Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Γιάννης Μαχαιρίδης: “Ας συγκρίνουν οι πολίτες το έργο των δυο Περιφερειακών Αρχών του Ν.Αιγαίου”

VIP_0591-1-1140x600.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIP_0591-1-1140x600.jpg

 

 

Ρόδος, 1 Σεπτεμβρίου 2017

 


Τρία χρόνια χαμένα για το Ν.Αιγαίο

 

 

Έχουν περάσει 3 χρόνια από την ημέρα που ανέλαβε η περιφερειακή αρχή την ευθύνη της λειτουργίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η παράταξη μας, γνωρίζοντας την απουσία οράματος και προγράμματος από το Γιώργο Χατζημάρκο, του έδωσε τον χρόνο προκειμένου να συντάξει ένα στοιχειώδες πρόγραμμα και σχέδιο έργων και δράσεων.

 

Πρόκειται για μία Νησιωτική Περιφέρεια η οποία- λόγω της φύσης της- έχει ανάγκη από έργα πνοής, από στοχευμένες δράσεις και έξυπνες πολιτικές και όχι από επικοινωνιακά τεχνάσματα, σπατάλη πόρων και κινήσεις εντυπώσεων.

 

Η αποτίμηση του έργου της περιφερειακής αρχής μέχρι σήμερα έχει αρνητικό πρόσημο, καθώς η πλειοψηφία των έργων, που υλοποιούνται ή έχουν ξεκινήσει να εκτελούνται , αποτελούν σχεδόν στο σύνολο τους έργα που δρομολόγησε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή με επικεφαλής τον Γιάννη Μαχαιρίδη. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις είδαμε να απεντάσσονται έργα μας από τον Γιώργο Χατζημάρκο με φθηνές δικαιολογίες προκειμένου να επανενταχθούν πανηγυρικά από τον ίδιο για να φανεί πως ήταν δικές του πρωτοβουλίες.

 

Η απουσία οράματος, πολιτικού σχεδιασμού και η αναποτελεσματικότητα αποτυπώνεται πολύ ξεκάθαρα στο σχέδιο του Προϋπολογισμού του Οικονομικού Έτους του 2018 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της 17ης Οικονομικής Επιτροπής, στις 31.08.2017. και συνεχίζει και φέτος να ισοσκελίζει τον Προϋπολογισμού της ΠΝΑ με τους πόρους που του αφήσαμε , της τάξης των 60 εκ.€. , πόροι που δεν μας χαρίστηκαν αλλά προέκυψαν από ένα ισχυρό διεκδικητικό πλαίσιο και μια νοικοκυρεμένη και έξυπνη διαχείριση.

 

Ο περιφερειάρχης γνωρίζοντας πολύ καλά το πολιτικό του έλλειμμα, έχει ανακαλύψει, με μεγάλη επιτυχία θα λέγαμε, την οικειοποίηση των έργων των προκατόχων του, παρουσιάζοντάς τα με περισσό θράσος ως δικά του, κόβοντας συνεχώς κορδέλες έργων που υλοποιήσαμε εμείς ως περιφερειακή αρχή.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε με διθυραμβικό τρόπο για τον απολογισμό του ΕΣΠΑ 2007-2013 στη Ρόδο και στη Σύρο. ‘Όλα τα έργα που παρουσίασε σίγουρα δεν δρομολογήθηκαν και δεν υλοποιήθηκαν από τον Γιώργο Χατζημάρκο αλλά από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να τα οικειοποιηθεί. Τον αφήνουμε να ‘δοξαστεί’ μέσα από το ίδιο του το ψέμα, όμως, όπως λέει και ο σοφός λαός, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Και αυτό αποδείχθηκε αυτά τα τρία χρόνια. Τα προσωπεία έπεσαν και η προεκλογική του ρητορική καταρρίφθηκε σε όλα.

