Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Δράκουλας – Dracula, του Βαγγέλη Παυλίδη

bbd8a310e54d4bd8381ab9af32cc5806_XL.jpg
Spread the love

 

bbd8a310e54d4bd8381ab9af32cc5806_XL.jpg

 

Τον Δράκουλα, τον Βρυκόλακα των Καρπαθίων, τον Ανασκολοπιστή, σίγουρα τον ξέρετε. Δεν εννοώ προσωπικά βέβαια, αν και θα μ’ ενδιέφερε πολύ να γνωρίσω κάποιον που έχει έρθει φάτσα με φάτσα μαζί του. Όπως και νά ‘χει όμως είμαι βέβαιος πως τον έχετε ακουστά. Αυτό όμως που ίσως δεν ξέρετε είναι το γιατί “Δράκουλας”, τι πάει να πει κι απο που βγαίνει τ’ όνομα. Στα παλιά Ρουμάνικα, λοιπόν, Dracul πάει να πει δράκος ενώ στην συνέχεια έφτασε να σημαίνει τον διάβολο.

 

Στο ψητό τώρα γιατί μάλλον αναρωτιέστε πώς μου κατέβηκαν αυτά έτσι ξαφνικά. Η αλήθεια είναι -και μην το πείτε παρακάτω- πως πάντα γυρεύω ευκαιρία να αναφερθώ στον Δράκουλα και το σόι του, γραφτά ή εικαστικά. Η ευκαιρία μου δόθηκε με την σημερινή επέτειο.

 

Μια φορά κι έναν καιρό, λοιπόν, ήταν κάποιος βασιλιάς της Ουγγαρίας που τον λέγανε Σιγισμούνδο που κάποια στιγμή μάλιστα έγινε και Αυτοκράτορας της Γερμανο-αυστρο-ουγγρικο-ιταλικο-βοημικο-ρουμανικο-βουλγαρικο-βοσνιο-κροατικο-σέρβικης Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ως καλός χριστιανός, στράφηκε κάποια στιγμή ενάντια στους αιρετικούς Βογομίλους της Βοσνίας, όπου στην μάχη του Dobor νίκησε νίκη μεγάλη, σφαγιάζοντας 200 ευγενείς.
Για να γιορτάσει την νίκη και να τιμήσει όσους συνέβαλαν σ’ αυτήν ίδρυσε το Ιπποτικό Τάγμα του Δράκου. Ήταν 12 του Δεκέμβρη 1408, μια μέρα σαν και σήμερα πριν 606 χρόνια.

Mέλoς το νεοϊδρυμένου Τάγματος ήταν και ο Vlad II, βοεβόδας της Βλαχίας, που γι αυτόν τον λόγο πήρε το προσωνύμιο Dracula. Αυτός τώρα έτυχε να είναι και πατέρας του Vlad ΙΙΙ Țepeș, του Ανασκολωπιστή, που κληρονόμησε απο τον πατέρα του τον τίτλο Dracula. Δράκουλας λοιπόν ο μετέπειτα βρυκόλαξ και βέβαια όχι κόμης, όπως τον θέλει ο Μπραμ Στόουκερ, αλλά πρίγκηπας.

 

Η εικόνα είναι απο το βιβλίο μου ” Vampir”. Παρουσιάζει τον “Μαύρο Βαρώνο”, απόγονο του Δράκουλα. Λέγεται οτι υπήρξε πιλότος του Γερμανικού στρατού στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου και καταρρίφθηκε πάνω απο το Βέλγιο. Στο βάθος το κάστρο Bran, το οικογενειακό των Δράκουλα, στα Καρπάθια όρη.

 

Βαγγέλης Παυλίδης

η ιστοσελίδα του

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Η αρχή του ταξειδιού – Journey’s start, του Βαγγέλη Παυλίδη
ΕΛΛΑΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ – GREECE, TURKEY, NATO, EU, του Βαγγέλη Παυλίδη
“Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!”, του Βαγγέλη Παυλίδη – “Proletarians of all countries, unite!”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.