Sunday, Apr 28, 2024

Υγεία

Τί είναι η δυσθρεψία;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Απώλεια μυϊκής μάζας, συχνές μολύνσεις και αδυναμία, που απειλούν την αυτονομία του ατόμου. Η δυσθρεψία πλήττει κυρίως την τρίτη ηλικία και τα προειδοποιητικά συμπτώματα πρέπει να μας θέσουν σε εγρήγορση.

Συχνά ακούμε τους ηλικιωμένους να παραπονούνται: «Δεν έχω ενέργεια ούτε για να φάω» ή  «Μου πέφτουν τα ρούχα μου» ή «Έχουν πρηστεί τα πόδια μου» ή ακόμα «Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ όταν μου μιλάνε».

Δεν πρέπει να αδιαφορούμε – όπως συχνά συμβαίνει- στα παράπονα που κάνουν. Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μπορούμε να τα επιλύσουμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους. Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι η δυσθρεψία, που εκτιμάται ότι μπορεί να πλήξει ένα στα τρία άτομα άνω των 65 ετών. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα για την αντιμετώπιση της δυσθρεψίας: δεν αναγνωρίζουμε τα σημάδια που εκδηλώνει. Και αυτή η πραγματικότητα,  είναι στο χέρι μας ν’ αλλάξει.

Στη δυσθρεψία ο οργανισμός δεν λαμβάνει αρκετή ενέργεια από πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, οπότε δεν λειτουργεί επαρκώς. Η απώλεια βάρους είναι ξαφνική: ο ηλικιωμένος χάνει πάνω από το  5% του συνολικού βάρους του μέσα σε έξι μήνες,  ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 10% για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών και άτομα άνω των 70. Την απώλεια βάρους συνοδεύουν συχνά συμπτώματα όπως  η έλλειψη όρεξης, η εξάντληση και η δυσκολία στην κίνηση. Όταν η κατάσταση καταστεί χρόνια, μπορεί να εμφανιστεί επίσης απώλεια γεύσης ή και δυσκολία στην πρόσληψη τροφής.

Ειδικός γιατρός θα διαγνώσει αν υφίσταται δυσθρεψία ενώ διατροφολόγος θα την αντιμετωπίσει με υγιεινή και ισορροπημένη  διατροφή, με πολλά μικρά γεύματα απ’ όλες τις κατηγορίες τροφών αλλά και ενυδάτωση του οργανισμού, τουλάχιστον με οκτώ ποτήρια νερού καθημερινά, όλες τις αποχές. Η μεσογειακή διατροφή αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη δυσθρεψία γιατί μας θωρακίζει με πολύτιμα συστατικά  και ενισχύει το ανοσοποιητικό, ιδιαίτερα αν την ακολουθούμε από νεαρή ηλικία.

Τί προκαλεί η δυσθρεψία;

Η απώλεια μυϊκής μάζας και της δύναμης που είναι τα  βασικά συμπτώματα της δυσθρεψίας, μπορεί να οδηγήσουν σε:

Σαρκοπενία. Έτσι αποκαλούμε τη σοβαρή απώλεια μυϊκής μάζας.

Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.  Ο ανυπεράσπιστος οργανισμός ασθενεί συχνά και είναι ευπρόσβλητος σε ιούς και μολύνσεις.

Αναιμία. Προκαλείται από την έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών.

Ανορεξία. Αν ο ηλικιωμένος δεν τρέφεται επαρκώς, μπορεί ακόμη και να απειληθεί η ζωή του.

Οστεοπόρωση. Η σκελετική υγεία είναι πολύτιμη. Η απώλεια οστίτη ιστού, μειώνει τη φυσική αντοχή του σκελετού και αυξάνει την πιθανότητα καταγμάτων. Τα μικροθρεπτικά συστατικά ( βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία ) είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη του σκελετού και η έλλειψή τους έχει συνέπειες.

Υπεργλυκαιμία. Θα απειλήσει μακροπρόθεσμα την υγεία γιατί τα επί μακρόν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλούν βλάβες σε αιμοφόρα αγγεία και νεύρα.

Η δυσθρεψία μπορεί επιπρόσθετα να δυσκολέψει την κίνηση και την ισορροπία – με κίνδυνο το άτομο να απειληθεί από πτώσεις- κι ακόμη να μειώσει δραματικά τις αντοχές του, να του προκαλέσει σύγχυση ή να εμποδίσει τη συγκέντρωσή του. Και είναι πιθανότερο να κάνει την εμφάνισή της αν στον οργανισμό υφίσταται φλεγμονή που προέρχεται από οξεία ή χρόνια πάθηση ή ασθένεια η οποία εμποδίζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

SHARE
RELATED POSTS
7η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Αφιερωμένη στις/στους Νοσηλεύτριες/τες, στις Μαίες και στις/στους Επισκέπτες υγείας
Όταν η αναπνοή είναι δυσάρεστη, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Φυσική ασπίδα κατά της χοληστερίνης, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.