Πόρτα στην Πολιτική

Bενιζέλος, Ανδρουλάκης, Παπανδρέου, του Νίκου Σταθόπουλου

Spread the love

Ο Νίκος Σταθόπουλος  έχει κάνει Θετικές σπουδές προπτυχιακά στην Ελλάδα και στην Αγγλία μεταπτυχιακά. Διευθύνει την ISON Psychometrica και είναι συνιδρυτής της HERSE

Κάθομαι κι αγναντεύω ψηλά το Παλαμήδι κι αναλογίζομαι την αγωνία που πέρασε ο Κολοκοτρώνης στη στενή που τον είχαν φυλακισμένο οι πολιτειακοί παράγοντες της εποχής του. Τυχερός ήταν που τη γλύτωσε, αν σκεφτείς την τύχη του Καραϊσκάκη. Δεν γράφω συγκεκριμένα για το γνωστό υπόγειο κελί, καθώς στα argolika.gr διαβάσα την εκδοχή ότι αυτό ήταν επινόηση ενός φτωχοδιάβολου για να πουλάει κεριά στους επισκέπτες πριν πολλά χρόνια και, ανιστόρητα, καθιερώθηκε.

Φοβερό πράγμα η διεκδίκηση της εξουσίας. Επί αιώνες, την έπαιρνε ο πιο αδίστακτος, εξολοθρεύοντας ακόμα και βιολογικά τους πιθανούς και πραγματικούς αντιπάλους του. Ευτυχώς το στάδιο αυτής της αγριότητας το ξεπεράσαμε στις σύγχρονες δημοκρατίες. Κάτι ευτελή εγωιστικά πείσματα σαν του Σαμαρά και του Τραμπ απομένουν και ισοπεδώνονται από την ισχυρή θεσμική κανονικότητα που έχει κερδηθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Στις εκλογές για την αρχηγία της κεντροαριστεράς δεν συμμετέχει ο Β. Βενιζέλος. Είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε τον νόμο περί (μη) ευθύνης υπουργών, προστατεύοντας ολόκληρη τη συντεχνία των διαχειριστών της εξουσίας, αλλά και ο άνθρωπος που έβαλε στο χέρι του κράτους τα κρατικά ομόλογα των πολιτών κουρεύοντάς τα αμείλικτα και ο πολιτικός που καθιέρωσε τον ΕΝΦΙΑ, δηλαδή τον εξωφρενικό φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Διψασμένος για εξουσία, πρωτοστάτησε στην με συνοπτικές διαδικασίες αποκαθήλωση του αρχηγού του κόμματός του και αναρριχήθηκε στον θρόνο, αλλά στην συνέχεια απώλεσε τα ερείσματά του και οδηγήθηκε στραμπουληγμένος με σταθερή λαβή στην έξοδο.

Το γεγονός αυτό μου θύμισε όταν, μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, πλησίασε τον Τσώρτσιλ ένας νέος βουλευτής του κόμματός του και του εξέφρασε τον ενθουσιασμό του που θα κάθεται μαζί του στο κοινοβούλιο και θα έχουν απέναντι τους εχθρούς του κόμματος και ο αρχηγός θα τους δώσει να καταλάβουν. «Νεαρέ μου», απάντησε θυμόσοφα ο Τσώρτσιλ, «απέναντι κάθονται οι αντίπαλοι. Οι εχθροί βρίσκονται στα δικά μας έδρανα.»

Μιλούσαν για συντροφικά μαχαιρώματα στο κάποτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, σε αυτή την εκλογή δεν είδαμε τέτοια. Ο κληρονομικός υποψήφιος απέφυγε να συναγελαστεί και να αντιπαρατεθεί ίσοις όροις με τους άλλους, για να διατηρήσει το πλεονέκτημα του ονόματος και της ιστορίας του. Αλλά ο υποψήφιος που προηγείται μακράν φαίνεται ότι έχει μελετήσει καλά την Τέχνη του πολέμου, του Σουν Ζου: Ο καλός στρατηγός φροντίζει να έχει κερδίσει την μάχη πριν την δώσει.

SHARE
RELATED POSTS
Η εξομολόγηση του Αλέξη, του Γιώργου Σαράφογλου
«Ωραία» αλλά Ψεύτικη η Πραγματικότητα Πέτσα στο Προσφυγικό, του Κώστα Αρβανίτη
Δυο δημοσιεύματα για τον Δήμαρχο Ρόδου κο Φώτη Χατζηδιάκο – Τι γράφουν ο Αθηναϊκός Τύπος και οι πολιτικοί γι’αυτόν

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.