Συνεντεύξεις

Παύλος Μπακίρης [Πρ.ΝΟΔΕ]: “Η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πολλαπλή κρίση που βιώνει η Ελλάδα. Μόνη λύση η συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες που προτείνει η ΝΔ”

f8e95b9847ce5c939c9d320c53ed2ee3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

f8e95b9847ce5c939c9d320c53ed2ee3.jpg

 

 

Στα ολέθρια για τη χώρα λάθη που έχει διαπράξει η σημερινή κυβέρνηση αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στο iporta.gr o πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Παύλος Μπακίρης.

“Η κυβέρνηση απέδειξε ότι ούτε μπορεί ούτε θέλει να αντιμετωπίσει την πολλαπλή κρίση που βιώνει η χώρα. Είναι δέσμια του λαικισμού και των ιδεοληψιών της” , δηλώνει ο κ. Μπακίρης.

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ τονίζει ότι η χώρα εξαιτίας της κακης πολιτικής που εφαρμόζεται έχει βρεθεί σε χειρότερη θέση από ότι πριν και παραθέτει σημαντικά στοιχεία που που δείχνουν τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

Αντί για ανάκαμψη οπως υπογραμμίζει ο κ. Μπακίρης ήρθαν φοροκαταιγίδα και περικοπές μισθών και συντάξεων.

Όσο για τη λύση ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ δηλώνει ότι “είναι η συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες που προτείνει η ΝΔ για να δημιουργηθεί επιτέλους ανάπτυξη και να βγει η οικονομία της χώρας από το αδιέξοδο”.

 

Η συνέντευξη του κ. Μπακίρη αναλυτικά:

 

Ποιά τα συμπεράσματα σας από την επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας στη Ρόδο που συνδυάστηκε με τη συμπλήρωση δυο ετών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Γενικά η στάση των υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και προσωπικά του κυρίου Τσίπρα, θυμώνει και εξοργίζει. Γιατί με τη συμπεριφορά τους μετατρέπουν την εποχή της αβεβαιότητας σε εποχή της απόλυτης απελπισίας. Δεν είναι οι ψεύτικες υποσχέσεις ή τα μεγάλα λόγια που μοίρασε, ούτε καν η ανατροπή μιας πορείας εξόδου από το μνημόνιο όπως πρόσφατα ομολόγησε ο Επίτροπος Ντομπρόφσκι. Το χειρότερο είναι ότι παρά τα συνεχή παθήματά του συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια του λαϊκισμού και του κακότεχνου θεατρινισμού του. Όχι μόνο έφερε το χειρότερο μνημόνιο, τις συνέπειες του οποίου θα πληρώσουμε όλοι πολύ ακριβά, αλλά συνεχίζει και πάλι τα περί δήθεν διαπραγμάτευσης και «κόκκινων γραμμών». Το μόνο που φαίνεται να τον ενδιαφέρει είναι πως θα κρατηθεί στην εξουσία, αυτός και οι ημέτεροί του, με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα. Εδώ και δύο χρόνια, αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του. Και για κάθε μήνα άρνησης ο λογαριασμός ανεβαίνει. Το κόστος για τους Έλληνες αυξάνει, η διεθνής σχέση της χώρας αδυνατίζει και κινδυνεύουμε ούτε η εγχείρηση να είναι επιτυχής, ούτε βεβαίως ο ασθενής να επιβιώσει. Και κάποιοι έχουν το θράσος να γιορτάζουν αυτή την επέτειο. Την μαύρη επέτειο όπως αυτή έχει πλέον καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση του ελληνικού λαού.

Αυτή η κυβέρνηση δυστυχώς μας απέδειξε ότι ούτε θέλει, ούτε μπορεί να διαχειριστεί την πολλαπλή κρίση που βιώνει η χώρα. Είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση του. Είναι δέσμια του λαϊκισμού και των ιδεοληψιών της. Γι’ αυτό και πρέπει να φύγει τώρα. Ίσως έτσι, και για πρώτη φορά, θα φανεί πραγματικά χρήσιμη στον τόπο.

