Πόρτα στην Πολιτική

Γινόμαστε χώρα – παγίδα για πρόσφυγες και μετανάστες, του Γιάννη Σιδέρη

Spread the love

 

 

 

 

 

Γιάννης Σιδέρης

 

 

 

 

625_586AD819-7970-D01F-8871-694F2A90FAE9.jpeg

Η μετανάστευση των λαών συνοδευόταν πάντα από αίμα, δάκρυ, απόγνωση, δυστυχία. Το κατανοεί τώρα και η κυβέρνηση. Κατηφείς και προβληματισμένοι βγήκαν από το Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας οι συναρμόδιοι υπουργοί. Σταδιακά συνειδητοποιούν ότι η χώρα εμπλέκεται στην παγίδα του μεταναστευτικού –προσφυγικού, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

 

Με την δυναμική που έχει προσλάβει η μαζική έλευση, τα ελληνικά σύνορα θα έκλειναν, είτε τώρα, είτε στις 6 Μαρτίου, είτε σε τρεις μήνες. Όφειλαν να το είχαν προβλέψει και να μην θρηνούν εκ των υστέρων, όπως ο αρμόδιος υπουργός κ. Μουζάλας που έκανε λόγο για «παραλήρημα πανικού, ξενοφοβίας, και μια στρεβλή αίσθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σαφώς είναι όπως τα λέει αλλά έπρεπε να περιμένει …να είναι όπως τα λέει! Το να απειλεί με μελλοντικό Veto τα Σκόπια και την Σερβία δεν είναι και τόσο σοβαρό, αφού το πρόβλημα υπάρχει εδώ και τώρα.

 

Στην Συρία μαίνεται ο πόλεμος και η τρομοκρατία, οι άνθρωποι φεύγουν αλαφιασμένοι να γλυτώσουν τη ζωή τους. Η Ε.Ε έχει χρέος να τους παράσχει άσυλο, έστω και προσωρινό. Οι άνθρωποι κάποτε πρέπει να επιστρέψουν στις μητέρες πατρίδες τους. Παρεμπιπτόντως δεν είναι το ίδιο δραματική η κατάσταση στο Αφγανιστάν. Δεν είναι όλη η χώρα ένα απέραντο τοπίο θανάτου, όπως η Συρία. Οι συγκρούσεις, όσες υπάρχουν, περιορίζονται σε συγκεκριμένους θύλακες. Επίσης ούτε το Ιράκ απέραντο πολεμικό μέτωπο.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφελος, σαφώς άνοιξε τα σύνορα υποσχόμενος «χαρτιά» σε κάθε αναξιοπαθούντα που θα έφτανε στη χώρα μας. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ήδη μια κατάσταση την οποία απλώς οδήγησε στα άκρα. Και πριν από αυτόν χιλιάδες μετανάστες έμπαιναν την ελληνική επικράτεια χωρίς χαρτιά, γιατί τα έσκιζαν περνώντας τον Έβρο, προκειμένου να δηλώσουν Παλαιστίνιοι και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Άσυλο δεν έβρισκαν αλλά έβρισκαν μια χώρα όπου μπορούσαν να διάγουν σχετικά ησύχως και ανεπισήμως.

 

Αυτά, ειδικά στην εποχή των έξυπνων κινητών τηλεφώνων του skype και των sms, κυκλοφορούσαν αστραπιαία στις χώρες προέλευσης και ξεσήκωναν και άλλους. Η Ελλάδα του χαλαρού κράτους ήταν το προνομιακό πέρασμα για το όνειρο της Δύσης.

 

Το ντόμινο

 

Θύματα αυτής της ανεξέλεγκτης κατάστασης πέφτουν πλέον και οι ίδιοι οι μετανάστες. Μαζεύονται εδώ και παγιδεύονται. «Έπρεπε να μας σταματήσουν στην Τουρκία και να μας πουν ότι δεν θα μας επιτραπεί να συνεχίσουμε από δω και πέρα» είπε γεμάτος απόγνωση νεαρός Αφγανός στην Ειδομένη.

