Συνεντεύξεις

Γρηγόρης Βαλτινός: “Ο δικός μου Θεός λέει “κάνε ό,τι θέλεις να σου κάνουν”- 23 λεπτά με τον άνθρωπο-χάδι στο βλέμμα και στη φωνή

Spread the love

PANE_DI_CAPO_Plaino.jpg

Pane di capo 

Ανάληψη, στάδιο Διαγόρας, Ασγούρου 

και Pane di capo delivery: 224100-3600. 

 

Οι αριστεύσαντες μαθητές του Ροδίων Παιδεία έτους 2016-17

Γιατί η σπουδαιότερη επένδυση είναι τα παιδιά σας

ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

 

Ακούστε στο τέλος την συζήτηση.

Το θρησκευτικό στοιχείο είναι έντονο στον ίδιο αλλά με τον σωστό τρόπο, την ουσιαστική επαφή με το Θείο που στηρίζεται σε μια και μόνη φράση επιτρέπεται κάποιος να είναι θρησκευόμενος «κάνε αυτό που θέλεις να σου κάνουν, μην κάνεις ό,τι δεν θέλεις να σου κάνουν»

Στην κακή συμπεριφορά είναι επιεικής και συγχωρεί, αλλά στην διάρκειά της δεν μένει …καρπαζοεισπράκτορας , κάτι που δεν θέλει και ο ίδιος ο Θεός, όπως λέει. Υποδυόμενος πέρυσι στο θέατρο τον Θεό, καταλήγει χωρίς να είναι ύβρις ότι ο Θεός είμαστε εμείς και πρέπει να φροντίσουμε να κάνουμε το αγαθό ώστε να μην χρειαστεί κανείς να παρέμβει προς αποφυγήν των χειρότερων .

Επηρεασμένος βαθιά από το ανέβασμα της παράστασης «Αλέξης Ζορμπάς» του Νίκου Καζαντζάκη στο θέατρο ΒΕΜΠΟ δηλώνει γοητευμένος, βαθιά συγκινημένος από τον συγγραφέα που πιστεύει πως είναι ο μόνος που έψαξε να βρει στον Θεό και μέσα του και έξω του.

Για τον Γρηγόρη Βαλτινό ο Ζορμπάς είναι ένα βαθιά φιλοσοφημένο άτομο, ένας λαϊκός φιλόσοφος ζυμωμένος με χώμα και νερό όπου ο Καζαντζάκης διανθίζει τη ζωή του με όλα τα χαριτωμένα στοιχεία που του προσδίδονται [χαρά, κέφι, καλοπέραση, σεξ, σουβλάκι και μουσακάς] για να αντέξει το σκληρό βάρος της ζωής. Πιστεύει ότι τις πολύ ουσιαστικές αξίες του Ζορμπά θα δει κάποιος αν σκύψει υπεύθυνα μέσα στο Ζορμπά και στον Νικο Καζαντζάκη τονίζοντας ότι ως λαός επιλέξαμε τα στοιχεία που μας βολεύουν και υιοθετούμε τον λάθος Ζορμπά, λόγος που ευθύνεται για την κατρακύλα της χώρας από πολιτικούς και πολίτες.

Χαρακτηρίζει αλητεία και καραγκιοζιλίκι το πολιτικό αλισβερίσι. Δεν ασχολείται με την πολιτική παρά μόνο από το βήμα των δημοσιογράφων που ο ίδιος θεωρεί ότι κακοκαρδίζει το κοινό. Δηλώνει ότι κατά καιρούς τον βρίζουν άνθρωποι και τονίζει ότι οι ελληναράδες που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία ή και ένα όνομα που θέλουν να κάνουν σπουδαίο εκθέτουν τον δικό τους εγκέφαλο.

«Είναι αποκαρδιωτικό να διαπιστώνεις ότι οι άνθρωποι χωρίς κριτική ψηφίζουν χρησιμοποιούν λάβαρα και εικόνες των αγίων» τονίζει. «Το ίντερνετ και η τηλεόραση εκθέτουν τη βλακεία μας και είναι καλό να εκτιθέμεθα για τι μόνο έτσι την αναγνωρίζουμε».

Πιστεύει στη νοικοκυροσύνη και την εντιμότητα, ενώ αναφερόμενος στις σκυτάλες που έχουν δοθεί στο λαό τις χαρακτηρίζει μπούρδες και ψευδαισθήσεις διευκρινίζοντας ότι ο λαός πρέπει να παρατηρεί, να μελετά, να διαβάζει και να μην είναι μόνο τσιφτετέλια.

 

Η ανάταση του Γρηγόρη Βαλτινού είναι να βελτιώνει καθημερινά τον εαυτό του. Πιστεύει ότι η Πολιτική είναι διάβρωση και ελπίζει να μην αγανακτήσει τόσο πολύ ώστε να εμπλακεί με την Πολιτική και να την «πατήσει» διότι πιστεύει ότι είναι δεδομένη η διάβρωση.

Πιστεύει στον μέτρον άριστον και στην φράση του Καζαντζάκη που αφορά στο βάρος της λευτεριάς, που δεν είναι εύκολο να την αντέξει κάποιος. Μιλά αναλυτικά για την Ελευθερία επισημαίνοντας ότι δεν χαρίζεται τίποτα.

Η ραδιοφωνική συζήτηση μεταδόθηκε από τον «Παλμό 99.5» της Δωδεκανήσου στις 10 Νοεμβρίου 2017 και στην εκπομπή «Πρόσωπα και Τραγούδια» με την Τζίνα Δαβιλά. Αφορμή ήταν το ορατόριο για τον Προστάτη της Ρόδου Άγιο Κωνσταντίνο τον Υδραίο του ποιητή Δημήτρη Μπρούχου στο οποίο ο Γρηγόρης βαλτινός είναι αφηγητής.

ydraios.JPG

SHARE
RELATED POSTS
Δρ Γιώργος Γραμματικάκης, ο Ταξιδευτής του Σύμπαντος (συνέντευξη), της Τζίνας Δαβιλά
Θεόδωρος Λιμήτσιος, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης σε ένα τρυφερό μυθιστόρημα, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου
Τηλέμαχος Χυτήρης: πολιτικός ή ποιητής;, του Δρ Πάνου Καπώνη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.