Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Διαφήμιση της Ρόδου – Rhodes promotion, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love

 

 

Βαγγέλης Παυλίδης  

Διαβάζοντας στον τοπικό τύπο για την “εντυπωσιακή παρουσία της Ρόδου στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου”, θυμήθηκα μια ιστορία.

Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν, πάνω σε μια φιλική συζήτηση γεννήθηκε κάπως αυθόρμητα μια ιδέα: Ότι δηλαδή ΠΡΟΤΟΥΡ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΡΟΔΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, για όσους δεν γνωρίζουν) και οι δυο υπάρχοντες Ροδίτες σκιτσογράφοι, ο Μιχάλης ο Κουντούρης και ο υποφαινόμενος, μπορούσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διαφημίσουμε την Ρόδο στο εξωτερικό με τον καλύτερο τρόπο που ξέρουμε, εμείς οι σκιτσογράφοι, με το χιούμορ και το χαμόγελο και το γέλιο. ΠΡΟΤΟΥΡ και σκιτσογράφοι λοιπόν συζητήσαμε το θέμα με μεγάλο ενθουσιασμό και καταλήξαμε στο να φτιάξουμε, Κουντούρης και Παυλίδης, ο καθένας απο πέντε σκίτσα. Το καθένα απ’ αυτά θα γινόταν ένα sous-plat (πώς λέγεται Ελληνικά;) που ο ΠΡΟΤΟΥΡ θα τα διέθεται στα πάμπολλα ελληνικά εστιατόρια της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας. Η ιδέα φάνηκε σε όλους καλή. Λίγο χιούμορ, μακρυά απο τα τετριμμένα “όνειρα στην θάλασσα και τον ήλιο”, κάτι διαφορετικό, πρωτότυπο και διασκεδαστικό. Το sous-plat θα ήταν μπροστά στον “πελάτη” για όση ώρα θα καθόταν στο τραπέζι, θα γινόταν πιθανά αντικείμενο συζήτησης και, στην καλύτερη περίπτωση που θα άρεσε πολύ, θα το έπαιρνε και ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ του όπου θα το έβλεπαν κι άλλοι. Όλα δηλαδή τα στοιχεία μιας καλής διαφήμισης.

Πέρασαν απο τότε πάνω απο δυο χρόνια χωρίς ο ΠΡΟΤΟΥΡ να χρησιμοποιήσει τα σχέδια για τον σκοπό για τον οποίο έγιναν, μα ούτε και για κάποιον άλλο σκοπό, απ’ ό,τι ξέρω. Κάποια στιγμή που προσπάθησα να μάθω κάτι για την τύχη τους δεν έλαβα συγκεκριμένη απάντηση κι έτσι να μαντέψω μόνο μπορώ τους λόγους που μπήκαν στο αρχείο, αν δεν έχουν πάει στον κάλαθο των αχρήστων. Σκέφτομαι λοιπόν πως σε κάποιους ή κάποιον απ’ αυτούς που αποφασίζουν δεν άρεσαν, πως δεν τα βρήκαν αστεία και πάντως όχι άξια και κατάλληλα να προάγουν την Ρόδο. Καλά μέχρι εδώ, μια και το χιούμορ δεν έχει κανόνες κι ο καθένας μπορεί να το αντιλαμβάνεται όπως θέλει -άλλο το χιούμορ του Καραγκιόζη ας πούμε κι άλλο του Παυλίδη ή του Κουντούρη. Άσε που μερικοί δεν έχουν καθόλου χιούμορ κι ας πιστεύουν το αντίθετο.

Επειδή όμως σε κανέναν καλλιτέχνη δεν του αρέσει να βλέπει να παραπετούν την δουλειά του -πολύ περισσότερο όταν έχει αμοιφθεί γι αυτήν- και εκφράζοντας πιστεύω και τον συνάδελφο και φίλο Μιχάλη Κουντούρη, είπα να κάνω δημόσια κάποια απο αυτά τα σκίτσα και να τα αφήσω πια στην δική σας κρίση. Παρουσιάζω δυο sous-plat όπως ακριβώς θα ήταν. Σ’ επόμενη ανάρτηση θ’ακολουθήσουν κι άλλα.

 

 

COMPOSITE A

 

 

The cartoons posted here were created on behalf of the Organization for the Promotion of Rhodian Tourism (OPRT). In all, five cartoons were made by me and another five by the other Rhodian cartoonist, Michalis Kountouris. The idea was that each cartoon was to me made into a table mat. The table mats would be distributed by OPRT to the numerous Greek restaurants all over Europe, and especially Germany, promoting Rhodes in a humorous and original way, different from the usual “sun and sea”.

It has been over two years since then and the cartoons have not been used for their intended purpose -or any other purpose, as far as I know. I never got an explanation though I asked so I can only guess that one or more of those who make decisions did not like the cartoons, they didn’t think they were funny or worth promoting Rhodes.

To my knowledge there is no artist who likes to see their work being thrown into the waste basket and neither do I and, as far as I know, neither does my friend Kountouris. I decided then to make public this story and the cartoons and let you decide for yourselves if you would like to eat on such a table mat. I will post more of those cartoons in future posts.

SHARE
RELATED POSTS
Πρέπει να κάνεις φασαρία – You’ve got to be noisy, του Βαγγέλη Παυλίδη (by Vangelis Pavlidis)
Βλαντ ο Ανασκολοπιστής – Vlad the Impaler, του Βαγγέλη Παυλίδη
charlie-hebdo-publisher-charb.gif
H ελευθερία της έκφρασης στο απόσπασμα, του Βαγγέλη Παυλίδη – Freedom of expression at gun point
2 Σχόλια
 • Β.Π.
  11 Μαρτίου 2015 at 23:24

  @Δ. Κατσουλας
  Δυστυχώς h πλειονότητα των επισκεπτών του νησιού μας πολύ λιγο ενδιαφέρονται για οτιδήποτε άλλο εκτός από τον ήλιο και την θάλασσα (αν και προτιμούν να κολυμπούν σε πισίνες). Το αν είναι Ρόδος ή Μαγιόρκα πολυ λίγο ενδιαφέρει.
  Σ΄ό,τι με αφορά, πολύ καλοδεχούμενοι είναι αυτοί που θα αγαπήσουν την Ρόδο γι αυτό που πράγματι είναι. Καλως να έλθετε στην Ρόδο!
  ο Θα

 • Δημήτρης Κατσούλας
  11 Μαρτίου 2015 at 13:26

  Σκέφτομαι-με τόσες ομορφιές και τέτοια οικολογική συνείδηση που σας διέπει-να μεταγραφώ Ροδίτης.
  Η επαρχία και δη η Ρόδος, δημιουργεί!

  Δημήτρης Κατσούλας

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.