Υγεία

Γιατί πονάνε τα γόνατα μου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Αν έχετε συχνά ενοχλήσεις στα γόνατα, ας εξετάσουμε τις πιθανές αιτίες της ταλαιπωρίας σας. Συνήθως τα γόνατα πονούν είτε γιατί περπατήσαμε πολύ ή γυμναστήκαμε υπερβολικά είτε γιατί χτυπήσαμε κι επειδή η περιοχή είναι ευαίσθητη η κάκωση εμποδίζει τις κινήσεις μας. Οι αρθρώσεις των γονάτων μας δέχονται όλο το βάρος του σώματος μας.

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση από τους άνδρες, στο να εκδηλώνουν κακώσεις στα γόνατα, λόγω κατασκευής. Το αυξημένο σωματικό βάρος, τα ανώμαλα εδάφη αλλά και τα ακατάλληλα παπούτσια, επιταχύνουν τις φθορές στα γόνατα. Πέρα από τους μικροτραυματισμούς- που συνήθως περνούν με ξεκούραση- πόνους στα γόνατα προκαλούν:

 Σύνδρομο πρόσθιου πόνου στο γόνατο. Οφείλεται στην καταπόνηση του επιγονατιδικού τένοντα και της επιγονατίδας (από άλματα, τρέξιμο ή σκαλοπάτια).

 Μήπως πάσχετε από πλατυποδία;

 Βλάβες στο μηνίσκο. Οι μηνίσκοι βρίσκονται μεταξύ των οστών του γόνατο, προστατεύουν την άρθρωση , μειώνουν την τριβή και απορροφούν τους κραδασμούς που δέχεται το γόνατο. Εκφυλίζονται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να υποστούν ρήξη ακόμη και μετά από μια απλή στροφική κίνηση. Η θεραπεία είναι χειρουργική, με αρθροσκοπική αφαίρεση του σπασμένου μηνίσκου.

 Ρήξη συνδέσμων: Έχουμε δύο πλάγιους και δύο χιαστούς συνδέσμους οι οποίοι σταθεροποιούν το γόνατο. Αν υποστούν ρήξη- συνήθως κατά τη διάρκεια της άσκησης- πρέπει να επισκεφθούμε άμεσα το γιατρό. Τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος ακόμη κι αν το γόνατο είναι ακίνητο, πρήξιμο και δυσκολία κάμψης.

 Οστεοαρθρίτιδα: ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας άνω των 50. Προκαλεί βλάβη στον αρθρικό χόνδρο (προστατευτική επιφάνεια των οστών στις αρθρώσεις) και ήπιο οίδημα των ιστών μέσα και γύρω από την άρθρωση. Όταν το οίδημα είναι πιο έντονο, η άρθρωση του γόνατος συγκεντρώνει υγρό. Γρήγορα στο γιατρό!

 «Το γόνατο της νοικοκυράς». Το καθημερινό γονάτισμα σε επιφάνειες μπορεί να προκαλέσει πόνο αλλά και συσσώρευση υγρού στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατου, γνωστή ως θυλακίτιδα. Από το λεγόμενο «γόνατο της νοικοκυράς» υποφέρουν όσοι γονατίζουν συχνά, λόγω της εργασίας τους.

 Χονδροπάθεια: Συχνότερη στις υπέρβαρες γυναίκες. Εκδηλώνεται με πόνο και ελαφρύ πρήξιμο. Αποφεύγετε τα σκαλοπάτια, το γονάτισμα αλλά και τα βαθιά «καθίσματα». Απαραίτητα τα κατάλληλα παπούτσια, ασκήσεις ενδυνάμωσης και κρυοθεραπεία.

Επισκεφθείτε το γιατρό όταν:

 Δεν μπορείτε να βάλετε καθόλου βάρος στο πόδι σας.

 Έχετε το πόδι σε κατάσταση ηρεμίας και παρόλα αυτά νιώθετε έντονο πόνο στο γόνατο.

 Το γόνατο “κλειδώνει ή κάνει επώδυνα “κλικ”.

 Αισθάνεστε το γόνατο ασταθές.

 Το γόνατο που έχει τα συμπτώματα διαφέρει σε σχέση με το άλλο γόνατο.

 Έχετε πυρετό και η περιοχή τοπικά γύρω από το γόνατο έχει αυξημένη θερμοκρασία και είναι κόκκινη και πρησμένη.

 Παρουσιάζεται πόνος, οίδημα, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στη γάμπα.

 Μετά από παραμονή και θεραπεία δύο-τριών ημερών στο σπίτι ο πόνος δεν υποχωρεί.

 

SHARE
RELATED POSTS
Τι…ραγίζει την καρδιά;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς θα αποφύγω τον πόνο στη μέση; , της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Υπογονιμότητα, του Δρ Σπύρου Γκούβαλη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.