Πόρτα στον Πολιτισμό

Φωτογραφίες από τα εγκαίνια έκθεσης «Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής»

Spread the love

 

 

Διάρκεια έκθεσης: 15 Νοεμβρίου 2015. 

Διοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 

 

 

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για τους επισκέπτες μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και θα φιλοξενήσει 48 αντικείμενα κυρίως κοσμήματα που είτε φιλοξενούνται στο μουσείο του Λούβρου είτε σε άλλα μουσεία της ευρώπης δημιουργίες της ροδίτικης αργυροχρυσοχοΐας.

 

Το Μουσείο του Λούβρου έχει αποστείλει στη Ρόδο 48 συνολικά ευρήματα: α) μυκηναϊκό ρυτό με παράσταση χταποδιού, το οποίο και απετέλεσε έμβλημα της έκθεσης στο Λούβρο, β) ταφικό σύνολο (τάφος Α) από την Κάμιρο με πολυάριθμα αγγεία και αντικείμενα εισηγμένα από την Ανατολή και γ) 15 κοσμήματα από ήλεκτρο (φυσικό κράμα χρυσού και αργύρου), αριστουργηματικά δείγματα της ροδιακής χρυσοχοΐας των αρχαϊκών χρόνων (7ος αι. π.Χ.).

 

Ο πλούτος και η ποικιλία των ευρημάτων, πολλά από τα οποία ήταν εισηγμένα από την Εγγύς Ανατολή, την Κύπρο, την Συροπαλαιστίνη αλλά και τις πόλεις της κυρίως και ανατολικής Ελλάδας, κατέδειξαν τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ρόδος στη μετάδοση στοιχείων από τους μεγάλους πολιτισμούς της Ανατολής στον ελληνικό πολιτισμό. Ο ρόλος αυτός οφείλεται στη επίκαιρη γεωγραφική θέση του νησιού, σε ένα σημείο του Αιγαίου όπου διασταυρώνονται οι θαλάσσιοι δρόμοι που συνδέουν την Ελλάδα με την Κύπρο και την Εγγύς Ανατολή, την Κρήτη και την Αίγυπτο, αλλά και με την δυτική Μεσόγειο. Την ιδιαίτερη σημασία της Ρόδου ως πύλης προς την Ανατολή, έτσι όπως αναδείχθηκε από την αρχαιολογική έρευνα, προβάλλει η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο.

 

10 Ιουλίου – 15 Νοεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου

 

Ωράριο μουσείου καθημερινά 08:00-19:40.

Είσοδος 6€

 

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια λειτουργίας του, θα μεταφερθεί τμήμα – κυρίως κοσμήματα που ανακαλύφθηκαν σε περιοχές του νησιού– της Έκθεσης του Λούβρου «Ρόδος, η πύλη της Ανατολής», η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο Παρίσι την περίοδο από 14 Νοεμβρίου 2014 έως 10 Φεβρουαρίου 2015.

SHARE
RELATED POSTS
«Φθινοπωρινή Ιστορία» του Αλεξέι Αρμπούζωφ: η θεατρική τέχνη ως λύτρωση, του Κωνσταντίνου Μεϊντάνη
Ο Πέλοψ κι ένα κομμάτι ελεφαντόδοντου, του Μάνου Στεφανίδη
Και οι δεύτεροι έσονται πρώτοι (αντί ανούσιας εκλογολογίας), του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.