Συνεντεύξεις

Γιάννης Πανούσης: από τη Ποίηση στην Εγκληματογένεση-Οι άγνωστες συνήθειες του Παν/κού Δασκάλου Εγκληματολογίας

Spread the love

  Τζίνα Δαβιλά

Ασχολείται με το γράψιμο για να ενοχλεί.

Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές με το ψευδώνυμο Γιάννης Απαρθινός και μια ποιητική συλλογή με τ’όνομά του. Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία και δέχεται ποιήματα φίλων για να τα αξιολογήσει.

Πρόσφατα βραβεύτηκε στη Λαμία από μια Φιλοζωική Εταιρεία στο πλαίσιο ενός διεθνώς διαγωνισμού για ένα ποίημά του που αφορούσε τα ζώα.

Ο καθηγητής Εγκληματολογίας κ. Γιάννης Πανούσης νοιώθει πλήρης και πολύ-πολύ τυχερός. Χαριτολογώντας, αναφέρεται στα τρία «Ταφ» τα καθοριστικά για την επιτυχία κατά τον Οδυσσέα Ελύτη, ταλέντο, τόλμη, τύχη και για για τον εαυτό του προσθέτει ένα τέταρτο: το τεμπέλης.

Βρήκε δρόμο τεράστιου ενδιαφέροντος στον τομέα της Εγκληματολογίας, που σηματοδοτεί μια ακραία στιγμή του ανθρώπου που έχει περάσει απέναντι ψυχικά, υπαρξιακά, ηθικά και περαιτέρω κοινωνικά και ποινικά. Πιστεύει ότι έχει ενδιαφέρον να δει κανείς την εγκληματογένεση αρκεί να μην μιλάμε για επαγγελματίες δολοφόνους. Είναι επιεικής και θεωρεί ότι δεύτερη, τρίτη και νιοστή ευκαιρία πρέπει να δίνεται τους ανθρώπους, σε όλους τους ανθρώπους, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να στιγματίζεται ισόβια ένας 18χρονος ισόβια, ενώ ομολογεί ότι ο πιο σκληρός εγκληματίας μπορεί να είναι μπεσαλής με τους φίλους του.

Κάθε πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα συναντά 40 συμμαθητές από το σχολείο του στον Κολωνό Αττικής, πού ήταν η περιοχή όπου έμαθε από το να παίζει βώλους μέχρι να μην είναι μπαμπέσης.

Δηλώνει άστεγος πολιτικά και θυμάται ότι γοητεύτηκε ως φοιτητής στη Γάλλια από την ιδεολογία του ΚΚΕ Εσωτερικού, ενώ το 1982 ασχολήθηκε με την Παιδεία στο ΠΑΣΟΚ.

Αρνήθηκε να τοποθετηθεί για το θέμα της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας περί αλλαγής φύλου τονίζοντας ότι όσοι το άνοιξαν το ξεχείλωσαν κιόλας, ενώ επεσήμανε ότι τα ανθρώπινα πρέπει να συζητιούνταν συλλογικά και μόνο συλλογικά.

Ομολογεί ότι δεν κάνει για την πολιτική, παρ’όλο που αν υπέβαλλε υποψηφιότητα ως επικεφαλής του κόμματος της Κεντροαροστεράς θα είχε πολλές πιθανότητες εκλογής καθώς συγκεντρώνει την συλλογική εκτίμηση των πολιτών μέσα από τη στάση ζωής του [εκτίμηση της αρθρογράφου]. 

Ως Πανεπιστημιακός δεν δέχεται να είναι οι καθηγητές στα γραφεία τους και οι φοιτητές εκτός αιθουσών ή παρόντες όποτε θέλουν, αλλά όλοι σε ένα κοινό χώρο όπου θα προάγουν συλλογικά το Πανεπιστημιακό ιδεώδες, θα γίνεται όπως είπε χαρακτηριστικά «ζύμωση και όσμωση».

Αμφισβητεί την υψηλή αυτοεκτίμηση ως λαθεμένη καθώς αποδείχτηκε ότι οι Έλληνες –δήθεν ζορμπάδες απάντησαν στην οικονομική κρίση με αντικαταθλιπτικά, ενώ ο Ζορμπάς είχε άλλη αντίληψη για τη ζωή, το θάνατο, την ελευθερία.

H ραδιοφωνική συζήτηση μεταδόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2017 από τον Παλμό 99.5 της  Δωδεκανήσου, που εδρεύει στη Ρόδο και συνεργάζεται σταθερά με τον Real fm και στην εκπομπή “Πρόσωπα και Τραγούδια” με την Τζίνα Δαβιλά.

Ακολουθεί η ραδιοφωνική συζήτηση σε μορφή youtube

SHARE
RELATED POSTS
Ελένη Ράντου: το κορίτσι με τα θλιμμένα μάτια, της Τζίνας Δαβιλά
Μάνος Δανέζης: “Εμείς είμαστε ο χρόνος”
Ιωάννης Σακκάς: “Στόχος μας είναι να απεγκλωβιστεί η Δικαιοσύνη από τον έλεγχο των Πολιτικών”- Όλη η συζήτηση με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.