Υγεία

Γιατί νοιώθω χωρίς ενέργεια;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Οι κακές διατροφικές συνήθειες αδειάζουν τις «μπαταρίες» του οργανισμού και μας κάνουν να αισθανόμαστε άτονοι και κουρασμένοι. Πριν αποδώσουμε τα συμπτώματα σε κάποιο πρόβλημα υγείας ας αναρωτηθούμε:

 Τρώμε πρωινό; Όταν ξυπνάμε το πρωί, έχουμε αφήσει για ώρες το σώμα χωρίς καύσιμα με συνέπειες για το σώμα, αλλά και για τον εγκέφαλο. Αν και τα περισσότερα κύτταρα αποθηκεύουν ενέργεια, τα κύτταρα του εγκεφάλου χρειάζονται διαρκώς υδατάνθρακες για να λειτουργούν σωστά. Επιπρόσθετα, χωρίς φαγητό, οι ορμόνες του στρες κι αυτό μας κουράζει ενώ όσο συχνότερα παραλείπουμε γεύματα, τόσο επιβραδύνεται ο μεταβολισμός μας.

 Τρώμε μεγάλες μερίδες; Όσο μεγαλύτερο το γεύμα τόσο μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας χρειάζεται ο οργανισμός για να το χωνέψει. Έτσι, το στομάχι γεμίζει με αίμα, στερώντας από το υπόλοιπο σώμα οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Με μικρότερα, τακτικά γεύματα, το πεπτικό σύστημα λειτουργεί σωστά και τα επίπεδα ενέργειάς μένουν σταθερά.

 Τρώμε σνακ; Μπισκότα, γλυκά ή αλμυρά, περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες που διασπώνται άμεσα, προσφέροντας μια δυνατή αλλά σύντομη έκρηξη ενέργειας, που μας αφήνει πιο κουρασμένους από πριν. Αντίστοιχα λειτουργεί και η ζάχαρη σε αντίθεση με φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και μονοακόρεστα λιπαρά που μεταβολίζονται με βραδύτερη ρυθμό. Ναι σε ξηρούς καρπούς φρούτα και γιαούρτι.

Είναι στο χέρι μας να δώσουμε ενέργεια στον οργανισμό μας, υιοθετώντας καλές συνήθειες!

SHARE
RELATED POSTS
Διαγωνισμός φωτογραφίας της ΑΚΟΣ «Όχι στο τσιγάρο: πες το με μια φωτογραφία!», της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τα τσιμπήματα του καλοκαιριού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς θα καταλάβω ότι οι αρτηρίες μου έχουν πρόβλημα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.