Συνεντεύξεις

Φαίη Ρεϊζίδου: με έναν δράκο στην κάλτσα της, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Ασχολείται με κάτι σπάνιο, αλλά πολύ σημαντικό: το κουκλοθέατρο. Η Φαίη Ρεϊζίδου είναι ηθοποιός και δημιουργός της ομάδας κουκλοθέατρου “Καραμπόλα”. Αγαπά πολύ την δουλειά της και τα παιδιά. Για χατήρι τους κατασκευάζει θαυμάσιες πάνινες κούκλες που πρωταγωνιστούν στις παραστάσεις της. Ή μήπως το κάνει και για τον εαυτό της επειδή παραμένει ένα μεγάλο παιδί; Ή μήπως παίζει κουκλοθέατρο για όλους εμάς που βιαστήκαμε να μεγαλώσουμε; Βιαστήκαμε να αφηνόμαστε στη μαγεία των παραμυθιών. Ευκαιρία να την γνωρίσουμε και να θυμηθούμε την χαρά της πάνινης κούκλας. Αυτής που φτιάχναμε από τα ρετάλια της γιαγιάς.  

Πού και πότε γεννήθηκες;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα 13 Ιουλίου του 1968.

Ποια είναι η κύρια ενασχόλησή σου;

Η κύρια ενασχόλησή μου τα τελευταία 10 χρόνια είναι το θέατρο στο οποίο συμμετέχω και ως ηθοποιός και συχνά κατασκευάζω σκηνικά αντικείμενα ή κούκλες που χρησιμοποιούνται σε κάποιες παραστάσεις και παίζω κουκλοθέατρο με την ομάδα μου “Καραμπόλα”.

Ποια είναι η διαφορά του παιδικού θεάτρου και του κουκλοθέατρου;

Η μόνη διαφορά είναι ότι στο κουκλοθέατρο χρησιμοποιούμε το στοιχείο της κούκλας. Οι πρωταγωνιστές είναι οι κούκλες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμμετέχει και ο ηθοποιός. Το κουκλοθέατρο σήμερα έχει πολλές μορφές και κάθε θίασος έχει τη δική του τεχνική και χαρακτήρα.

Πώς αντιμετωπίζεται το κουκλοθέατρο: α) από την Πολιτεία, β) τους ηθοποιούς, γ) τους γονείς και δ) τα παιδιά;

Το κουκλοθέατρο είναι μια τέχνη που πολλοί δεν την γνωρίζουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη και δυσπιστία ως προς την ποιότητά του και υπάρχει μια τάση από το κοινό και την πολιτεία να προτιμάει και να στηρίζει το “κλασικό” παιδικό θέατρο. Αυτό βέβαια αλλάζει όταν γνωρίσει αυτή την τέχνη από κοντά.

Ποια είναι η αξία του κουκλοθέατρου;

Η αξία του κουκλοθεάτρου όπως και του θεάτρου είναι αυτό που μας δονεί, μας συγκινεί, μας αφορά να το επικοινωνούμε και να το μοιραζόμαστε με το κοινό. Συγκεκριμένα όμως στο κουκλοθέατρο η κούκλα είναι το μέσο που μας δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε με το μη ρεαλιστικό για να εκφράσουμε τα πιο πραγματικά πράγματα του κόσμου! Η κούκλα μπορεί να κάνει τα πάντα! Όπως και μεις …

Υπάρχουν χρώματα υφασμάτων που «γράφουν» καλύτερα στο κουκλοθέατρο; Εσύ ποια χρώματα προτιμάς;

Τα χρώματα έχουν να κάνουν με την εκάστοτε ιστορία. Κάθε ιστορία σου ζητάει από μόνη της τα χρώματα που χρειάζεται.

Υπάρχει κάποια κούκλα που αγαπάς περισσότερο; Αν ναι, ποια και γιατί;

Αυτή τη στιγμή πολύ αυθόρμητα θα πω ότι η αγαπημένη μου κούκλα είναι ο μεγάλος δράκος από την τελευταία μας παράσταση.

