Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

brain gain ΠΡΙΤΣ!, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png

Για μέρες, παρακολουθώ το πυροτέχνημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την ονομασία brain gain. Να γυρίσουν δηλαδή τα ξενιτεμένα μας παιδιά στην Ελλάδα για να δουλέψουν στον τόπο τους. Δεν θα κρίνω το σχέδιο, είναι εξάλλου πιλοτικό και αφορά μόνο 500 άτομα και μόνο για 2 χρόνια εργασίας. Συγγνώμη αλλά είναι για γέλια το όλο σχέδιο. Να παρατήσει δηλαδή ένας νέος επιστήμονας την καλοπληρωμένη δουλειά του στο εξωτερικό, ας πούμε στην Αγγλία όπου έχω ίδια άποψη, για να έρθει στην Ελλάδα να δουλέψει για τον Χ-Ψ τσέλιγκα (γιατί περί αυτών πρόκειται στην πλειοψηφία) για δύο χιλιάρικα τον μήνα σε μια χώρα που δεν έχει συγκοινωνίες, που δεν έχει νοσοκομεία, που δεν έχει δρόμους, που δεν έχει ασφάλεια, που σου κάνουν άγριο σεξ η εφορία, το ηλεκτρικό, οι τηλεπικοινωνίες κάθε μήνα χωρίς φυσικά ανταποδοτικά οφέλη, που δεν έχει υπηρεσίες στο δημόσιο το οποίο ακόμη πάει με τον αραμπά, που μαστίζεται από την αναξιοκρατία και την κομματοκρατία (ο μπάρμπας από την Κορώνη δεν είναι υποθετικό πρόσωπο) για δύο χρόνια μόνο και μετά να τον απολύσει ο τσέλιγκας εργοδότης εκμεταλλευόμενος τους μνημονιακούς Νόμους που έχουν καταστρατηγήσει κάθε εργασιακό και ανθρώπινο δικαίωμα.

Η απάντηση που θα πάρετε “φωστήρες” του υπουργείου και της Κυβέρνησης είναι μία. ΠΡΙΤΣ! Καλό θα ήταν κύριε Πρωθυπουργέ να βάλετε τα μυαλά της κυβέρνησής σας να σκεφτούν πριν φτιάξουν τα χαζοπιλοτικά τους προγραμματάκια ( αλήθεια ποιοι θα βολευτούν σε αυτό;) ένα πράγμα: Γιατί οι Eλληνες φεύγουν από την Ελλάδα; Τι ανόητη ερώτηση ε;;; Για να μην παιδεύεστε θα σας απαντήσω εγώ αμέσως. Οι Εσκιμώοι ακολουθούσαν πάντα χιλιόμετρα τους ταράνδους∙ για να τους φάνε, φυσικά. Αυτό κάνουν και οι νέοι μας στο εξωτερικό: κυνηγούν τη δουλειά. Αλλά και την αξιοκρατία και την ποιότητα ζωής και τις σωστές παρεχόμενες υπηρεσίες και όλα όσα ΛΕΙΠΟΥΝ από αυτόν τον τόπο που πολύ σύντομα επειδή εσείς ( όλοι οι πολιτικοί) δεν έχετε αλλάξει μυαλά πολύ σύντομα θα γίνει γηροκομείο, νοσοκομείο, νεκροταφείο».

Φθάσαμε κύριοι της Κυβέρνησης εδώ γιατί διαχρονικά, δεν αξιοποιείτο ικανοποιητικά το αξιόλογο ανθρώπινο κεφάλαιο, που προέκυπτε από τις σπουδές. Έμενε στα αζήτητα και βολεύατε πάντα τα κομματικά σας στελέχη ου δεν χρειάστηκε να ιδρώσουν και να στρώσουν τον κώλο τους να γίνουν επιστήμονες με πτυχία και μεταπτυχιακά. Μια ματιά γύρω σας στο δυναμικό του Δημοσίου θα επιβεβαιώσει τα όσα σας λέω. Βασική αιτία λοπόν: Σαφώς και όχι μόνον το χρήμα, αλλά η έλλειψη προοπτικής. Διότι αυτό το Κράτος δε διαθέτει κατάλληλες υποδομές ούτε δυνατότητες ή ευκαιρίες ούτε καν αξιόπιστους μηχανισμούς και τρόπους αξιοκρατικών επιλογών. άρα οι νέοι μας μένοντας στη χώρα τους, δεν έχουν προοπτική και έχουν ελάχιστες πιθανότητες όχι να αξιοποιηθούν κατά τις σπουδές τους αλλά να βρουν έστω μια αξιοπρεπή εργασία.

Ενώ πηγαίνοντας στο εξωτερικό οι νέοι, δε χάνονται. Αντίθετα μετεκπαιδεύονται και αναβαπτίζονται ζώντας σε χώρες με καλύτερες συνθήκες εργασίας, με οργάνωση και προγραμματισμό, με υψηλότερους δείκτες ποιότητας. Διευρύνουν έτσι το μυαλό και τον ορίζοντά τους, αποκτούν εμπειρία, τεχνογνωσία, αέρα κοσμοπολίτικο, διεθνείς επαφές και δικτύωση, στοιχεία με τα οποία θα μπολιάσουν τη χώρα μας, αν και όταν αυτή τους δώσει την ευκαιρία, αλλά και κατά τις σύντομες επιστροφές τους. Φτιάξτε λοιπόν πρώτα αυτά που λείπουν από αυτή την χώρα και όταν είστε έτοιμοι και έχετε αποδείξει πως έχετε αφήσει το αμαρτωλό παρελθόν πολύ πίσω τότε κάντε προγράμματα επιστροφής των νέων στην πατρίδα τους. Μέχρι τότε κύριοι της πολιτικής λέμε στα παιδιά μας με βαρειά καρδιά στο καλό λοιπόν και καλή τύχη!

Όπου και να ταξιδέψεις η Ελλάδα θα σε πληγώνει βέβαια αλλά όχι όσο θα πληγώνεσαι μένοντας εδώ και βιώνοντας το δράμα της.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Παπαχελάς-Χατζηνικολάου, το σκίτσο του Μακρή ή αλλιώς “όλα τα’χει η Μαριορή…”, της Τζίνας Δαβιλά
Τι συνέπειες θα έχει για την Ελλάδα να μπει στην Τράπεζα BRICS
Ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη αλλά πληρώνει η Ελλάδα, του Γιάννη Σιδέρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.