 

Πόσο μπροστά πήγε η χώρα αυτά τα δύο χρόνια; Πόσες από τις δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης έγιναν πράξη;

 

Παρά τα ολέθρια λάθη των δανειστών και τις αναμφισβήτητες ευθύνες μας εξαιτίας των χρόνιων παθογενειών της πατρίδας μας, οι Έλληνες πολίτες καταβάλλοντας τεράστιο, επώδυνο και πολλές φορές άδικο τίμημα, κατάφεραν να θέσουν το 2014 σε πορεία, έστω και αδύναμης, ανάκαμψης την ελληνική οικονομία. Προφανώς και κανείς δεν υποστηρίζει ότι όλα πήγαιναν καλά, παρόλα αυτά βρισκόμασταν στο σημείο μηδέν, είχαμε πιάσει δηλαδή “πάτο” και αναμέναμε την άνοδο. Όμως, εξαιτίας της πιο λαϊκίστικης, εμμονικής και ανίκανης Κυβέρνησης που γνώρισε μεταπολεμικά ο τόπος μας, βυθιστήκαμε στο χαμηλότερο σημείο εκκίνησης από την κρίση.

Και αντί για την ελπίδα της ανάκαμψης, επέφερε ακόμη μεγαλύτερη φοροκαταιγίδα, ακόμη περισσότερες περικοπές στις συντάξεις, ακόμη περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές, ακόμη περισσότερη συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες, ακόμη περισσότερο αδύναμο κράτος, ακόμη περισσότερες δυσχέρειες στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Και τα δεινά δεν σταματούν αν κανείς αναλογιστεί όσα συμβαίνουν στα νησιά μας με τον ΦΠΑ, το προσφυγικό, τις ελλιπείς υποδομές ή ακόμη και τους νέους της χώρας μας, με τα πολλά προσόντα, που αναζητούν στο εξωτερικό την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή.

Και το χειρότερο δεν είναι όσα ανέφερα και όσα ο καθένας μπορεί να προσθέσει αντλώντας παραδείγματα από την καθημερινότητα. Η πολιτική της υπερφορολόγησης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δημιουργεί νέους οφειλέτες, τους φέρνει αντιμέτωπους με κατασχέσεις και οδηγεί χιλιάδες πολίτες κάθε μήνα σε αδιέξοδο.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Οικονομικών, μόνο το Δεκέμβριο του 2016 δημιουργήθηκαν νέες οφειλές πολιτών προς την εφορία, ύψους 1,3 δις ευρώ.

Συνολικά το 2016, δημιουργήθηκαν νέα χρέη πολιτών ύψους 13,9 δις ευρώ.

Σε μια χρονιά, που η Κυβέρνηση επέβαλλε νέους φόρους ύψους 3,3 δις ευρώ. Στους οποίους θα προσθέσει άλλα 2,5 δις ευρώ περίπου το 2017, χωρίς να υπολογίζουμε τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η Κυβέρνηση.

Σε μια χώρα που οι οφειλές των πολιτών προς την εφορία υπερβαίνουν τα 95 δις ευρώ, πάνω από το 50% του Α.Ε.Π., είναι προφανές ότι η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί.

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι 4.146.483 φορολογούμενοι έχουν οφειλές προς την εφορία αντιμετωπίζοντας κατασχέσεις και 839.066 φορολογούμενοι υπέστησαν ήδη αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, συνιστά μια «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας.

 

Τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι για πανηγυρισμούς, αλλά για σοβαρούς προβληματισμούς.

 

Απέδωσαν τα μέτρα που έχουν τεθεί μέχρι τώρα σε εφαρμογή; Και τι λέτε για τις νέες δεσμεύσεις περί μη εφαρμογή νέων;

 

Τα μεγαλύτερα θύματα της πολιτικής Τσίπρα – Καμμένου είναι η μέση οικογένεια και οι ασθενέστεροι οικονομικά συμπολίτες μας. Η αύξηση του Φ.Π.Α., η περικοπή του ΕΚΑΣ, οι αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα, στην μπύρα, τον καφέ, πλήττουν πρώτα απ’ όλους τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο Φ.Π.Α. συσκευασμένων τροφίμων, στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών πλήττουν κατ’ εξοχήν το μέσο νοικοκυριό. Η αύξηση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια επιβαρύνει τους επαγγελματίες αγρότες.