Ευτυχία είναι…

Να μπορείς να κάνεις αυτό που αγαπάς

Δυστυχία είναι…

Να γκρινιάζεις

Η ζωή χωρίς θέατρο είναι…

…λίγο ανάλατη.

Η ζωή χωρίς χρώμα είναι…

…λίγο χάλια.

Τι σε φοβίζει;

Εχω την εντύπωση ότι δεν φοβάμαι τίποτα αλλά μάλλον θα υπάρχουν κάποιοι μικροί φόβοι που δεν έχω εντοπίσει.

Τι θαυμάζεις;

Θαυμάζω τους ανθρώπους που βρίσκουν στο τίποτα τα πάντα.

Τι απεχθάνεσαι;

Τα σκουπίδια στους δρόμους!

Αν έπρεπε να είσαι μία κούκλα, ποια θα ήθελες να είσαι;

Όλες.

Τι μηνύματα επιδιώκεις να περνάς μέσα από τις παραστάσεις του θεάτρου «Καραμπόλα»;

Όλα γίνονται!

Γιατί «Καραμπόλα»;

Είναι ένας τίτλος που προέκυψε από όλους ένα μεσημέρι το 1996 όταν δημιουργήθηκε η ομάδα μας στη Ρόδο

Τι θα ήθελες να πεις και δεν μας το είπες;

Έζησα δέκα χρόνια στη Ρόδο και το κουκλοθέατρο το γνώρισα σ’ αυτόν εδώ τον τόπο από μια δασκάλα που μου έμαθε να κατασκευάζω κούκλες από χαρτοπολτό. Αργότερα αυτό το παιχνίδι έγινε τρόπος ζωής. Σήμερα χαίρομαι πολύ που μετά από μια μεγάλη διαδρομή έχω την ευκαιρία να τα μοιράζομαι όλα αυτά εδώ που γεννήθηκε αυτή η ιδέα και αυτή η ομάδα. Και θέλω να δώσω μια μεγάλη αγκαλιά σε όλους αυτούς που πέρασαν από την Καραμπόλα τον Φώτη, τον Σάββα, την Μαργαρίτα, τη Ρένα, το Δημήτρη, τη Δώρα, το Βασίλη, τον Αντώνη, την Έλλη, την Κωνσταντίνα, τη Δήμητρα, την Τσαμπίκα, την ‘Αννα, την Αγγελική που παίζει μέχρι και σήμερα …

Πληροφορίες για το έργο “Έvαs δράκoς στnv κάλτσα μoυ”

Ο μικρός Λέανδρος ξυπνάει ένα πρωί και βρίσκει στο δωμάτιό του ένα δράκο. Ο δράκος αρχίζει να μεγαλώνει και όλο μεγαλώνει και γίνεται τόσο μεγάλος, που παίρνει το σπίτι στην πλάτη του και πετάει μακρυά. Όταν ο μπαμπάς γυρίζει απ’ τη δουλειά διαπιστώνει ότι το σπίτι έχει κάνει φτερά!

Από πού ήρθε αυτός ο δράκος και γιατί μεγαλώνει τόσο πολύ; Ποια θα είναι η έκβαση αυτής της παράδοξης περιπέτειας; Μια απλή, βαθιά ιστορία για τις συνέπειες της άρνησης και την ευεργετική επίδραση της αποδοχής κάθε προβλήματος.

Μια παράσταση με ζωντανή μουσική και τραγούδια από παραδοσιακά ακούσματα εμπνευσμένη από το παραμύθι του Τζάκ Κέντ “Δεν υπάρχουν δράκοι”

Διασκευή, κατασκευή κούκλας: Φαίη Ρεϊζίδου Παίζουν: Φαίη Ρεϊζίδου, Αγγελική Βλασοπούλου, Χριστίνα Στουραΐτη, Λαμπρινή Αρβανιτίδου, Γιώργος Καψάλης

Κρουστά: Λαμπρινή Αρβανιτίδου Κιθάρα: Γιώργος Καψάλης, Janez Spendov

1,2,3,9/8 Αρχοντικό Τοπτσούμπαση Αγά, Έρνεστ Μπέβιν 2Γ & Κοδριγκτώνος

5,6,7,8/8 Τέμενος Αλή Χιλμή Πασά, Πίνδου 1

Πληροφορίες για το έργο “Ο Ήλιος και ο Ποντικός”

Μια διαδραστική παράσταση βασισμένη σ’ ένα λαϊκό παραμύθι από το Τσεσμέ της Μ. Ασίας.

