Βιβλίο

“Διάστημα. Το τελευταίο σύνορο…”, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

llll.png

 

Νίκος Βασιλειάδης

(Συντονιστής “Κέντρων Δια Βίου Μάθησης “

Υπεύθυνος Επικοινωνίας – Δημοσιότητας

 

 

Το «Διάστημα, το τελευταίο σύνορο» δεν είναι μια απλοϊκή ιστοριούλα για τους λάτρεις της περίφημης σειράς του STAR TREK.

 

Είναι ένα μικρό δοκίμιο που πραγματεύεται την κοινωνία όπως την οραματίστηκαν οι δημιουργοί της σειράς, σε μια εποχή δύσκολη που το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα που επικρατούσε στην Αμερική, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 είχαμε το ξέσπασμα του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ, την ανθρωποσφαγή του Βιετνάμ και φυσικά τον πρώτο άνθρωπο που περπάτησε πάνω στην σελήνη.

 

Θα μου πείτε πως ήταν μια αθώα εποχή σε σύγκριση με την σημερινή, και πράγματι ήταν.

 

¨Όμως οι δημιουργοί της σειράς άνθρωποι με ξεχωριστή φαντασία έδωσαν μέσα από τα επεισόδιά της μια πρόγευση της εικόνας του φρικτώδους κόσμου που ζούμε σήμερα και πρότειναν λύσεις.

 

Ήταν μια ψυχαγωγική σειρά η οποία όμως λειτουργούσε παιδευτικά στο πίσω μέρος του μυαλού των τηλεθεατών της. Οραματιζόταν μια ανθρώπινη κοινωνία με δικαιοσύνη και ισότητα.

 

Σε αντιδιαστολή με την μόδα του Star Wars όπου η δίψα για εξουσία οδηγεί στην κατάστρωση και λεπτομερή εκτέλεση ενός ασύλληπτου σχεδίου κατά το οποίο μία Δημοκρατία μετατρέπεται τελικά σε Δικτατορία, μια πλεκτάνη σατανικής έμπνευσης που δεν είναι καθόλου μα καθόλου φανταστική..αν δούμε τι συμβαίνει σήμερα στην πατρίδα μας, στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο, καθημερινά τα “δικαιώματα” της ζωής , της ελευθερίας, της ασφάλειας, της εργασίας, της ελευθερίας του λόγου, της ιδιοκτησίας και πολλών ακόμη δυστυχώς καταπατούνται, παραβιάζονται και μάλιστα κατάφωρα. Το Star Trek αντιπαραβάλει έναν κόσμο πιο ανθρώπινο, πιο δίκαιο, πιο ηθικό.

 

Να λοιπόν γιατί αγαπήθηκε και αυτός είναι και ο λόγος που θέλησα μέσα από λίγες σελίδες να καταδείξω αυτή την μεγάλη πολιτισμική διαφορά των δύο κόσμων, του φανταστικού και του κόσμου που βιώνουμε.

 

Ίσως με την κρυφή ελπίδα σήμερα που ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός τέθηκε πάνω από την ανθρωπότητα, να κατορθώσουμε να τον εκτοπίσουμε να ζήσουμε στο ύψος των ιδανικών που πρέπει σαν άνθρωποι να πρεσβεύουμε και να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

 

Το βιβλίο για όποιον ενδιαφέρεται να το διαβάσει διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ στο  http://www.easywriter.gr/ebooks/item/901  σαν e-book . 

 

 

12648129_1125581810819298_46171391_n.jpg

SHARE
RELATED POSTS
12289676_698725293561151_1121295271309600253_n.jpg
Λεύκωμα: “Το βλέμμα της αιωνιότητας” από τον Ηλία Μπουργιώτη και τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ
Νέα έκδοση: «Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας» της Μαρίας Ανδρικοπούλου
Άρης Μαραγκόπουλος: ο μάστορας του ιστορικού μυθιστορήματος-Βιβλιοπαρουσίαση του “Πωλ και Λόρα” απόψε

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.