 

Η πολιτική Τσίπρα – Καμμένου δεν είναι απλώς αποτυχημένη. Είναι μία πολιτική κοινωνικά άδικη, είναι κυνική, είναι ανάλγητη. Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν. Και βέβαια οι αδύναμοι θεσμοί καταρρακώθηκαν περαιτέρω. Για αυτό, δυστυχώς, ο ξέφρενος κατήφορος συνεχίζεται.

 

Η έννοια “μεταρρυθμίσεις” στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έγινε συνώνυμη με την λυσσώδη υπερφορολόγηση και τη συνεχή λιτότητα. Διαρκής, ανυπόφορη, λιτότητα. Κι έτσι το εργαλείο εξόδου από την κρίση – οι μεγάλες αλλαγές, οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις – δυσφημίστηκαν συστηματικά από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη συνείδηση των πολιτών. Και συνεχίζουν, δυστυχώς, να απαξιώνονται. Δείτε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, πόσο πίσω είναι. Δείτε την επένδυση στο Ελληνικό. Δείτε την επένδυση στο Γκολφ Αφάντου. Δείτε τι απεργάζονται με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Θέλει, πράγματι, πολύ μεγάλο θράσος να ιδιωτικοποιείς τα τρένα στο 1/6 της τιμής που είχε πετύχει η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας παίζει καθυστερήσεις, για άλλη μια φορά. Παίζει θέατρο. Μπορεί να είναι φράση του συρμού, αλλά αποτελεί κυριολεξία: Ο κ. Τσίπρας, για άλλη μια φορά, “παίζει την τύχη της Ελλάδας στα ζάρια”. Ένα πράγμα τον απασχολεί μόνο: Η παραμονή του στην εξουσία. Με κάθε τρόπο. Με κάθε μέσο. Ανεξαρτήτως κόστους. Ανεξαρτήτως επιπτώσεων για την ελληνική οικονομία.

 

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ. Την ίδια ώρα υπάρχει έντονη κινητικότητα σε επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε πως άρχισε να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τη διεξαγωγή εκλογών και πόσο έτοιμη είναι η ΝΔ για αυτό;

Η Νέα δημοκρατία προηγείται δημοκοπικά 15 μονάδες. Η πικρή αλήθεια είναι πως θα πληρώνουμε πολύ ακριβά τα μαθήματα της πρώτης φοράς Αριστερά. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε ο καθένας πλέον καταλαβαίνει πως ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση είναι μέσα από το προγραμματικό πλαίσιο που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, μέσα από μία “Συμφωνία Αλήθειας με τους πολίτες”. Με μία πολιτική που στόχο θα έχει τη προσέλκυση επενδύσεων για τη μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας με βάση την εξωστρέφεια, την υιοθέτηση αλλαγών για ένα ισχυρό, ευέλικτο και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, την επένδυση στην παιδεία για την ενίσχυση της καινοτομίας και της αριστείας. Η παραγωγή δηλαδή εθνικού πλούτου μέσα από ένα δικό μας εθνικό σχέδιο για να ξανασταθούμε στα πόδια μας και σιγά σιγά να ξαναμπούμε σε πορεία προόδου. Για να μπορούμε να στηρίζουμε έμπρακτα τους πιο αδύναμους. Να μην αναδιανέμουμε τη φτώχεια και τη μιζέρια.

 

Όσο απλές και αν είναι οι λύσεις, το ξέρουμε πλέον καλά, άλλο τόσο δύσκολη είναι η εφαρμογή τους. Και αν υπάρχει μια βεβαιότητα, αυτή είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να τις αποδεχτεί, πόσο μάλλον να τις κάνει πράξεις.

Με μεγάλο κόστος, αλλά το μάθαμε πως δεν μπορούν. Και τώρα που οι ψευδαισθήσεις τελείωσαν, θα υποστούν και εκείνοι τις συνέπειες. Οι παραπλανημένοι πολίτες δεν θα τους αντιμετωπίσουν με ευγένεια. Η πολιτική τους κλεψύδρα έχει ήδη γυρίσει.

