Συνεντεύξεις

Δρ Θάνος Ασκητής: “Η σεξουαλική ωριμότητα και ισορροπία φτιάχνει ώριμους και ισορροπημένους πολίτες”- 30 πολύτιμα λεπτά, οδηγός ζωής

Spread the love

 

Τζίνα Δαβιλά

Ο Δρ Θάνος Ασκητής είναι αξία για την Ελλάδα, σαν το γάργαρο νερό. Ο εθνικός μας γιατρός, ο θεραπευτής και εξομολογητής, μα κυρίως ο έμπιστος φίλος μας. Απλός, σαφής, περιεκτικός, αναλυτικός, ζεστός προσπαθεί περισσότερο από δυο δεκαετίες να εντάξει το μάθημα της Σεξουαλικής Αγωγής στα ελληνικά σχολεία γιατί απλώς… σεξουαλική ωριμότητα σημαίνει κοινωνικοπολιτική ωριμότητα. Τον ευχαριστώ θερμά για αυτά τα 30 πολύτιμα λεπτά του χρόνου που μας διέθεσε στο www.palmosnews.com και στην εκπομπή “Πρόσωπα και Τραγούδια” στις 2 Νοεμβρίου 2016.

Τζίνα Δαβιλά 

“Γάμος και σεξ:

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας σχέσης έχουν να κάνουν με τη συντροφικότητα στο βάθος χρόνου. Το σεβασμό, κατανόηση, στήριξη είναι οι μηχανισμοί στήριξης της συντροφικότητας. Οι άνθρωποι αντί να εκφράζονται κλειδώνονται με αποτέλεσμα το ζευγάρι να κινείται στην τραγικότητα και στην θλίψη. Η κρίση σκοτώνει το σεξ μέσα στο γάμο. Από την άλλη ο γάμος σήμερα δεν αφορά τον νέο ως στόχος ζωής. οι γάμοι μειώνονται, τα διαζύγια αυξάνονται και μάλιστα κλιμακώνονται σε 40% της κλίμακας. Και ο γάμος σβήνει ως έννοια, καθώς αλλάζει το μοντέλο γάμου. Γι’αυτό και παρατηρείται συρρίκνωση του γάμου και αύξηση των συμφώνων συμβίωσης.

Σεξουαλικότητα και Αγωγή:

Η Ελλάδα παραμένει μια χώρα τριτοκοσμική σε θέματα πληροφόρησης και ενημέρωσης. Η σεξουαλική αγωγή είναι το ευαίσθητο σημείο μου που πάντα υπήρξα σύμβουλος Υπουργών οι οποίοι είχαν την καλή διάθεση, αλλά κανείς δεν πήρε την ευθύνη της απόφασης. Η σεξουαλική αγωγή πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 6-12 χρόνων γιατί είναι η πιο πρόσφορη και το παιδί μπορεί να καταλάβει την σεξουαλικότητά του, να σεβαστεί το σώμα του και να το αγαπήσει. Η σεξουαλική αγωγή στα 16 δεν μπορεί να είναι αγωγή, γιατί ο έφηβος έχει ήδη σεξουαλική ζωή. Ωστόσο αυτό εμποδίζεται από την Πολιτεία και για αυτό ευθύνονται η Εκκλησία, τα στείρα μυαλά, η καχυποψία ότι με την ενημέρωση θα ωθήσουμε τα παιδιά στην σεξουαλική δραστηριότητα. Κι όμως όσο πιο ώριμη ενημέρωση έχουν τα παιδιά τόσο ωριμότερα αντιμετωπίζουν την σεξουαλικότητά τους και γίνονται και πιο ώριμοι πολίτες για την κοινωνία στην οποία ζουν. Αν το παιδί μάθει ότι το σώμα του είναι μοναδικό και πρέπει να το φροντίζει, θα γίνει περισσότερο υπεύθυνο και ώριμο, θα επιλέξει να αποκτήσει πιο αργά σεξουαλική ζωή και θα την αντιμετωπίσει με ωριμότητα και υπευθυνότητα. Έτσι δεν θα θρηνούμε ούτε εκτρώσεις, ούτε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ούτε ψυχολογικές επιβαρύνσεις, ούτε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Η σεξουαλική αγωγή είναι μια υπεύθυνη λειτουργία της γνώσης της Πολιτείας. Για όσο η Πολιτεία κωφεύει στο θέμα θεωρώντας το υπερβολικό, με αποτέλεσμα να πληρώνει το τίμημα. Ο Κανάδας δεν καταστράφηκε που από την νηπιακή ηλικία το σχολείο διδάσκει την σεξουαλική αγωγή. 

Η σεξουαλικότητα είναι η κορυφή όλων των συμπεριφορών μας. Φυσικά και καθορίζει την ποιότητα και την ισορροπία της ζωής μας σε σχέση με την επαγγελματική, την κοινωνική ή και στην προσωπική μας έκφραση. Όταν η σεξουαλικότητα που παίζει κυρίαρχο ρόλο, παγιδεύεται δυσκολεύουν οι διαπροσωπικές σχέσεις . Εδώ η πολιτεία οφείλει να αναλάβει, να οριοθετήσει, να αντιμετωπίσει σοβαρά και με επιστημονικό κύρος την σεξουαλικότητα η οποία είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει ποτέ να γίνεται ενοχή. Η κοινωνία απαιτεί ωρίμανση και γνώση. Και μια κοινωνία που δεν μαθαίνει, που δεν γνωρίζει, που δεν παιδεύεται είναι μια κοινωνία ζούγκλας και παρασύρεται από το ευκαιριακό στοιχείο, κακέκτυπα πρότυπα και ανθρώπους που επιτηδευμένα θέλουν να ταλαιπωρούν την κοινωνία για προσωπικό τους όφελος. Η σεξουαλικότητα δεν είναι το περίεργο και το πονηρό και το κρυφό γελάκι και η εντύπωση ότι ο άνθρωπος είναι έρμαιο των ηδονών και του κορμιού του και όλα αυτά τα αστεία και μη σοβαρά που θέλουν να μας πείσουν ότι είναι. Ο άνθρωπος πρέπει να διεκδικεί την σεξουαλικότητά του χωρίς να φοβάται ή να κρύβεται μήπως ενοχοποιηθεί για κάτι. Όταν κρύβεσαι από την αλήθεια, θα πρέπει να χτίζεις ψέμματα”.

Ηχητικό αρχείο- ακούστε τη συζήτηση:

SHARE
RELATED POSTS
Φωτεινή Τερρανόβα: το κορίτσι που φωτίζει το σκοτάδι, της Τζίνας Δαβιλά
02-distilo1.jpg
Στ. Θεοδωράκης: “Την Ελλάδα πρέπει να την κυβερνήσουν άνθρωποι που έχουν δουλέψει”- Συνέντευξη στη Real News
H Ελένη Αρβελέρ στους (νέους) Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη-Συνέντευξη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.