Πόρτα στον Κόσμο

Homo Anhedonicus (Ανηδονικός άνθρωπος), του Ηλία Καραβόλια 

Spread the love

Ηλίας Καραβόλιας

Ο άνθρωπος της πανδημικής εποχής είναι ο άνθρωπος της ανηδονικής λειτουργίας. Είναι το υποκείμενο μιας διαχρονικής νάρκης, που κλικάρει και πληκτρολογεί την επιθυμία του διαρκώς. Και το κάνει πλέον μέσα σε ένα μεταπειθαρχικό πλαίσιο κυβερνοχωρικής πανοπτικής εξουσίας.

Στην ουσία «είμαστε ο έλεγχος μας» και γι αυτό δεν αντλούμε ελευθερία στον ελεύθερο χρόνο μας. Ο Burrows μιλούσε για τους «έλεγχοεξαρτημένους» και ο Fisher για αυτούς που βρίσκονται σε «ανηδονική ατονία, σε απαλή νάρκωση και απολαυστική λήθη» που παρέχουν τα gadgets.

Τα υποκείμενα σήμερα, ειδικά οι νέοι, δεν μπορούν να απολαύσουν επειδή δεν μπορούν να συγκεντρωθούν. Και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν επειδή παραείναι καλωδιωμένοι, έχουν δια-μεληθεί μέσα στα δίκτυα.

Ο ηδονισμός της έλλειψης έχει κυριαρχήσει πάνω στον ανηδονισμό της πρόσβασης. Το υποκείμενο μπαίνει στος ροές και φυσικοποιεί την ατέρμονη αναζήτησή του απροσδιόριστου. Με το δάχτυλο ψάχνει το άστοχο για να υπάρξει ως σημειωτική ροή.

Έτσι συγκροτείται ένα σκηνικό δια-παθητικότητας που ενσωματώνει τις ροές πληροφορίας και το άτομο μεταλλάσσεται σε διαρκώς μετρήσιμη μονάδα βίοπληροφοριακού κεφαλαίου.

Η απόλαυση έχει απωθηθεί επειδή δεν προσδιορίζεται, δεν «διευκρινίζεται» στα δίκτυα, και η επιθυμία μετακυλίεται ως ατέρμονη οφειλή. Η υπερσυνδεσιμότητα και η συνεχής πρόσβαση συγκροτούν μια φαντασιακή δομή στην οποία το υποκείμενο αντανακλά -αυτό το ίδιο -την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα: πρόκειται για αυτό-αντανακλαστικότητα που ερμηνεύεται με όρους α-χρονικότητας και αυτό-αντίληψης: «είμαι αυτό που προσλαμβάνω ότι είμαι».

Είναι φυσικό επακόλουθο η απόλαυση να «κυκλοφορεί» μέσα στις εικονικές σχέσεις αλλά στην πραγματικότητα φθάνει τελικά να αναζητείται εντός του αναστοχαστικού εαυτού.

Στην ουσία  η ανθρωπότητα βιώνει την μεγαλύτερη στην ιστορία της απο-συσχέτιση εν μέσω της μεγαλύτερης συσχέτισης των υποκειμένων της. Το καθεστώς ομαλής κοινωνικοποίησης θα είναι πάντα υπό διαρκή αμφισβήτηση αφού θα σχετίζεται με τις προσλαμβάνουσες δικτυακές παραστάσεις υποκειμενοποίησης.

Εδώ ακριβώς είναι που συγκροτείται ο homo anhedonicus και μπαινοβγαίνει από τις απεδαφικοποιημένες ροές ως «εικονικός ανθρωπότυπος»….

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι  on line, με μειλ ή τηλεφωνικά

SHARE
RELATED POSTS
Notre-Dame…, by George Sarafoglou-του Γιώργου Σαράφογλου
Το “κερασάκι”, του Γιώργου Σαράφογλου
“Η διένεξη ΗΠΑ – Κίνας απειλεί το παγκόσμιο εμπόριο”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.