 

Τον τελευταίο χρόνο, υπό την ηγεσία του Προέδρου μας κ. Κ. Μητσοτάκη, έχουμε καταφέρει πολλά. Διασφαλίστηκε η ενότητα της παράταξης, προωθήθηκε η ανανέωση και η αξιολόγηση, υιοθετήθηκαν -στο 10ο συνέδριο- αλλαγές που εκσυγχρονίζουν το κόμμα, αναπτύχθηκε η «Συμφωνία Αλήθειας» ως το πολιτικό, ιδεολογικό και προγραμματικό μας πλαίσιο, έγιναν σημαντικά βήματα για την οικονομική εξυγίανση του κόμματος, ενώ το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι σχεδόν έτοιμο.

 

Ειδικά για τα νησιά τι αναφέρετε στο πρόγραμμα του κόμματος καθώς ο νομός αδικήθηκε κατάφωρα από την κυβέρνηση;

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχει να επιδείξει εγκληματικές επιδόσεις σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων όπως η προστασία της Νησιωτικότητας η τουριστική πολιτική και οι υποδομές η απουσία του κράτους και η υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας σε όλα τα νησιά μας και βέβαια τις τεράστιες ευθύνες τη όσον αφορά το μεταναστευτικό προσφυγικό ζήτημα.

 

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που βρίσκεται πλέον σε πλήρη δυσαρμονία με την πραγματικότητα, συνειδητά διαλύει την οικονομία και οδηγεί στη φτωχοποίηση και στο περιθώριο όλους τους Νησιώτες.

 

Συνεπώς απαιτείται αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

Με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και αποτελεσματικότερο Κράτος.

Με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, με περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες δουλειές για να «ανασάνει» η κοινωνία και να πάρει ξανά μπρος η οικονομία.

Η χώρα γενικότερα χρειάζεται πολιτική αλλαγή.

Χρειάζεται οξυγόνο.

 

Με αφορμή την εκδήλωση για την κοπή της πίτας της ΝΔ την Παρασκευή ποιό το μήνυμα σας στα μέλη τους φίλους του κόμματος και γενικά στους πολίτες;

Θα ήθελα εκ μέρους της ΝΟ.Δ.Ε Δωδεκανήσου να σας μεταφέρω τις πιο θερμές ευχές για ένα Νέο Έτος γεμάτο ΥΓΕΙΑ, ΧΑΡΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ.

 

Εύχομαι το 2017 να είναι η χρονιά που η μεγάλη παράταξή μας, η Νέα Δημοκρατία, με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι στο τιμόνι αυτής της χώρας, για να μπορέσει επιτέλους η πατρίδα μας να γυρίσει σελίδα και να σταματήσει αυτός ο κατήφορος που όλοι εμείς ζούμε τα δύο αυτά χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

 

Είναι υποχρέωση όλων μας να στηρίξουμε την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια «Συμφωνία Αλήθειας με τους πολίτες». Μια «Συμφωνία Αλήθειας» που είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να κτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα.

Την Ελλάδα που μας αξίζει, τα Δωδεκάνησα που μας αξίζουν και όχι αυτά που μας κατάντησαν να ζούμε….

Το οφείλουμε στους εαυτούς μας στις οικογένειες μας και πάνω όλα στα παιδιά μας.

Εύχομαι το 2017 να επιστρέψει σε όλους του συμπολίτες μας το ΧΑΜΟΓΕΛΟ και η ΕΛΠΙΔΑ!

 

Ρεπορτάζ και συνέντευξη: Μ. Χ. 

 

 

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Αυγουστίνος Γιακάϊ: ποιος είναι ο άνθρωπος που “ταΐζει” τη μισή Ρόδο, της Τζίνας Δαβιλά
Μάνος Στεφανίδης: εκρηκτικός, μαχητικός, τολμηρός, εύστοχος ο Κριτικός Τέχνης και Καθηγητής ΕΚΠΑ σε 3.298 λέξεις
Μίμης Δομάζος: Από τις αλάνες μέχρι σήμερα: “Έπαιζα για τη φανέλα, την αξιοπρέπειά μου & τον κόσμο” (ηχητικό), της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.