Ο ποντικός Μπομπόνης ζει σ’ ένα παλιό κάστρο μαζί με 3.000 ποντίκια. Ο Μπομπόνης θέλει να παντρέψει την κόρη του αλλά δεν θέλει να τη δώσει σε ποντικό! Θέλει να κάνει γαμπρό του τον πιο δυνατό που υπάρχει στον κόσμο, έτσι το όνειρό του είναι να δει την μικρή του ποντικίνα παντρεμένη με τον Ήλιο. Ο Ήλιος όμως του λέει πως πιο δυνατός απ’ αυτόν είναι το σύννεφο και το σύννεφο τον στέλνει στον άνεμο. Έτσι ο ποντικός κάνει ένα μεγάλο ταξίδι και στο τέλος βρίσκει τον πιο δυνατό μπροστά του…

Μια παράσταση με χειροποίητες κούκλες, επιτραπέζιες και μαρότες, βασισμένη σ’ ένα λαϊκό παραμύθι όπου οι ήρωες ψάχνοντας τη δύναμη τόσο μακριά απ ‘αυτούς στο τέλος ανακαλύπτουν πως η δύναμη βρίσκεται μέσα τους. Η παράσταση είναι διαδραστική, τα παιδιά συμμετέχουν και βοηθούν την εξέλιξη του παραμυθιού με τον τρόπο τους!

Διασκευή, κατασκευή κούκλας: Φαίη Ρεϊζίδου

Κουκλοπαίζουν: Φαίη Ρεϊζίδου, Janez Spendov

Κιθάρα: Janez Spendov

Διάρκεια 50’

10/8 Αρχοντικό Τοπτσούμπαση Αγά, Έρνεστ Μπέβιν 2Γ& Κοδριγκτώνος

Ώρες παραστάσεων 8:30

Οργάνωση Ποιήεσσα-Θεματικές Εκδηλώσεις,

 

Με την Αρωγή: Δημοτική Κοινότητα Ρόδου/ΚΕΠ
Ευγενική χορηγία:Γρ. Μεσαιωνικής Πόλης/Σκ.Όμ.”Ιπποτης”

Πώς δημιουργήθηκε η “Καραμπόλα”: 

Το κουκλοθέατρο Καραμπόλα γεννήθηκε το 1996 στη Ρόδο. Πραγματοποίησε παραστάσεις και εργαστήρια κατασκευής κούκλας στη Ρόδο και στα γύρω νησιά μέχρι τον Οκτώβριο του 2004. Τα τελευταία 10 χρόνια βρίσκεται στην Αθήνα και δίνει παραστάσεις σε θεατρικές σκηνές, μουσεία, σχολεία, και ιδρύματα. Από το 2009 συνεργάζεται με την μη κυβερνητική οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα και πραγματοποιεί εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού και κατασκευή κούκλας καθώς και παραστάσεις για παιδιά προσφύγων που φιλοξενούνται στον Ξενώνα των Γιατρών του Κόσμου στην Αθήνα. Μέλος της Unima Hellas.

 

Τζίνα Δαβιλά

SHARE
RELATED POSTS
10678689_694641350644079_9176339044068045216_n.jpg
Ένας τραπεζικός θεσμός που συμφέρει και δεν γνωρίζουμε, του Κωστή Α. Μακρή
Παιχνίδι με την αλφάβητο από τον ζωγράφο Άγγελο Σπάρταλη, της Τζίνας Δαβιλά
Ειρήνη Σταματούδη: ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για την πνευματική ιδιοκτησία, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.