Πόρτα στη Ψυχολογία

«Δεν θέλει προφυλακτικό!», του Θάνου Ασκητή

Spread the love

 

Θάνος Ασκητής

επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του στο www .askitis.gr

 

 

 

kras92.jpg

 

Τα προφυλακτικά δεν είναι υπεύθυνα για την αδυναμία της διατήρησης της στύσης, παρά τα όσα πιστεύουν κάποιοι άνθρωποι.

 

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine έδειξε ότι όσοι από τους άνδρες είχαν αποτυχία στη διατήρηση της στύσης τους με το προφυλακτικό άλλο τόσο είχαν και χωρίς αυτό. Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα επεισόδια στυτικής δυσλειτουργίας δεν οφείλονται στη χρήση ή στον σχεδιασμό του προφυλακτικού, αλλά στη φτωχή εκπαίδευση των νεαρών ανδρών και στην απειρία τους γύρω από τη χρήση του.

 

Όλο, όμως, και περισσότερα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να επηρεαστεί η στυτική λειτουργία από το κατά πόσο τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνται σωστά ή από την αρχή μέχρι το τέλος της σεξουαλικής πράξης. Επίσης, άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που αποφεύγουν τη χρήση του είναι πως, όταν την πρώτη φορά προσπαθήσουν να βάλουν προφυλακτικό και βλέπουν ότι παρουσιάζουν απώλεια στύσης, το συνδέουν αυτό στο μυαλό τους με το προφυλακτικό, και έτσι προτιμούν να κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη, παρά να ρεζιλευτούν στα μάτια της συντρόφου τους! Δεν αφήνουν τον εαυτό τους να εξετάσει αν το έβαλαν σωστά, αν γενικότερα παρουσιάζουν αποτυχίες στο σεξ ή αν είναι απλά… αγχωμένοι! Άλλωστε, είναι πιο εύκολο για έναν άνδρα να πιστέψει πως φταίει το προφυλακτικό που εκείνος δεν μπορεί να διατηρήσει τη στύση του, παρά το ίδιο το άγχος και ο φόβος απόδοσης και αποτυχίας, που του φαίνεται ως κάτι πολύ ρευστό και χωρίς σχήμα!

 

Έτσι, η σύσταση των ερευνητών στους θεραπευτές σεξουαλικών δυσλειτουργιών είναι να παίρνουν ένα καλό ιστορικό και να εκπαιδεύουν τους ενδιαφερόμενους για τη σωστή χρήση του προφυλακτικού. Επίσης, όταν πρόκειται για ουρολόγους-ανδρολόγους, να παραπέμπουν τους ασθενείς για ψυχοθεραπεία σε ψυχολόγους ή ψυχιάτρους που είναι βέβαια εκπαιδευμένοι στα θέματα αυτά προς αντιμετώπιση του ψυχολογικού παράγοντα, o οποίος είναι και η κύρια αιτιολογία εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας στις ηλικίες αυτές.

 

Τέλος, το σεξ είναι επίσης στον ίδιο βαθμό ικανοποιητικό όταν είναι ασφαλές, όταν γίνεται δηλαδή με τη χρήση προφυλακτικού όσο και το σεξ χωρίς προφυλακτικό. Το προφυλακτικό δεν στερεί κάτι από την απόλαυση και δεν προκαλεί προβλήματα στους σεξουαλικούς συντρόφους, καθώς και οι δύο μπορούν να απολαμβάνουν το σεξ με προφυλακτικό στον ίδιο βαθμό, όπως θα το απολάμβαναν και αν δεν χρησιμοποιούσαν!

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Λιγότερο στρες για τα παιδιά που έχουν κατοικίδιο, της Μαρίνας Μόσχα
Οι 12 λόγοι που απιστεί ο άνδρας, της Μαρίνας Μόσχα
Ψυχοσωματικά συμπτώματα, του Ιωάννη Χουρδά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.