Πόρτα στην Πολιτική

Δαίμονες και Φαντάσματα, του Ηλία Καραβόλια

Ηλίας Καραβόλιας

Ηλίας Καραβόλιας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3952842445_d42302f0f3_b.jpg

 

 

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη. Είναι το φάντασμα του μισαλλόδοξου εθνικισμού που πηγάζει από μακρινά ολοκληρωτικά καθεστώτα. Είναι το φάντασμα της ακροδεξιάς πολιτικής,της φασιστικής επέλασης εθνικο-λαϊκιστικών κομμάτων. Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Ουγγαρία αλλά και Ελλάδα: το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται όλο και πιο έντονα. Η ανάδειξη του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ενθαρρύνει την Λεπέν και τους λοιπούς εθνικιστές ακροδεξιούς ηγέτες στην Ευρώπη να επικαλούνται την ”πατρίδα”, την ”καθαρότητα” της εθνικής τους φυλής. Δεν θα μπορέσει να γλυτώσει το αναπόφευκτο κακό η γηραιά ήπειρος. Brexit, ευρωσκεπτικισμός και ένας ισχυρός λαϊκισμός απλώνεται μπροστά μας. Η νίκη Τραμπ είναι το ιστορικό συμβάν ώστε παρόμοιοι ηγέτες στην Ευρώπη, με υποκριτικό ταλέντο στον υπερπατριωτισμό και με ναπολεόντιο, μεσσιανικό σύνδρομο, ενθαρρύνονται περισσότερο και ξεσηκώνουν τις μάζες.

 

Ξέρω τι σκέφτεστε: υπάρχει και αριστερός λαϊκισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι PODEMOS, ο άχρωμος Μπέμπε Γκρίλο στην Ιταλία. Ναι,υπάρχει. Αλλά θρέφεται από το κενό της σοσιαλδημοκρατίας, το κενό των δυνάμεων του κοινωνικού φιλελευθερισμού, το κενό της σύγχρονης φιλελεύθερης κεντροδεξιάς.

 

Η Ευρώπη γέρνει επικίνδυνα στα άκρα. Σε συγκεκριμένα άκρα. Αυτά που έχουν καθοδηγητές με ταλέντο στις κορώνες και στις γκριμάτσες του Μουσολίνι, με ταλέντο στον εμπρηστικό ρατσιστικό λόγο, με ταλέντο όπως αυτό του Τραμπ που σαν καλός ηθοποιός ανέβηκε πλέον επί σκηνής. Κουνάει τα χέρια του υποδεικνύοντας το “αναγκαίο”. Είναι πλέον ο καθοδηγητής που έψαχνε το πόπολο. Εκείνος που φουντώνει τα στήθη των Αμερικανών με πατριωτισμό.

 

Δεν κάνει λόγο για ΗΠΑ, αλλά για Αμερική. Εμπνέοντας τον συντηρητικό πολίτη με τις κορώνες του,την ίδια ώρα που θωρακίζει το φρόνημα του ενισχύοντας τον θρησκευτικό πατριωτισμό και τον χαμένο πουριτανισμό όχι και τόσο μακρινών εποχών.

 

Μια νέα εποχή εθνικού προστατευτισμού ξεκινάει για την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και σε συνδυασμό με μια επικίνδυνη αντιστροφή της αποτυχημένης νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης (σημ: μίλησε για κυνήγι στις ξένες εταιρείες εντός ΗΠΑ ο Τραμπ) καθιστούν την Ευρώπη όμηρο των εξελίξεων. Η ήπειρος με το μωσαϊκό των εθνικοτήτων, η ήπειρος με το άτεγκτο γερμανικό λογιστήριο των κρατών, η ήπειρος με τις ορδές των μεταναστών από την Μέση Ανατολή,μοιάζει σαν να ετοιμάζεται για ένα πισωγύρισμα στον εθνικισμό. Εκείνο τον εθνικισμό που έθρεψε ,πριν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο,την ναζιστική Γερμανία, την σταλινική Σοβιετική Ένωση, την φασιστική Ιταλία.Η Ιστορία δεν ξεχνιέται, όσοι Τραμπ και αν εισβάλλουν στο συλλογικό ασυνείδητο…

 

 * Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Ένας πρώτος απολογισμός των lockdowns, του Γιάννη Πανούση
“Σκόνη” στα μάτια μας -“Yellow Journalism” dust in our eyes!, του Γιώργου Σαράφογλου
.jpg
Ο Γιάννης Παππάς αύριο στην Κω εγκαινιάζει το πολιτικό του γραφείο- Έναρξη περιοδείας στα νησιά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.