Πρόσωπα - Αφιερώματα

“Έφυγε” ένας υπέροχος άνθρωπος…(For John Nash), του Ηλία Καραβόλια

 

 

 

 

 

 

 

Ηλίας Καραβόλιας 

 

 

Μια ζωή μελετούσε τις εξισώσεις που γεννούν οι σχέσεις των ανθρώπων με το τυχαίο ενδεχόμενο, με τις λογικές πιθανότητες, με τα παίγνια ανταγωνισμού. Στο παιχνίδι του τυχαίου θανάτου όμως (τροχαίο) δεν μπόρεσε να βρεί σημείο ισορροπίας. Μαζί του στο θάνατο και η μεγαλύτερη και πιο όμορφη εξίσωση της ζωής του: η γυναίκα του, που με την αγάπη της του έμαθε ότι πολλές φορές η λύση είναι στην καρδιά, όχι μόνο στο μυαλό…

Ο νομπελίστας μαθηματικός John Nash (η ζωή του έγινε ταινία -Α beautiful mind- με τον Ράσελ Κρόου) ο πατέρας της θεωρίας παιγνίων, έχασε σήμερα την ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

87 ετών, μια ζωή αγωνιστής ενάντια στο πόλεμο του μυαλού (σχιζοφρένεια), σχεδιαστής πλαισίων ισορροπίας της ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι σε τυχαία συμβάντα, έχασε την ζωή του μαζί με την σύντροφο της ζωής του (την γυναίκα που του θύμιζε πόσο δυνατό γίνεται το μυαλό όταν ακούει την καρδιά), σε ένα σχεδόν…τυχαίο ενδεχόμενο (τροχαίο)!

Η μεγαλύτερη μαθηματική διάνοια στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, μας δίδαξε πώς γεννιέται η ισορροπία στα παίγνια της ζωής, του μυαλού, της οικονομίας.

Άνθρωπος των συναισθηματικών εξισώσεων που νίκησε με την δύναμη του μυαλού του την αρρώστια του νου, άνθρωπος που μελέτησε τα συστήματα εξισώσεων που γεννάει η ατομική και ομαδική συμπεριφορά.

Ο καθηγητής John Nash ήταν η ζωντανή απόδειξη για την απεριόριστη δύναμη του ανθρώπινου εγκεφάλου ακόμα και αν αυτός προσβάλλεται απο την φοβερή σχιζοφρένεια. Νίκησε τους δαίμονες του χρησιμοποιώντας την Λογική και σκότωσε τους εφιάλτες του παραμετροποιώντας το Παράλογο.

Μπορεί σε πολλούς να μην αρέσουν τα μαθηματικά. Ο John Nash όμως μας έδειξε πόσο όμορφα είναι όταν περιγράφουν τις εξίσωσεις της Λογικής, της Επικοινωνίας, της Συνεργασίας…

 

 john_nash_1.jpg

Δείτε την ταινία “A Beautiful Mind” (2001)

 

 {youtube}ojmWRWijVfQ{/youtube}

 

 

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
«Χρυσό» κι εδώ Σοφία!, by George Sarafoglou – του Γιώργου Σαράφογλου
Ο “Άλκης” της δικτατορίας, της Άννας Κοντοπίδη [Νάξος]
Η Αλεξάνδρα Καρακοπούλου-Τσίσσερ απαντά στον Προυστ
2 Σχόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.