 

Το ντόμινο ξεκίνησε. Και να ανακοπεί προς το παρόν, θα συνεχιστεί στο μέλλον.

 

Με τους πρόσφυγες βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία να περάσουν στην Ευρώπη και οι μετανάστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε πως πολλοί από του Αφγανούς που πέρασαν τα σύνορα μιλούσαν καλά ελληνικά. Δεν επρόκειτο για πρόσφυγες, άρτι αφιχθέντες από τα πεδία μαχών, αλλά για οικονομικούς μετανάστες που ζούσαν στην Ελλάδα.

 

Το ίδιο και η Κροατία. Ήδη επέστρεψε στη Σερβία Αφγανούς, τους οποίους θεώρησε ότι διέμεναν και εργαζόταν παράνομα στην Ελλάδα και δεν ήταν πρόσφυγες πολέμου. Η Σερβία μετά από αυτό, διεμήνυσε ότι πλέον δεν θα γίνονται δεκτοί πρόσφυγες που επιστρέφονται από την Κροατία. Η ΠΓΔΜ δεν επιτρέπει τη διέλευση Αφγανών από τα σύνορά της με την Ελλάδα, ύστερα από την κίνηση της Σερβίας. Η Αυστρία περιόρισε τον αριθμό των προσφύγων που υποδέχεται και συγκαλεί σύσκεψη με Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο , Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία! Η Σλοβενία και η Βουλγαρία ανακοίνωσαν πως θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αυστρίας. Έπεται συνέχεια.

 

Ο κλοιός για τη χώρα μας μάλλον αναμένεται ολοκληρωτικός!

 

Οι διαστάσεις του θέματος ξεφεύγουν από τις δυνατότητες της – κάθε – ελληνικής κυβέρνησης, άσχετα με τις αρχικές ευθύνες της παρούσης. Η Ευρώπη μοιραία και άβουλη, πελαγοδρομεί χωρίς σχέδιο. Έχει αλλάξει 3-4 Σχέδια Δράσης. Πρώτο σχέδιο Δράσης με την Τουρκία που απέτυχε και επανακρίνεται στις 6 Μαρτίου. Δεύτερο η δημιουργία βαλκανικού διαδρόμου τον οποίο πλέον ανοιγοκλείνουν χώρες που σχεδόν δεν έχουν ούτε έναν μετανάστη ή πρόσφυγα. Τρίτο η απειλή για κατάρρευση της Σένγκεν την οποία προστατεύουν και καταργούν δύο τρεις φορές την Εβδομάδα. Τέταρτο. Αφού απέτυχαν όλα αυτά ανέθεσαν την φύλαξη του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ, το οποίο θα παρατηρεί και θα επιστρέφει(;) στην Τουρκία πρόσφυγες.

 

Οι κορυφαίοι και πιο ισχυροί οργανισμοί του πλανήτη δεν μπορούν να κουμαντάρουν τα δέκα μίλια απόστασης Ελλάδας Τουρκίας. Ήδη η Γερμανία με τις δηλώσεις Ντε Μεζιέρ προετοιμάζει το κλίμα αποτυχίας.

 

Η κυβέρνηση ετοιμάζει, λέει, διπλωματικές κινήσεις. Προφανώς θα έχουν την «επιτυχία» των προηγούμενων.

 

Το μεγάλο λάθος που ελλοχεύει πάντως, θα είναι να αποδεχθεί χαριστικά την αξιολόγηση με αντάλλαγμα να κρατήσει εδώ δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες –μετανάστες. Θα είναι η τραγική παγίδα, και για τη χώρα και για τους ίδιους.

 

 liberal.gr  

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr 

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Πέντε προτάσεις για τα κανάλια και τις άδειες, του Σταύρου Θεοδωράκη
Γκουχράτ είπατε; Α… και συσκότιση περί κορονοϊού, του Πάνου Μπιτσαξή
Κάποια πράγματα θέλουν προσοχή…, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.