 

Αν θέλει δόξες δικές του, ας επιταχύνει τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ 2014-2020, που δυστυχώς ακόμα και εδώ έχει δημιουργήσει μόνο εντυπώσεις, καθώς οι εντάξεις έργων και οι απορροφήσεις κοινοτικών πόρων αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Και δυστυχώς φθάσαμε στα μέσα της υλοποίησης της νέας προγραμματικής περιόδου.

 

Πάντως αυτό που έχει μάθει να κάνει πολύ καλά ο κος Χατζημάρκος, είναι να ‘προβάλλει΄ τις εντάξεις των έργων των ΟΤΑ και άλλων φορέων στο ΕΣΠΑ, σαν να τους κάνει χάρη και να τους δίνει χρήματα από τους πόρους της Περιφέρειας, ενώ η ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, αποτελεί μια διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία προκρίνονται όσοι έχουν ετοιμότητα φακέλου και πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη του έργου τους.

 

Τελικά, στο μόνο που επιδίδεται ο κος Χατζημάρκος με μεγάλη επιτυχία είναι το παιχνίδι των εντυπώσεων, με τις χιλιάδες φωτογραφίες και τις δημόσιες σχέσεις. Η πολιτική του περιορίζεται και μόνο σε μια επικοινωνιακή στρατηγική και μάλιστα με την πρόσληψη επαγγελματιών του είδους. Η απουσία σεβασμού στα όργανα, που πολλές φορές φθάνει στα όρια της απαξίωσης θεσμών και προσώπων, ακόμα και συνεργατών του, η αλόγιστη σπατάλη πόρων με δράσεις που γίνονται μόνο για την προσωπική του προβολή, πόρων που του άφησε ως ‘προίκα’ η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, καθώς ο ίδιος δεν κατάφερε να τους αυξήσει στο ελάχιστο, αντιθέτως τους σκορπάει αλόγιστα, η ανάδειξη δράσεων με ένα μανδύα πλάνης, οι σπασμωδικές κινήσεις για να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα του τόπου μας , όπως είναι το θέμα της λειψυδρίας στο νησί της Ρόδου, η προσπάθεια οικειοποίησης έργων μας, οι πολλαπλές απευθείας αναθέσεις και το βόλεμα ημέτερων, αποτελούν κάποια από τα βασικά στοιχεία της διακυβέρνησης του κου Χατζημάρκου και του πολιτικού στίγματός του στη διάρκεια αυτών των τριών χρόνων.

 

Είναι πολλά αυτά που θα μπορούσαμε να καταλογίσουμε στον περιφερειάρχη ως προς την ανακολουθία μεταξύ της προεκλογικής του ρητορικής και της απουσίας δράσης κατά τη διάρκεια αυτής της τριετίας. Εμείς, όμως, θα σταθούμε στην ουσία, που είναι τα χαμένα χρόνια , αυτά δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο όπου τα νησιά μας έχουν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για έργα πνοής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς η ανεργία και κυρίως των νέων αποτελεί τη μάστιγα της εποχής μας.

 

Τρία χρόνια οπισθοδρόμησης για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου αντί να δίνονται λύσεις στα προβλήματα των νησιών σε ένα συνεργατικό κλίμα- τόσο σε επίπεδο περιφερειακού συμβουλίου, όσο και με τον α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης (τους δήμους) και άλλους φορείς- η περιφερειακή αρχή επέλεξε έναν μοναχικό δρόμο και μια αναποτελεσματική πολιτική ως προς την άσκησης της εξουσίας της.

 

Με νηφαλιότητα ο λαός του Νοτίου Αιγαίου μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει τις δυο περιφερειακές περιόδους.

 

Δελτίο τύπου από την παράταξη “Ν. Αιγαίο Αρχιπέλαγος Δημιουργίας με επικεφαλής το Γιάννη Μαχαιρίδη”


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Νότιο Αιγαίο: Μη επιστρεπτέα προκαταβολή – Πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ
Έκθεση με κοστούμια της Αλίκης στις Πηγές Καλλιθέας
Παναγία Νικοποιός, το Ναΰδριο της Μεραρχίας Ρόδου που είναι πάντα κλειστό, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.