Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Γύπες πάνω από την Αθήνα, τoυ Ηλία Καραβόλια

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

Ηλίας Καραβόλιας 

 

 

 

 

 

.jpg

 

 

Aυτές δεν είναι εισπρακτικές εταιρείες αλλά επενδυτικά funds που θα αγοράσουν από τις ελληνικές τράπεζες υπόλοιπα δανείων των Ελλήνων, θα τα τιτλοποιήσουν και θα τα “παίξουν” ως στοίχημα στις αγορές(δηλαδή θα ποντάρουν οι επενδυτές στο εάν και σε ποιο ποσοστό θα τα ξεπληρώσουν οι Έλληνες δανειολήπτες…)

 

Κρατηθείτε. Για τα πιο επισφαλή δάνεια(κάρτες-καταναλωτικά που δεν έχουν υποθήκες και είναι κάτω των 30,000 ευρώ)το προσφερθέν τίμημα δεν φτάνει καν στο 10%, των εξόδων συμπεριλαμβανομένων. Σε ορισμένες περιπτώσεις πέφτει ακόμα και στο 5% με 6% (ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει καμία απολύτως διασφάλιση)

 

Οι τράπεζες όμως έχουν μεγάλο όγκο δανείων που το συνολικό υπόλοιπο δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ(πρόκειται κυρίως για υπόλοιπα από κάρτες που έχουν πάψει να τακτοποιούνται πάνω από 12 μήνες)

 

Οι διοικήσεις των τραπεζών MAΣ ενόψει της αλλαγής του Πτωχευτικού, προσπαθούν να πουλήσουν τα δάνεια της τελευταίας κατηγορίας (κάτω των 10,000 ευρώ). Για τα υπόλοιπα σχεδιάζουν να προσφέρουν καθεστώς αποπληρωμής μετά από «κούρεμα» της τάξης του 30%- 40%.

 

Συμπέρασμα; Οι τράπεζες που ανήκουν στην πλειοψηφία τους στο Ελληνικό Δημόσιο (ΤΧΣ) πουλάνε φθηνά τα επισφαλή και “νομίζουν” ότι θα εισπράξουν άνω του 50% στα υπόλοιπα δανείων από τα ελληνικά νοικοκυριά. Για τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά, προφανώς και το παίζουν δύσκολοι στους ξένους παίχτες. Εκεί το παιχνίδι της τιτλοποίησης είναι χοντρό -ίσως το παίξουν μόνες τους οι τράπεζες σε κάποια δάνεια- και σχετίζεται με τις καταρρέουσες αξίες των ακινήτων και τις πολύ χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις των επιχειρήσεων.

 

SHARE
RELATED POSTS
Είμαστε για τα πανηγύρια…, του Γιώργου Αρκουλή
Υφεσιακό ή αναπτυξιακό;, του Κωστή Α. Μακρή
Ο κορονοϊός και τα…καμένα βούρλα, του Νίκου Βασιλειάδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.