Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Η 2η Διεθνής Πολιτιστική Ακαδημία 2015 γίνεται στη Ρόδο. Και ποιος το πήρε είδηση;, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

 

 

 

 

 

Τζίνα Δαβιλά

 

PANE_DI_CAPO_Plaino.jpg

 

 

Pane di capo σε Πηγές Καλλιθέας, Ανάληψη, στάδιο Διαγόρας, Ασγούρου 

και Pane di capo delivery: 224100-3600. 

 

 

 

 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό του Στυλιανού Ρωμαίου.  

 

 

 

11791875_10204687429614856_678600762_n_1.jpg

 

 

Πριν από ένα χρόνο  η 1η Διεθνής Πολιτιστική Ακαδημία πραγματοποιήθηκε στην Ολυμπία. Βούΐξε το σύμπαν.

 

 

Φέτος γίνεται στη Ρόδο. Ξεκίνησε μόλις χθες και θα ολοκληρωθεί στις 26 Οκτωβρίου.

 

Πρόκειται για μια εξαιρετικής σημασίας ενέργεια που εμμέσως πλην σαφώς οφείλεται  στους τοπικούς παράγοντες και δη σε εκείνους που “τρέχουν” την Υποψηφιότητα της Ρόδου για Πολιτιστική Πρωτευούσα 2021.

 

Παρόντες είναι πρέσβεις απ’όλο τον κόσμο και εκλεκτοί προσκεκλημένοι από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σπύρος Μερκούρης,  Ισμήνη Κριάρη, Χάρης Παπασωτηρίου, Βιβή Κεφαλά, Ελένη Θεοχάρους, Άννα Δαλαμάγκα είναι μερικοί από τους εκλεκτούς προσκεκλημένους του Συνεδρίου, των οποίων η παρουσία δίνει την ευκαιρία στον Δήμο Ρόδου και στο Γραφείο Υποψηφιότητας “Ρόδος: Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021” να τους φιλοξενήσουν και να τους ξεναγήσουν στο νησί.  

 

Η σημαντικότητα του συμβάντος είναι αντιστρόφως ανάλογη της προβολής που έλαβε. Εν τουτοις αν θέλουμε να μιλάμε για Πολιτισμό, οφείλουμε να θυμηθούμε μερικές κουβέντες που ακούστηκαν κατά την χθεσινή εναρκτήρια τελετή: “Πάψαμε να αναζητάμε το καλύτερο γιατί συνηθίσαμε το χειρότερο”, “η 3η χιλιετηρίδα αν δεν κινείται στον άξονα του Πολιτισμού, απλώς δεν θα υπάρξει”, “Πολιτισμός σημαίνει Διάλογος”. 

 

Την τελετή έναρξης τίμησαν ο Δήμαρχος κ Χατζηδιάκος μετά της συζύγου του, η Συντονίστρια του Γραφείου Υποψηφιότητας 2021 κ Αλίκη Μοσχή, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Χατζηιωάννου,  Προέδρος ΔΟΠΑΡ κ Αΐβάζης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, αρκετά στελέχη και αιρετοί της Δημοτικής Αρχής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Καμπουράκης, ο Πρόεδρος Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Ματσίγκος, ο τ. Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ Δρακόπουλος. Για την βραδιά πρόσφερε μπουφέ και κοκτέιλ ο κ. Ποντικάκης των Pane di Capo.  

 

Ακολουθεί  η πλήρης ανακοίνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.  

 

 

 

2η Διεθνής Πολιτιστική Ακαδημία 2015 – Ρόδος 

«Δημόσια και Πολιτιστική Διπλωματία σε περιόδους κρίσεως»

Ρόδος, 22 – 26 Οκτωβρίου 2015

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει την δεύτερη Διεθνή Πολιτιστική Ακαδημία με θέμα: «Δημόσια και Πολιτιστική Διπλωματία σε περιόδους κρίσεως» στη Ρόδο από τις 22 – 26 Οκτωβρίου 2015 σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και το Κέντρο Ανατολικών Σπουδών για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO .

