Πόρτα στον Πολιτισμό

Οι φίλοι μας οι άνθρωποι;, του Μάνου Στεφανίδη

Spread the love

Ο Μάνος Στεφανίδης είναι Ιστορικός Τέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Διαβάστε τα άρθρα του Μάνου Στεφανίδη ΕΔΩ

Κήπος Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών (Πατησίων 44), ώρα 7:30 μμ

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

Με αφορμή την φιλοζωική, ομαδική έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι στην Γκαλερί Σιαντή με τίτλο Art your pet!
Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα απόλυτα δικαιολογημένο ερώτημα που θα μας απηύθυναν όλα – ανεξαιρέτως – τα τετράποδα, τα ερπετά, τα ιπτάμενα, τα αμφίβια κ.λπ. Ως προς εμένα δεν θα ξεχάσω ποτέ, αν κι έχουν περάσει δεκαετίες, το βλέμμα του σκύλου μου τη στιγμή που ξεψυχούσε. Το πως με κοίταγαν τα βουρκωμένα του μάτια. Τίποτε πιο ανθρώπινα σπαρακτικό. Ήταν το μακρινό 1995, όταν ήμουν διευθυντής στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κάτω Κορακιάνα της Κέρκυρας. Μια μέρα κάποιοι νεαροί του χωριού, εκπαιδευόμενοι κυνηγοί (!) για να παίξουν (😉 έβαλαν τον σκύλο μου τον Οδυσσέα στο σημάδι μ’ ένα φλόμπερ. Ο Οδυσσέας βασανίστηκε πολύ μέχρι να ξεψυχήσει ενώ συνέχεια με κοιτούσε μ’ ένα βλέμμα που θα μου μείνει αξέχαστο. Δεν ξαναπήρα σκύλο έκτοτε παρότι στο πατρικό μου είχαμε μεγαλώσει και εγώ και ο αδερφός μου με σκυλιά. Αλλά και με περιστέρια, καρδερίνες και καναρίνια. Από πάντα…
Σήμερα δείχνουμε την αγάπη μας, και εγώ και οι δύο μου κόρες, πρωτίστως σε γάτες αλλά και σε όποιο άλλο πλάσμα του Θεού δεν έχει φωνή αλλά έχει τον δικό του μοναδικά πολύτιμο τρόπο και να επικοινωνεί και να αγαπάει. Παράδειγμα οι χελώνες!
Είναι πολύ σπουδαίο όθεν, νομίζω, να υπενθυμίζουμε συνεχώς και προς πάσα κατεύθυνση, το μεγάλο χρέος που έχουμε εμείς, τα λεγόμενα, έλλογα όντα προς το υπόλοιπο, ζωικό βασίλειο του πλανήτη, τα θεωρούμενα “άλογα”. Όπως επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλές από τις υπερέχουσες, ανθρώπινες ιδιότητες, όπως ευαισθησία, αυταπάρνηση, αφοσίωση εντοπίζονται περισσότερο στα τετράποδα παρά στα δίποδα. Είναι πολύ λυπηρό αλλά είναι αλήθεια πως ο άνθρωπος με τον τεχνολογικό, κυρίως, πολιτισμό που δημιούργησε, αποτελεί όλο και περισσότερο τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον πλανήτη ενώ είναι εκείνο το ζώο που απειλεί με εξαφάνιση τα περισσότερα είδη της πανίδας και της χλωρίδας της γης μας. Άρα είναι απόλυτα αξιέπαινη η προσπάθεια της Your pet και της γκαλερί Σιαντή να συνδιοργανώσουν μιαν εικαστική έκθεση με βασικό θέμα και πρωταγωνιστές τους φίλους μας τα ζώα σε μιαν εκδήλωση με έργα ζωγραφικής ή γλυπτικής, μ’ εγκαταστάσεις ή βίντεο.Κι ως προς τα ζώα, αυτά είναι βέβαιο πως και φίλοι μας είναι σταθεροί όσο και ακούσια θύματα μας. Ως προς εμάς όμως;
Να γιατί χρειαζόμαστε την τέχνη. Την υψηλότερη, δηλαδή, έκφραση του ανθρώπινου πολιτισμού. Για να μας ευαισθητοποιεί, να μας ενεργοποιεί και να μας προβληματίζει. Για να μας κάνει λίγο περισσότερο ανθρώπινους. Όπως λίγο περισσότερο ανθρώπινους μάς κάνει εξάλλου πάντα κι η επαφή και η σχέση μας με τα ζώα!
Φωτογραφίες έργων: Αρκάς, Αριάδνη Στεφανίδη, Μηνάς, Κώστας Ντιός, Κώστας Λάβδας.

ΥΓ Στον πλήρη κατάλογο που ήδη κυκλοφόρησε, το θεωρητικό κείμενο το υπογράφει η Δάφνη Στεφανίδου. Πώς να το κάνουμε; Είμαστε πολύ ζωόφιλη οικογένεια!

Μπορεί να είναι εικαστικό 1 άτομο και εσωτερικός χώροςΜπορεί να είναι εικαστικό 1 άτομο και εσωτερικός χώρος

SHARE
RELATED POSTS
triaridis_vas1.jpg
Σεμινάρια Ευρωπαϊκού Πολιτισμού με τον Θανάση Τριαρίδη
Πριν από 50 χρόνια: πρώτο Νόμπελ για την Ελλάδα και τον Σεφέρη, της Ματούλας Μπόνη
Η λογοτεχνική κριτική ως αίνιγμα ή ως παιχνίδι, του Κωνσταντίνου Καραγιαννόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.