Υγεία

ΑΚΟΣ: Σβήσε το τσιγάρο σου!- Βοήθησε στην έρευνα συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου) η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΑΚΟΣ: «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» διενεργεί έρευνα μέσω ερωτηματολογίου  μέσα από την οποία επιχειρεί να καταγράψει τους λόγους που οδηγούν στην απόκτηση της βλαβερής συνήθειας αλλά και τα πιθανά κίνητρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διακοπή του καπνίσματος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το διεθνές περιοδικό ογκολογίας “Lancet” στις ΗΠΑ σημειώθηκε 12% αύξηση των προσπαθειών διακοπής καπνίσματος μετά την προβολή σχετικής τηλεοπτικής καμπάνιας

Η έρευνα απευθύνεται σε καπνιστές, πρώην καπνιστές και μη καπνιστές. Το ερωτηματολόγιο χαρτογραφεί τις αντιλήψεις των ερωτώμενων απέναντι στο τσιγάρο, επιχειρεί να διακριβώσει τις πηγές πληροφόρησης τους για τις καταστροφικές συνέπειες του καπνού αλλά και να αναδείξει τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στη διακοπή του καπνίσματος.

Η ΑΚΟΣ θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας προκειμένου να ενδυναμώσει με συγκεκριμένες δράσεις την Πανελλαδική εκστρατεία της με τίτλο «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα-Πρόληψης έργα» για την πρόληψη του καρκίνου.

Ο καρκίνος των πνευμόνων, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και οι καρδιακές παθήσεις απειλούν τη ζωή των καπνιστών. Το κάπνισμα ενοχοποιείται και για την εμφάνιση άλλων καρκίνων όπως του λάρυγγα (87%), του στόματος (74%), του οισοφάγου (53%), της ουροδόχου κύστης (50%), του νεφρού (39%), του παγκρέατος (38%), του τραχήλου της μήτρας (6% ).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της American cancer society

• 18 % των ενηλίκων είναι καπνιστές.

• 21% άνδρες και 16 % γυναίκες.

• 14 % των μαθητών είναι καπνιστές.

• 18 % των γυναικών 24-44 ετών είναι καπνίστριες.

• 2 στους 3 θανάτους καπνιστριών 50, 60 ή 70 ετών, οφείλεται στη βλαβερή συνήθεια.

• Οι συστηματικοί καπνιστές χάνουν τουλάχιστον 10 χρόνια από τη ζωή τους.

• Όποιος διακόπτει το κάπνισμα πριν τα 40, μειώνει κατά 90% την πιθανότητα πρόωρου θανάτου που να οφείλεται στο κάπνισμα.

• Κατά αντιστοιχία η διακοπή καπνίσματος στις γυναίκες πριν τα 30 μειώνει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου λόγω του καπνίσματος σε ποσοστό 97 %.

 

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Είναι ασφαλές να καταναλώνω μουχλιασμένα τρόφιμα ή «χαλασμένα» φρούτα και λαχανικά;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
22 & 23 Φεβρουαρίου στο Ζάππειο συνέδριο από την ΑΚΟΣ για τον καρκίνο-Είσοδος ελεύθερη
7η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Αφιερωμένη στις/στους Νοσηλεύτριες/τες, στις Μαίες και στις/στους Επισκέπτες υγείας

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.