fa-366b-46d3-a36b-dcba964b387c_1.jpg

 

Ορισμένοι λένε ότι η φωτογραφία δεν είναι τίποτε περισσότερο από την αποτύπωση μιας στιγμής. Ίσως και να έχουν δίκιο. Υπάρχουν όμως οι στιγμές εκείνες που χαρακτηρίζουν μια ολόκληρη ζωή, ίσως και γενεές. Όσο και να προσπαθείς να τις περιγράψεις, είναι αδύνατο να αποδώσεις το πραγματικό τους περιεχόμενο αν δεν δεις την αντίστοιχη εικόνα, ή ακόμη καλύτερα, αν δεν τις ζήσεις εκ του σύνεγγυς. Η φωτογραφία που παρουσιάζω τραβήχτηκε την 8.7.16 στην Όλυμπο Καρπάθου.

 

Η Όλυμπος Καρπάθου είναι ένας από τους ωραιότερους οικισμούς της χώρας και κρύβει μέσα του τόση παράδοση που δύσκολα συναντάς αλλού.

 

Σκληροτράχηλη κοινωνία όπως το ορεινό τοπίο που τη φιλοξενεί και αμιγώς μητριαρχική σαν κάτι από αντίστοιχες αρχέγονες, διατηρεί αναλλοίωτα στο χρόνο τα χαρακτηριστικά αυτά που την κάνουν μοναδική.

Η γυναίκα της Ολύμπου είναι το παν. Από τη δουλειά μέχρι το νοικοκυριό και την οικογένεια. Σύμβολο της δύναμης και της ανθρώπινης θέλησης.

Συγκλονίστηκα όταν αίφνης έζησα εκ του σύνεγγυς τη σκηνή που σας παρουσιάζω.

 

Ολυμπίτισσα υπερήλικας, φορτωμένη με δεμάτι κλαδιά, μια μαγκούρα για υποστήριξη και ένα ιδιότυπο σκίαστρο, καταμεσήμερο και κατακαλόκαιρο, συνοδευόμενη από μερικές γάτες τράβηξε όλο τον ανήφορο από τις παρυφές του οικισμού με δυο τρεις στάσεις για ανάσες μέχρι να πιάσει το δρόμο και να πάει πεζή στον προορισμό της. Εκεί ακριβώς βρέθηκα την κατάλληλη στιγμή και προσπάθησα με γρήγορες κινήσεις να αποδώσω φωτογραφικά το μεγαλείο της ανθρώπινης αντοχής και θέλησης με φόντο τον οικισμό της Ολύμπου.

 

Στην άγνωστη γυναίκα της Ολύμπου που μου υπενθύμισε τις πραγματικές αξίες της ζωής, υποκλίνομαι με σεβασμό.

 

11.7.16

SHARE
RELATED POSTS
Η Σουσού η ξακουστή που αγάπησα πολύ, της Ωραιοζήλης (Τζίνας) Δαβιλά
Vincent Van Gogh: τα έργα που έχουμε όλοι λατρέψει!
Για τον Γ.Μαυρωτά, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.