Πόρτα στην Πολιτική

Έγκλημα εκ προμελέτης ή νόμπελ ηλιθιότητας;, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Πάνος Μπιτσαξής

Έγκλημα εκ προμελέτης ή νόμπελ ηλιθιότητας;

• Ανάμεσα στους γλωσσικούς νεωτερισμούς της συγκυρίας εισήλθε στο λεξιλόγιό μας ο όρος «αχαρτογράφητα νερά». Ήδη η χώρα πνίγεται στα νερά της χρεωκοπίας. Μαζί μας και το Πόρτο Ρίκο. Ζούμε το πρελούδιο της «μεταμνημονιακής ευδαιμονίας». Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.

Ο όρος «αχαρτογράφητα νερά» είναι παραπλανητικός. Σημαίνει τον ελλοχεύοντα κίνδυνο. Σημαίνει όμως επίσης την έλξη και τη γοητεία του αγνώστου. Παραπέμπει στον Κολόμβο, που έπλευσε στα αχαρτογράφητα νερά της εποχής του και ανακάλυψε την Αμερική, νομίζοντας πως έχει φτάσει στις Ινδίες.

Στην εποχή μας, όμως, όλα είναι φανερά. Δεν υπάρχουν αχαρτογράφητα νερά. Χαρτογραφήθηκαν στην Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, την Μπολιβαριανή συμμαχία που τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας, όπως γράφει η Ίσκρα, αλλά και σε διάφορες ασιατικές και αφρικανικές χώρες. Τα νερά είναι ρηχά, θολά, γεμάτα ξέρες. Στην τιμονιέρα της ακυβέρνητης χώρας, αμήχανοι πηδαλιούχοι μας ρίχνουν από τη μια ξέρα στην άλλη. Η αγωνία και η απόγνωση αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Οι πολίτες καρφωμένοι στις οθόνες αναζητούν ρανίδες διεξόδου. «Περνούν οι νύχτες, τα δευτερόλεπτα βαριά στους λεπτοδείχτες».

• Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, κι αν δεν επέμβει ο από μηχανής Θεός:

– Οι κλειστές τράπεζες σε λίγο δεν θα έχουν ούτε το πενηντάρικο. Είναι θέμα ελαχίστων ημερών.

– Στην καλύτερη περίπτωση, το κούρεμα των καταθέσεων και η δήμευση των οικονομιών, των άσπρων και φορολογημένων χρημάτων, θα κινηθεί στην περιοχή του 50%. Στη χειρότερη περίπτωση, θα εξαερωθούν τελείως. Θα μας δώσουν ένα κουρελόχαρτο που τα δισέγγονά μας θα κορνιζάρουν στα σπίτια τους ως κειμήλιο βλακείας. Αλλά τα δάνεια δάνεια, οι φόροι φόροι.

– Η ιδιωτική οικονομία και ο εσωτερικός τουρισμός ψυχορραγούν. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων και το κύμα των απολύσεων θα είναι κατακλυσμιαίο. Τσουνάμι.

– Μισθοί στο δημόσιο τομέα και συντάξεις δεν πρόκειται να καταβληθούν. Κάποιο μέσο συναλλαγής θα χρησιμοποιηθεί (IOU), που δεν θα παρουσιάζει ενδιαφέρον ακόμα και στους σκληρότερους μαυραγορίτες.

– Η χώρα θα αντιμετωπίζει σταδιακά αληθινή ανθρωπιστική κρίση. Επισιτιστικό πρόβλημα, ελλείψεις στα φάρμακα, διαλυμένα νοσοκομεία, γενικότερο έμφραγμα σε όλο το δημόσιο μηχανισμό.

– Φτώχεια, εξαθλίωση, απόγνωση. Κοινωνική αναταραχή, πλιάτσικο, εκφασισμός, κατάρρευση του κοινωνικού ιστού.
Τότε η Κυβέρνηση της «κοινωνικής σωτηρίας» θα πει το μαγικό: Δραχμή. Εδώ και τώρα δραχμή. Κι εμείς θα πούμε: Δραχμή δραχμούλα.

Αυτό ήταν εξαρχής το προμελετημένο έγκλημα. Να πάμε στη δραχμή. Φαινόταν από όλες τις κινήσεις τους. Από όλες τις τοποθετήσεις τους. Από το συνδυασμό των γεγονότων. Από τη ροή των δηλώσεων. Ένα πραγματικό έγκλημα εις βάρος της Ελλάδας. Μεθοδεύτηκε με απατηλά τεχνάσματα, για να μπορούν να πουν μετά πως φταίνε οι άλλοι. Το έγκλημα συνεχίζεται. Το σκηνικό της απάτης έχει καλά στηθεί και το επικοινωνιακό επιτελείο της Κυβέρνησης σκίζει.

