Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Αβραάμ Λίνκολν, Κοτόπουλο Φρικασέ – Abraham Lincoln, Chicken Fricassee, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

  Βαγγέλης Παυλίδης

 

 

 

 

 

ABE-LINCOLN-BLOG.jpg

 

Πριν 208 χρόνια, στις 12 Φεβρουαρίου 1809, γεννιόταν ο Αβραάμ Λίνκολν, o “Τίμιος Έϊμπ”, 16ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, από τον Μάρτη 1861 μέχρι την δολοφονία του τον Απρίλη 1865. Είναι εκείνος που οδήγησε την χώρα του στην διάρκεια του αιματηρού εμφύλιου πολέμου, που κατέληξε με την κατάργηση της δουλείας.

 

Λέγεται πως η σύζυγός του, η Mary Todd, με δυσκολία του θύμιζε πως κάτι πρέπει να φάει. Όταν διαπίστωνε πως κάτι του άρεσε ιδιαίτερα φρόντιζε να είναι διαθέσιμο αν τύχαινε κάποια στιγμή να το ζητήσει. Η όρεξή του πάντως ήταν απλή και περιορισμένη. Αγαπούσε τα φρέσκα φρούτα, ιδιαίτερα τα μήλα, που τα έτρωγε με ξηρούς καρπούς, τυρί και μπισκότα. “Τα μήλα”, έλεγε, “μου πάνε… πολλοί πολιτικοί και επιχειρηματίες κακοποιούν το στομάχι τους τρώγωντας και πίνοντας χωρίς σήνεση. Έτσι βλάπτουν την υγεία τους και κονταίνει η ζωή τους”.

 

Αυτά δεν σημαίνουν πως ο Λίνκολν δεν είχε και προτιμήσεις στο φαγητό. Αγαπούσε ιδιαίτερα Κοτόπουλο Φρικασέ, Στρύδια και Λεμονόπιτα. Σπανιότατα άγγιζε το αλκοόλ.

Αν τώρα θέλετε να φάτε σαν τον μεγάλο Αμερικανό, ιδού μια αγαπημένη του συνταγή.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΡΙΚΑΣΕ

1 μεγάλο κοτόπουλο, σε μερίδες – 1/2 φλυτζάνι αλεύρι γενικής χρήσεως – 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες – 1 κουταλάκι ξερά μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό κλπ) – 1 κουταλάκι πάπρικα – ελαιόλαδο (ή λίπος της κότας) – 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο – σέλερι σε μικρούς κύβους – 1/2 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη – άλλο ένα κουταλάκι ξερά μυρωδικά – ζωμός κότας ή κύβος – 1 φλυτζάνι κρέμα γαλάκτος – αλάτι, πιπέρι – 1/4 φλυτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος.

Σε μια σακούλα βάζουμε το αλεύρι και τα επόμενα τέσσερα υλικά. Κουνάμε καλά να ανακατευτούν, προσθέτουμε το κοτόπουλο και κουνάμε για να καλυφθεί με το μίγμα του αλευριού.

Ζεσταίνουμε το λαδι σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και λίγα λίγα τηγανίζουμε τα κομμάτια κοτόπουλο μέχρι να ξανθύνουν. Τα βγάζουμε απο το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα επόμενα πέντε υλικά και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι. Επαναφέρουμε στο τηγάνι το κοτόπουλο και προσθέτουμε αρκετό ζωμό ώστε να καλυφθεί ίσα ίσα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο, 45’ -60’.

Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιάτο και το κρατάμε ζεστό. Ψηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μειωθεί η σάλτσα στο μισό. Επιστρέφουμε πάλι το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την κρέμα και ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε πιατέλα και περιχύνουμε με την σάλτσα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό ακόμα. Σερβίρουμε.
Καλοφά’ωτο, που λέμε στην Ρόδο!

 

“Honest Abe”, Abraham Lincoln, was born on a day like today 208 years ago, 12 February 1809. The 16th president of the USA, from March 1861 until his assassination on April 1865. It is he who led his country through the bloody civil war that ended with the abolition of slavery.

For the most part, his food tastes were simple. It is said that his wife, Mary Todd Lincoln, had a hard time getting him to remember to eat at all. When she did discover things that he truly enjoyed, she made sure that they were available whenever he wanted them. He loved fresh fruit, particularly apples. One of his favorite meals was simply fresh fruit and nuts, cheese and crackers. “Apples,” he said, “agree with me… a large per cent of professional men abuse their stomachs by imprudence in drinking and eating, and in that way health is injured and life is shortened.”

Still, Lincoln did have his favorite dishes, Chicken Fricassee with Biscuits and Oyster Stew. Actually, he loved oysters just about any way they were served. His dessert tastes were simple as well with Apple Pie being a favorite. His seldom drank alcohol of any sort. Water was his favorite beverage.

So, if you wish to eat like that famous American I give you one of his favorite recipes:

CHICKEN FRICASSEE

1 large chicken, cut into serving pieces – 1/2 cup all-purpose flour – 1 teaspoon garlic powder or granules – 1 teaspoon mixed dried herbs – 1 teaspoon paprika – 1/2 teaspoon ground black pepper – Olive oil (chicken fat was traditional but …) – 1 large onion, diced – 2 cloves of garlic, minced – 1 stalk of celery, diced – half a bell pepper, seeded and diced – 1 additional teaspoon mixed dried herbs – Chicken stock (or cube or canned broth) – 1 cup cream – Salt and freshly ground black – 1/4 cup chopped fresh parsley

Rinse the chicken parts and pat dry. Place the flour and the next four ingredients in a small paper or plastic bag and shake to mix well. Drop in the chicken pieces a few at a time and shake gently to coat evenly. Set aside. Heat the olive oil or chicken fat in a heavy, deep skillet or Dutch oven and several pieces at a time, brown the chicken on all sides. Remove to a plate and set aside. Add the next five ingredients to the pan and sauté over a moderate heat until the onions are pinkish and translucent and the vegetables are hot through. Return the chicken pieces to the pot and pour in just enough chicken stock or broth to cover. Bring to a boil, then reduce the heat to maintain a rapid simmer and cover with a tight fitting lid. Cook until quite done but not falling off the bones, about fourth five minutes to an hour. Remove the chicken to a plate and keep warm. Turn up the heat and cook, stirring frequently until the amount of liquid has reduced by about half. Return the chicken to the pot, pour in the cream and simmer until hot. Season to taste with salt and pepper and stir in the parsley. Arrange the chicken on a serving plate and pour the sauce over it. You may wish to sprinkle on a bit of extra chopped parsley as garnish.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Μεταναστών υγρός τάφος – Immigrants’ Watery Grave, του Βαγγέλη Παυλίδη
Ο παλαιοκομματισμός, του Βαγγέλη Παυλίδη
Vangelis Pavlidis
Αβρότητα – Courtliness, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.