Ανοιχτή πόρτα Κινηματογράφος - Θέατρο Πόρτα στη Δωδεκάνησο

“Πράξις”: Με “Το τρίτο στεφάνι” υπερβαίνουν όλοι εαυτούς. Εύγε εις την νιοστή, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Τζίνα Δαβιλά

Σκληρό, πικρό, ρεαλιστικό.

Τρυφερό, συγκινητικό, αγαπησιάρικο.

Ο μοναδικός, χαρισματικός  Κώστας Κατσουλάκης ξεπέρασε τον εαυτό του σκηνοθετώντας αριστοτεχνικά ένα δύσκολο έργο, ένα σχεδόν ασυνεπές κείμενο που κάνει διαρκώς flash back χωρίς να χαθεί από το δικό του σήμερα.

Η Θεατρική ομάδα ΠΡΑΞΙΣ που μετά από τόσες επιτυχημένες παραστάσεις δεν έχω δικαίωμα να λέω «ερασιτεχνική» με άρτιο επαγγελματισμό και κάτω από δύσκολες συνθήκες υπερέβη εαυτόν και δίνει ένα άρτιο θεατρικά  αποτέλεσμα . «Το Τρίτο Στεφάνι’ του Κώστα Ταχτσή τόλμησαν μόνο ο μακαρίτης ο Δαλιανίδης να το μεταφέρει σε τηλεοπτική παραγωγή και σ ε 16 επεισόδια, και ο Σταμάτης Φασουλής σε 4 θεατρικές ώρες σε χώρο της Αθήνας.

Ο Κατσουλάκης συμπύκνωσε το έργο σε δυόμιση απολαυστικές θεατρικές σκηνές, με ευέλικτα και άριστα σκηνικά, με ηθοποιούς επί σκηνής που θα ζήλευαν και οι εμπειρότερες θεατρικές παραγωγές.

Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Μικρασιατικός πόλεμος, το μεσοδιάστημα, ο Β’ Παγκόσμιος, ο Εμφύλιος χωρούν σε ένα λιτό, γρήγορο, κατανοητό, τρυφερό, συγκινητικό και απολύτως πραγματικό κείμενο που απλώς καταγράφει την Ιστορία. Διότι η Ιστορία δεν γράφεται από τους Πολιτικούς, αλλά από τους πολίτες , τους απλούς και άγνωστούς μας ανθρώπους που ζουν σύμφωνα με τις αποφάσεις των πολιτικών. Πληθωρικές και συμπαγείς προσωπικότητες, η Εκάβη και η Νίνα, ξετυλίγουν ισάξια, ιδανικά το κουβάρι της ζωής τους που πλέκει ένα πολύχρωμο πουλόβερ που αγκαλιάζει τέσσερις σχεδόν δεκαετίες.

Ο Ταχτσής σε τούτο το βιωματικό και προσωποκεντρικό έργο θίγει την ομοφυλοφιλία, την καπατσοσύνη, την ανηθικότητα, την παραβατικότητα, το ΚΚΕ, τους Βασιλικούς και Βενιζελικούς, την πείνα, το χρήμα, τα συναισθήματα, το σεξ, την οικογένεια, την φιλία, την εμπιστοσύνη, την Πατρίδα, την λαχτάρα για ζωή.

Το έργο συναγωνίζεται την εξαίρετη παράσταση που παίχτηκε και στο Βadminton στην Αθήνα «Οι φυλακισμένες» επίσης από την Ομάδα “ΠράΞις”, επίσης σε σκηνοθεσία Κατσουλάκη.

Είναι ένα έργο ωμό, σχεδόν κυνικό, μα και τρυφερό. Ο σκηνοθέτης Κατσουλάκης δεν χρειάστηκε να δώσει εξετάσεις, καθώς κατά την κρίση μ ου είναι κάτι παραπάνω από ζογκλέρ που κάνει τα αδιάφορα να δείχνουν σημαντικά. Σε τούτο το δύσκολο έργο υπερέβη απλώς τον εαυτό του.  Και το αποτέλεσμα θα δικαιώσει όσους το δουν.

Αμέτρητα εύγε σε όλους τους συντελεστές. Απλά συγκλονιστικοί!

Πληροφορίες: «Το Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσής σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κατσουλάκη στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου μέχρι και τις 24 Μαρτίου 2019 από την Θεατρική Ομάδα «ΠραΞις».   

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Βαγγέλης Μανδρακός: «Ζούμε την εποχή των… Μαυρογιαλλούρων εδώ στη Ρόδο»
Με το σημάδι στο κούτελο, του Δημήτρη Κατσούλα
Τι είναι αυτό που το λεν αντιπολίτευση …τι είναι αυτό;, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.