Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ένας χαρισματικός Λέων: Μίκης Θεοδωράκης: Σπουδαίος Καλλιτέχνης, Έλληνας, Άνθρωπος, της Σμάρως Σωτηράκη

Σμάρω Σωτηράκη

Σμάρω Σωτηράκη   

Τηλ.Επικοινωνίας: 210-8020230

 

p1bf2argmu14h7ck5r5h1svh1r7d7_900.jpg

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας υπερήφανος Λέοντας με Σελήνη στο Σκορπιό. Δυστυχώς δεν γνωρίζω την ώρα της γέννησής του και δεν μπορώ να έχω την πλήρη εικόνα του ωροσκοπίου του.

Ο Ήλιος του σε σύνοδο με το Βόρειο Δεσμό της Σελήνης και σε τετράγωνο με τη σύνοδο του Κρόνου και της Σελήνης από το Σκορπιό, απεικονίζει έναν άνθρωπο του οποίου η ζωή δεν θα είναι στρωμμένη με ροδοπέταλα αλλά -αντίθετα- με πολλά εμπόδια στο δρόμο που επίμονα θα προσπαθεί να ανοίξει προκειμένου να φθάσει στο όνειρό του, να πραγματώσει το όραμά του. Ο Κρόνος – εμπόδια σχετίζεται με την άρχουσα τάξη, με το κοινωνικό κατεστημένο, με τους κυβερνώντες. Ωστόσο, ένας Ήλιος στο Λέοντα δεν λυγιέται εύκολα. Η γενναιόδωρη καρδιά, η γεμάτη από αγάπη και όρεξη για τη ζωή συνεχίζει ακάθεκτη και δεν τη σταματά κανείς γιατί απλά ακολουθεί το Φως και γνωρίζει τη Δύναμη.

Η Σελήνη στο Σκορπιό δίνει διεισδυτική ικανότητα στο Μίκη μας ενώ η σύνοδός της με τον Κρόνο δείχνει τον άνθρωπο που έχει υποφέρει, έχει αδικηθεί, έχει νιώσει βαρύ “το χάλκεον χέρι” αλλά η Λιονταρίσια ψυχή του δεν τον άφησε να φοβηθεί. Επίσης έχει το Συμπατικό χάρισμα του Σκορπιού να σμιλευτεί μέσα από τις αντιξοότητες και να τις μετουσιώσει σε ευαισθησία, ενσυναίσθηση, πάθος για την πατρίδα, πάθος για τη ζωή. Χάρισμα που ενισχύεται κατά πολύ και από το τρίγωνο της Σελήνης με τον Πλούτωνα. Αυτή η όψη οπλίζει με περισσότερο ψυχικό σθένος τον Μίκη Θεοδωράκη αλλά και με συναισθηματική νοημοσύνη, αντίληψη και διεισδυτική ματιά.

Ωστόσο, η σύνοδος της Σελήνης και του Κρόνου βοηθάει πολύ το ταλέντο του μουσικού μας καθώς τα τραγούδια, οι συμφωνίες, οι όποιες συνθέσεις είναι σαν τα οικοδομήματα που στηρίζονται σε θεμέλια και εμπλουτίζονται, χτίζονται πάνω σε κανόνες. Η μουσική είναι νομοτελιακή και θέλει τον Κρόνο της για να φθάσει να είναι τόσο σπουδαία και συγκροτημένη ώστε να είναι βέβαιο ότι θα αντέξει στο χρόνο και ότι θα είναι πολλές, πάρα πολλές οι γενιές που θα ακούνε Θεοδωράκη.

Ο Ποσειδώνας του Μίκη Θεοδωράκη βρίσκεται στο ζώδιο της έξαρσής του στο Λέοντα και για να χαρίσει το μέγιστο ταλέντο στον καλλιτέχνη μας αλλά και τη μέγιστη ευαισθησία, πραγματοποιεί μία ακριβέστατη σύνοδο με τον Άρη. Έναν Άρη δυνατό που μπορεί να παίξει το ρόλο του αρχηγού αλλά συνάμα του δοτικού, χαρισματικού, ποιητικού και εξαιρετικά εκφραστικού ανθρώπου.

Η Αφροδίτη και ο Ερμής του Θεοδωράκη σε σύνοδο στην Παρθένο φαίνεται ότι ευθύνονται αρκετά για το συνδυασμό του αναλυτικού λόγου και της φυσικής ευγένειας που αποπνέει ο Μίκης Θεοδωράκης, της διάθεσής του να προσφέρει στους συνανθρώπους του και στη χώρα του τις υπηρεσίες του, πράγμα που συνεχίζει ακόμη και τώρα με αμείωτο δυναμισμό μέσα από την ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ  .

Είναι δύσκολο να κλείσω αυτό το αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη. Είναι δύσκολο γιατί για μένα ο Μίκης αποτελεί ένα είδος πνευματικού πατέρα, στον οποίο οφείλω ένα μεγάλο κομμάτι των αξιών που προσβεύω μέχρι σήμερα, της ιδεολογίας και του ρομαντισμού μου. Άκουγα τις υπέροχες μελοποιήσεις των εξαιρετικών ποιημάτων και μέσα από τα τραγούδια του ήρθα σε επαφή με τον Ελύτη, το Σικελιανό, το Ρίτσο, το Σεφέρη και τόσους άλλους. Ο Μίκης μου έμαθε να αγαπώ μαζί με αυτόν κι όλους τους σπουδαίους πνευματικούς ανθρώπους. Ο Μίκης της καρδιάς μου που η Λιονταρίσια δύναμή του αντηχεί με τα δικά του λόγια….

...”Σήμερα βάζω εγώ μια σπίθα και περιμένω να ακολουθήσουν κι άλλες. Μέχρι η Σπίθα να φουντώσει και να γίνει η καθαρτήρια φωτιά που θα μας σώσει” (1.12.2010).

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Πολιτισμός είναι …”Μελίνα”- τ’όνομά της σε βελγική λεωφόρο, της Ελπίδας Νούσα
Σκόρπιες σκέψεις για τον απόντα Μίκη, του Νότη Μαυρουδή
Μάρκος Βαμβακάρης: ο Πατριάρχης, του Γιάννη Ελενίτσα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.