Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Γυναίκες και πανταλόνια, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 Βαγγέλης Παυλίδης

Για την υγεία σας, προτείνεται επίσκεψη στο blog του  

 

 

LADY-HANDLEBAR.jpg

 

Αν σας έλεγαν πως μέχρι πριν δυο χρόνια σε μια Ευρωπαϊκή μεγαλόπολη μια γυναίκα θα χρειαζόταν άδεια απο τον δήμαρχο για να φορέσει πανταλόνια, τι θα λέγατε; Εμένα μου το λέγανε και δεν το πίστευα. Και όμως, μέχρι το 2013 ο νόμος στο Παρίσι απαιτούσε άδεια απο τις δημοτικές αρχές προκειμένου “να ντυθεί μια γυναίκα σαν άντρας”, πανταλονιών συμπεριλαμβανομένων. Εξαίρεση υπήρχε στην περίπτωση που η γυναίκα “κρατούσε τιμόνι ποδηλάτου ή γκέμια αλόγου”.

Η αλήθεια όμως είναι πως οι γυναίκες φορούσαν πανταλόνια απο αρχαιοτάτων χρόνων, όπως μαρτυρούν οι τόσες και τόσες απεικονίσεις Αμαζόνων. Πανταλόνια φορούσαν και στην Γαλλική επανάσταση, πανταλόνια και οι εργάτριες στους φυο παγκόσμιους πολέμους, πανταλόνια η Marlene Dietrich και Audrey Hepburn.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον κοινωνικό και θρησκευτικό συντηρητισμό (μαζί πάνε τις πιο πολλές φορές) να επιβάλλουν στις γυναίκες τους δικούς τους “ηθικούς” και αισθητικούς κανόνες. Ας κάνουμε λοιπόν τώρα μια μικρή βόλτα στον κόσμο των γυναικείων πανταλονιών και…φωτιά στα μπατζάκια μας (τους).

Στην πλειονότητά της οι θρησκείες τα απαγορεύει. Οι Γραφές, για διάφορους Χριστιανους και ορθόδοξους Εβραίους τα απαγορέυουν. “η γυναίκα να μη φοράει όσα ανήκουν στον άνδρα… όσοι το κάνουν αποτελούν βδέλυγμα μπροστά στον θεό”, λέει το Δευτερονόμιο 22:5. Ακόμα, κατά τους ορθόδοξους Εβραίους το κενό εκείνο ανάμεσα στα σκέλη μιας γυναίκας είναι ιερό και ιδιωτικό και πρέπει να καλύπτεται.

Στην Αμερική στις 28 Μαϊου 1923, μια μέρα σαν σήμερα πριν 92 χρόνια, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποφασίζει πως είναι νόμιμο για τις γυναίκες να φορούν πανταλόνια όπου θέλουν.

Το 1969 η Charlotte Reid ήταν η πρώτη που φόρεσε πανταλόνια στο Αμερικάνικο Κογκρέσο, ενώ μέχρι το 1993 τα πανταλόνια δεν επιτρέπονταν στην Αμερικάνικη Γερουσία, μέχρι που δυο γυναίκες Γερουσιαστές αψήφισαν τον κανονισμό.

Η Pat Nixon ήταν η πρώτη “Πρώτη Κυρία” με πανταλόνια και η Hillary Clιnton η πρώτη “πανταλονού” σε επίσημο πορτρέτο του Λευκού Οίκου.

Το 2004, η Διεθνής Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Πατινάζ επέτρεψε τα πανταλόνια στις γυναίκες και η Βασιλική Έφιππη Αστυνομία του Καναδά το 2012. Η Τούρκικη Βουλή τα επέτρεψε το 2013.

Για μένα δεν μένει τώρα παρά να τραγουδήσω το παλιό εκείνο άσμα:

“Αχ Βαλεντίνα, αχ βρε τσαχπίνα,
………………..
όπως πας σε λίγα χρόνια
θα φορέσεις πανταλόνια
Βαλεντίνα, Βαλεντίνα”

 

 

SHARE
RELATED POSTS
John Lennon Superstar, του Βαγγέλη Παυλίδη
Η Ευρώπη “των λαών”, του Βαγγέλη Παυλίδη
Ρόδος, 10 Δεκεμβρίου 1522, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.