 

Σε μια εποχή κρίσιμη για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, την πραγμάτωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το μέλλον της Ευρώπης, η 2η Διεθνής Ακαδημία, συνέχεια της περσινής που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Ολυμπία, εστιάζει στην ανάδειξη του πολιτισμού ως συνεκτικού στοιχείου που ενώνει τους λαούς και τα κράτη και όπου η κρίση της Ευρώπης, θα μπορούσε να ειδωθεί ως πρόκληση και ως ευκαιρία για την δημιουργία θετικών προοπτικών αντιμετώπισης των σημερινών αρνητικών συνθηκών και εμφανιζόμενων αδιεξόδων, με την προβολή μιας αισιόδοξης συνεργατικής και αλληλέγγυας θέασης ενός ανθρωπιστικού μέλλοντος.

 

Η θέση που υποστηρίζεται από κορυφαίους ευρωπαίους διανοούμενους και πολιτικούς είναι πως η ελληνική κρίση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια αντανάκλαση της ίδιας της Ευρώπης. Αυτό προσεγγίζεται με βάση την γενική παραδοχή πως η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και πως η Ευρώπη ως οικονομική και πολιτική διάσταση είναι αίολη χωρίς το πολιτιστικό της υπόβαθρο.

 

Η 2η Διεθνής Πολιτιστική Ακαδημία στην Ρόδο στοχεύει στο να φέρει σε επαφή νέους ερευνητές, διπλωμάτες, επαγγελματίες του χώρου και σπουδαστές από όλο τον κόσμο, από διαφορετικά πεδία και αντικείμενα εξειδίκευσης για να προσεγγίσουν διαλεκτικά και κατά τρόπο διεπιστημονικό την θεωρία, την έρευνα και τις καλές πρακτικές σε ζητήματα που αναφέρονται στην Δημόσια και την Πολιτιστική Διπλωματία μέσω παραδειγματικών υποθέσεων και εμπειρικών παρατηρήσεων. Αναπόδραστα το διεθνές αυτό γεγονός λειτουργεί ως κόμβος επικοινωνίας μεταξύ νέων επιστημόνων, διπλωματών, ερευνητών, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπροσώπων θεσμών και οργανισμών, ιδρυμάτων και ινστιτούτων, συμβάλλοντας στην εμπέδωση της περαιτέρω διεθνούς συνεργασίας, κατανόησης και διαπολιτισμικού διαλόγου, εμπεδώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο και την υπόθεση της ειρήνης.

 

Στο διεθνές αυτό πολιτιστικό γεγονός θα διδάξουν μέλη της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παρουσιάσουν το ακαδημαϊκό τους έργο και να συζητήσουν τις ιδέες και τις εμπειρίες τους με καθηγητές και επαγγελματίες του χώρου. Η γλώσσα διεξαγωγής της Ακαδημίας είναι η αγγλική. Τα σεμιναριακά μαθήματα που θα αναπτυχθούν αναφέρονται στην ευρωπαϊκή κρίση ως οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό ζήτημα, στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως εργαλείου για την πολιτιστική διπλωματία, στην παγκοσμιοποιημένη εποχή και τις προκλήσεις για την δημόσια και πολιτιστική διπλωματία, στον ρόλο της πολιτιστικής διπλωματίας στην υψηλή στρατηγική των κρατών, όπως επίσης και σε δράσεις και πρωτοβουλίες περιβαλλοντικής διπλωματίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

 

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, να συγχρωτιστούν με τον αυτόχθονα πληθυσμό και να έρθουν σε επαφή με τον τρόπο του βίου των Ελλήνων, γεγονός που συνιστά εν τοις πράγμασι πολιτιστική διπλωματία.

 

 

.jpg

 

SHARE
RELATED POSTS
Υπεραθλητής Σπύρος Χρυσικόπουλος: “Απαγορευτικές οι καιρικές συνθήκες κολύμβησης στα τουρκικά παράλια”-Το μήνυμά του από το Καστελόριζο
Μανώλης Γλυνός, 25η Μαρτίου: “Με το βλέμμα στην σημαία μας θα δώσουμε τη δική μας μάχη για να είμαστε και του χρόνου μαζί”
«O Δρόμος προς την Κορυφή»-Εκδήλωση των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.