Βγαίνει ο Πρωθυπουργός δίπλα στην ευρωπαϊκή σημαία και μας λέει χωρίς το παραμικρό ίχνος αιδούς: «Εγγυώμαι προσωπικά τις καταθέσεις». Με τι τις εγγυάσαι κύριε Πρωθυπουργέ; Μας λέει: «Εγγυώμαι προσωπικώς μια σύντομη συμφωνία». Τι να πω; Αν δεν είναι εγκληματικό σχέδιο αυτό, για να μοιράζουν αύριο στους πελάτες τους απαξιωμένο και πληθωρισμένο χρήμα, τότε οι κύριοι της Κυβέρνησης αξίζουν πραγματικά το νόμπελ της ηλιθιότητας.

Κι ενώ στη χώρα γινόταν χαλασμός, η λαοπρόβλητη κυρία Δούρου, που έχει πιει το αμίλητο νερό, διόρισε τον σύντροφό της στην ΕΥΔΑΠ, όπως διαβάσαμε. Δεν έχω τίποτα με τον άνθρωπο. Έχει και καλό βιογραφικό. Το ΦΕΚ διορισμού του εκδόθηκε συγχρόνως με το ΦΕΚ για το κλείσιμο των τραπεζών. Την ίδια στιγμή, Πρόεδρος κρατικής εταιρείας, με εισήγησή του στην γενική συνέλευση αύξησε το μισθό του στις 280.000 ευρώ ετησίως. Πολύ λογικό.

• Έτσι φτάσαμε στο δημοψήφισμα. Η διατύπωση του ερωτήματος συνιστά τη μεγαλύτερη πολιτική αθλιότητα που έχει γίνει στη μεταπολίτευση. Το λέει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το λέει ο Νίκος Αλιβιζάτος που χαρακτηρίζει το ερώτημα μεταμφιεσμένο. Σπεκουλάρουν στον μπερδεμένο και εν απογνώσει πολίτη ρωτώντας: Θες να αυξηθούν οι φόροι σου; Θες να μειωθεί η σύνταξή σου και ο μισθός σου; Ρωτάνε τον νησιώτη: Θες ΦΠΑ 23%; Πρόκειται για πραγματική αθλιότητα. Μας έφεραν έντεχνα στο παρόν χάλι για να υφαρπάξουν τη συναίνεσή μας στην αλλαγή προσανατολισμού της χώρας. Χτυπούν τις λεπτότερες χορδές του εθνικού μας αταβισμού, γιατί το όχι είναι ριζωμένο στο εθνικό μας υποσυνείδητο. Μετέτρεψαν τη Χρυσή Αυγή σε δύναμη συμπολίτευσης. Τι άλλο θα δούμε;

Η απάντηση στο δημοψήφισμα δεν μπορεί να είναι άλλη από το ναι. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι για πάρα πολλούς το ερώτημα είναι: «Σκύλλα ή Χάρυβδη»; Ε λοιπόν, μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, αφού μας έφτασαν στο στενό, εγώ ψηφίζω Σκύλλα. Η Σκύλλα είναι το μυθικό τέρας με τα έξι κεφάλια που αρπάζει και τρώει έξι ναυτικούς. Οι άλλοι τη γλιτώνουν. Η Χάρυβδη είναι ρουφήχτρα. Ρουφάει ολόκληρο το πλοίο και δεν γλιτώνει κανείς. Ναι, χωρίς κανένα δισταγμό.

• Είναι μερικά πράγματα που με ξεπερνούν. Ο κύριος Λεουτσάκος, υπαρχηγός της αριστερής πλατφόρμας, δήλωσε: «Τα χρήματα είναι χαρτιά, θα βρεθούν». Ένας άλλος που δεν τον ξέρω δήλωσε: «Λεφτά υπάρχουν, χαρτονομίσματα δεν υπάρχουν». Με καθησύχασαν.

SHARE
RELATED POSTS
-thetoc.gr_1-777x437.jpg
Εάν και όταν: ανα-στοχασμοί και αφ-ορισμοί, του Γιάννη Πανούση
Έξω τα κόμματα από τα Πανεπιστήμια- Συμφωνείτε;
Αλήθειες που πονάνε! (Truths that hurt!), του Γιώργου Σαράφογλου
1 Comment
  • Στρατος
    5 Ιουλίου 2015 at 16:27

    Πανο μας,τωρα 19:20 και ακουγωντας τα πρωτα εκλογικα αποτελεσματα νοιωθω για αλλη μια φορα να επαληθευνται οι τραγικες σου προβλεψεις. Ευχομαι να μην επαληθευθεις. Φευ ομως. Δεν θυμαμαι αστοχη ρηση σου. Το παντρεμα πολιτικης φονταμενταλιστικης ιδεοληψιας με το εντεχνα καλιεργημενο λαικο αισθημα επικειμενου αφανισμου οδηγει ενα εθνος περα απο την αβυσσο. Φοβαμαι οτι η αφυπνιση χρονικα θα μας βρει σε φαση μη αναστρεψιμης αποσυνθεσης. Να ειμαστε ομως ηρεμοι. Σ’ αυτη τη φαση δεν υφισταται το συμπτωμα του αλγους.

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.