Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Franciscus Pontifex Maximus, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love

 

Βαγγέλης Παυλίδης

 

THE-POPE.jpg

Ο Jorge Mario Bergoglio γεννήθηκε μια μέρα σαν και σήμερα, 17 Δεκεμβρίου 1936. Ίσως το καταλάβατε, ίσως όχι, πως ο περί ου ο λόγος δεν είναι άλλος από τον Πάπα Φραγκίσκο, τον 226ο Πάπα της Καθολικής εκκλησίας, ex officio επίσκοπο της Ρώμης και άρχοντα της Πόλης του Βατικανού. Τον πρώτο Ιησουίτη Πάπα, τον πρώτο από Βόρεια και Νότια Αμερική, το πρώτο από το Νότιο ημισφαίριο και τον πρώτο μη Ευρωπαίο Πάπα άπω την εποχή του Γρηγορίου Β’, το 741 μ.Χ.

Λένε πως είναι ένας Πάπας απλός, που του αρέσει να κάνει βόλτες ανάμεσα στον κόσμο, να ταξειδεύει με το λεωφορείο και να πίνει τον εσπρέσο του σε κάποιο καφενείο της Ρώμης.
Γεννημένος στην Αργεντινή, λατρεύει το ποδόσφαιρο και είναι ακόμα και τώρα μέλος του συλλόγου οπαδών της ομάδας San Lorenzo. Για να βγάλει το μεροκάματο δούλεψε στα νειάτα του σαν πορτιέρης σ’ ένα μπαρ. Ακούει Μότσαρτ μα του αρέσουν προ παντός το τάνγκο και η milonga. “Λάτρευα το τάνγκο και χόρευα στα νειάτα μου”, λέει. “Είχα και μια φίλη που χορεύαμε μαζί, μα ύστερα ανακάλυψα την κλίση μου προς την θρησκεία”.

Αυτοί που τον ξέρουν λένε πως δεν είναι καθόλου μίζερος με το φαγητό και πως τρώει οτιδήποτε. Νοσταλγεί όμως την πίτσα που τρώγανε με την παρέα μετά από κάποιον αγώνα της San Lorenzo, στο στάδιο “Gasometro” του Buenos Aires. Προτιμάει το κρέας από το ψάρι και, βέβαια, την παραδοσιακή κουζίνα της πατρίδας του, της Αργεντινής και τα γλυκά της, κύρια το Dulce de Leche – παγωτό με καραμελωμένο γάλα με ζάχαρη.

Όποτε όμως βρει τη ευκαιρία, στις διακοπές του ας πούμε, θα επισκεφτεί κάποια μονή όπου οι καλόγριες θα του ετοιμάσουν το αγαπημένο του Bagna Cauda, ένα είδος fondue, παραδοσιακό του Πεδεμόντιου.

Κι αφού τα είπαμε όλα αυτά τα ωραία, είναι ώρα γι’ αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο, εμάς τους καλοφαγάδες:

BAGNA CAUDA

ΥΛΙΚΑ — Λάδι – 4 γλίθες σκόρδο ( ή και περισσότερες) – 12 αντσούγες, χωρίς το λάδι τους – 120 γρ βούτυρο σε κομμάτια – κρέμα γάλακτος – διάφορα λαχανικά, ωμά ή βρασμένα ανάλογα με την περίπτωση, κομμένα σε μπουκιές: σελινόριζα. ραπανάκια, αγγινάρες, κουνουπίδι, γογγύλια, φινόκιο, γλυκές πιπεριές

ΕΚΤΕΛΕΣΗ — Ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά. Σωτάρουμε το σκόρδο και τις αντσούγες για μερικά λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τα 3/4 του βούτυρου και μόλις λυώσει κατεβάζουμε απο την φωτιά και με το σύρμα δουλεύουμε απαλά το μίγμα μέχρι να γίνει ομογενές. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο ή κρέμα γάλακτος κατά βούληση.

Τοποθετούμε το μείγμα σε προθερμασμένο σκεύος για φοντύ.

Σερβίρουμε με τα λαχανικά τα βουτάμε στην σάλτσα, όπως σε κάθε φοντύ.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Vangelis Pavlidis
Η ΔΕΥΑΡ, το αλατόνερο, η Λαχανιά, του Βαγγέλη Παυλίδη
Ορθοπεταλιά, του Βαγγέλη Παυλίδη
Δυο τρομερά Προβλήματα, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.