Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Απρίλιος 1992, η καρατόμηση του Αντώνη Σαμαρά, του Βαγγέλη Παυλίδη

Spread the love

 

Τέτοιες ημέρες, αρχές Απριλίου του 1992, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έτσι κι αλλοιώς είχε σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, περνούσε δύσκολες μέρες. Η χρονιά δεν είχε ξεκινήσει καλά. Στην χώρα και κυρίως στην Θεσσαλονίκη ξεσπούν μεγάλες κινητοποιήσεις με πρωτοβουλία της εκκλησίας και μια “υπερπατριωτική” μερίδα του πολιτικού κόσμου με αφορμή και κεντρικό σύνθημα την μη αναγνώριση από την Ελλάδα κράτους με την ονομασία «Μακεδονία» αλλά ούτε και με παράγωγά του.

Στο βάθος του προβλήματος ένας γνώριμός μας με το όνομα Αντώνιος Σαμαράς, Υπ. Εξωτερικών τότε, πρωθυπουργός σήμερα. Μητσοτάκης και Σαμαράς είναι στα μαχαίρια καθώς ο τελευταίος προσπαθεί να υλοποιήσει μια προσωπική γραμμή αδιάλλακτης στάσης έναντι των Σκοπίων, που είναι αντίθετη τόσο με την κυβερνητική γραμμή όσο και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών που συγκλήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις 13 Απριλίου 1992, ύστερα απο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο Κ. Καραμανλή, ο Κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει την αποπομπή του Σαμαρά και την ανάληψη του Υπ. Εξωτερικών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ήταν η αρχή του τέλους της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σκάλισα ως συνήθως το αρχείο μου και ξέθαψα το σκίτσο που παραθέτω.

 


 

7 Απριλίου 1992, πεθαίνει ο Αντώνης Τρίτσης ενώ είναι δήμαρχος Αθηναίων. Ένας χαρισματικός άνθρωπος, οραματιστής, επαναστάτης, διανοούμενος, αθλητής. Ένας φίλος.

 

Βαγγέλης Παυλίδης

SHARE
RELATED POSTS
Καλό Πάσχα – Happy Easter, του Βαγγέλη Παυλίδη
Vangelis Pavlidis
SKETCH 0013, του Βαγγέλη Παυλίδη
Εγκαταλειμμένος – Marooned, του Βαγγέλη Παυλίδη
1 Comment
  • Κωστής Α. Μακρής
    7 Απριλίου 2014 at 22:23

    Είτε το θέλουμε είτε όχι, κάποια στιγμή θα κλάψουμε με ό,τι μας έκανε να γελάσουμε κάποτε. Κι αυτό δεν θα είναι μόνο η νοσταλγία αλλά και η συμπόνια για ό,τι νομίσαμε αστείο.
    Εκεί που το χιούμορ τέμνει το όραμα, η ελπίδα υγροποιείται.

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.