Το σχόλιο της ημέρας

Από την κορυφή στους Ζουράριδες του Αλέξη, του Νικήτα Οικονόμου

Spread the love

 

 

Νικήτας Οικονόμου

 

15232069_1758383837756676_4634105631816194833_n.jpg

 

 

Είμαστε κι εμείς, από τη «λάθος πλευρά της ιστορίας», απέναντι απ’ αυτήν που μας έδειξε ο Παπαδημούλης… απ’ αυτήν που μεγαλουργούσαν «εμπνευσμένοι και τεράστιοι ηγέτες». Εμείς, της λάθος πλευράς, οι πατεράδες και οι μανάδες μας, που δίναν αγώνες κάθε μέρα για να ζούμε με Αξιοπρέπεια, που αντιστέκονταν στην μοίρα, που αρνούνταν να συμβιβαστούν με το «έχει ο Θεός», να μη συμφιλιωθούν με το «αυτά έχουμε, με αυτά θα ζήσουμε», για να μην μας γονατίσει η ταπεινή μας καταγωγή, να μην μας πονέσει η στέρηση. Να μην τρομάξουμε να δούμε τον κόσμο από λίγο πιο ψηλά.


Να αντισταθούμε στη λογική της ισοπέδωσης προς τα κάτω και μιας άδικης δικαιοσύνης που θα ήθελε ίσως να μείνουμε εκεί που είμαστε, αφού «καλά είναι τα πράματα, όλοι έτσι είναι, έχουμε το ψωμί μας, την ασπιρίνη μας, το τετράδιο του παιδιού, το κρέας μας μια στις τόσες… τραγουδάμε στα πανηγύρια».

Αγωνιστές, άνθρωποι Αξιοπρεπείς, Γενναίοι και νοικοκυραίοι… Με έναν πατέρα που του αρκούσαν τα «ΚΑΡΕΛΙΑ» σε κασετίνα, και όχι το καλοστριμμένο πούρο με τις στολές και τα παράσημα για να σταθεί δίπλα μας, ή για να γίνει αφίσα και «ιστορικό ενσταντανέ» στα δωμάτιά μας. Ο καθένας με τους δικούς του ήρωες. Που μαζί με την μάνα, πάλευαν να μας δείξουν την κορυφή. Πιο πάνω από κει που φτάναν τα χέρια μας. Πιο πέρα από κει που έβλεπε το μάτι μας.

Ήθελαν, πάλεψαν, μπόρεσαν… Γιατί ήταν ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ να το κάνουν…

Γιατί η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δεν ήταν ποτέ αιτούμενο. Ήταν το αυτονόητο, που έδινε δύναμη, που ενέπνεε, που σου έδινε το δικαίωμα να ονειρευτείς. Και να κάνεις το όνειρο πραγματικότητα. Εμείς, από τη «λάθος πλευρά της ιστορίας», με αυτήν την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ αλλάξαμε τις ζωές μας. Γίναμε πολίτες χρήσιμοι, Πολίτες του Κόσμου, χωρίς ιδεοληψίες, φραγμούς και περιορισμούς. Δεν είναι όλα ονειρικά. Αλλά είναι αυτή η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και αυτή η Δημοκρατία, που δίνουν επιλογές, που σου δίνουν εργαλεία και όπλα να παλέψεις, να χάσεις και να κερδίσεις.

Εμείς της «λάθος πλευράς της ιστορίας», που δεν μας πλάνεψε η «άμεση Δημοκρατία» των «ηγετών – συμβόλων». Εμείς οι «μαλάκες» των Ζουράριδων… Των Ζουράριδων που μάζεψε και νοικοκύρεψε ο άλλος “ασυμβίβαστος αντιστασιακός”, ο γνωστός πια “Αλέξης”…

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Το σχόλιο της ημέρας: οι Δικηγόροι τα Πειραματόζωα, του Πάνου Μπιτσαξή
Το απρόθυμο μπράτσο, τα νήπια, η λειτουργική υποκρισία, του Πάνου Μπιτσαξή
Περί πειθαρχίας και πειθούς, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.