Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Απάντηση Δημάρχου στην επιστολή διαμαρτυρίας των “Εθελοντών του γλυκού νερού”

11866346_1485316218429011_2526968183373796803_n.jpg
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σκληρή και αποστομωτική είναι η απάντηση του Δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου στις 4 τα ξημρώματα της Κυριακής 23 Αυγούστου 2015 στους πέντε  εθελοντές που προ λίγων ημερών του απέστειλλαν επιστολή διαμαρτυρίας. Ακολουθεί η δήλωση του Δημάχρου και μετά τις φωτογραφίες η επιστολή διαμαρτυρίας. 

 

“Με τη βοήθεια του Θεού τα καταφέραμε κι απόψε. Η φωτιά στο Τσαίρι είναι υπό έλεγχο και μεις γυρίσαμε σώοι στα σπίτια μας. Ευχαριστώ για μια ακόμη φορά όλους όσους με κίνδυνο ζωής πάλεψαν με τη φωτιά . Πυροσβεστες, δασοφύλακες, πιλότους, υπηρεσιακούς, χειριστές μηχανημάτων και εθελοντές.

Όσο για μερικούς άλλους εθελοντές του γλυκού νερού , που το μόνο που ξέρουν ειναι να κάνουν κριτική με τη βοήθεια ορισμένων ΜΜΕ και στα fb δεν τους είδα να σηκωθούν απο τον καναπέ τους ή την καφετέρια ή την οθόνη του υπολογιστή τους . Όχι μόνο στη φωτιά αλλά ούτε στους πρόσφυγες , ούτε καν στον καθαρισμό των πάρκων , ούτε ,ούτε … Τέτοιοι εθελοντές να μας λείπουν”

 

 

11866346_1485316218429011_2526968183373796803_n.jpg

 

 

 

11924201_1485316198429013_4287356668439140995_n.jpg

 

 

11923625_1485316181762348_6172542332146891789_n.jpg

 

1898209_1485316158429017_4377282887612399236_n.jpg

 

Ρόδος, 22/8/2015

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε Ρόδου κ. Χατζηδιάκο,

Λυπόμαστε βαθύτατα που αναγκαζόμαστε να επικοινωνήσουμε δημόσια μέσω του τύπου αλλά δυστυχώς επί δώδεκα μήνες προσπαθούμε να επιτύχουμε μέσω του γραφείου σας μια συνάντηση, όχι μία, αλλά δέκα φορές πράγμα που δεν κατέστη δυνατόν.

Στην αρχή πιστεύαμε ότι ήσασταν πολύ απασχολημένος αλλά από την άλλη βλέπαμε ότι η παρουσία σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις ήταν ανελλιπής. Παρόλες τις παροτρύνσεις συνεθελοντών μας για καταγγελία του γεγονότος δηλώσαμε – και δημοσίως πρόσφατα σε συνέντευξη – ότι θα σας δίναμε ένα υπερβολικά εύλογο χρόνο για να ασχοληθείτε με τα προβλήματα του τόπου, πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση. Η παραχώρηση του χρόνου αυτού μάλιστα χαρακτηρίστηκε δημοσιογραφικά ως ΕΝΤΙΜΗ συμπεριφορά από μέρους μας!

Δεχθήκαμε πυρά πολλών ενεργών πολιτών που μας κατηγορούσαν για αδράνεια, ιδιαίτερα για το θέμα του Εθνικού Θεάτρου. Όπως θα σας διαβεβαιώσουν όλοι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι και περιφερειάρχες, οι οποίοι σημειωτέον δεν αρνήθηκαν ΠΟΤΕ να συναντηθούμε και να συζητήσουμε τα προβλήματα του τόπου, δεν ζητήσαμε ποτέ καμία συνάντηση για προσωπικά προβλήματα αλλά μόνο για θέματα του νησιού μας.

Εάν μας δίνατε τη δυνατότητα και το χρόνο, στην πρώτη συνάντηση μας πριν ένα χρόνο θα σας ενημερώναμε για το Εθνικό Θέατρο και ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου είχε δεσμεύσει το ποσό των τριών ( 3 ) εκατομμυρίων ευρώ για την επισκευή του και το μόνο που έμενε ήταν να γίνει αποδοχή του ποσού. Ο Δήμος αδράνησε με αποτέλεσμα το κονδύλι αυτό να αποδεσμευτεί και να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την τύχη αυτού του μνημείου. Ευτυχώς ακούσαμε πρόσφατα ότι ο Περιφερειάρχης κ. Γ.Χατζημάρκος υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει να ξαναμπεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας το ποσό αυτό. Ελπίζω τώρα να μην υπάρξει και πάλι απαξίωση της προσφοράς.

Θα σας ενημερώναμε επίσης ότι ο Δήμος διαθέτει το Δίκτυο Εθελοντών Ρόδου που είχε δημιουργηθεί επί δημαρχείας Σ. Κουσουρνά το οποίο μένει εντελώς αδρανοποιημένο και δεν έχει καν αλλάξει η διοίκηση στην οποία μέλος μας παραμένει παραδόξως ακόμα στο διοικητικό συμβούλιο. Το Δίκτυο θα μπορούσε να αναλάβει πολλαπλές δράσεις όπως έγινε με την προηγούμενη δημοτική αρχή. Θα σας ενημερώναμε επίσης ότι έχει γίνει όλη η προετοιμασία για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να σωθεί το Ροδίνι. Υπήρχαν προτάσεις και σχετικό σχέδιο για την αξιοποίηση, διατήρηση και αναβάθμιση του Ροδινιού (90 σελίδες) από την ΑΜΚΕ “Κοινόν Δωδεκανησίων” και από την επιτροπή που συνεστήθη για το σκοπό αυτό από τον προηγούμενο Δήμαρχο Ρόδου. Η πρόταση αυτή είναι κατατεθειμένη στο Δήμο και σε συνεργάτες σας. Και εκεί σιωπή αλλά και προσπάθεια παράδοσης σε ιδιώτες (το κυρίως κτίριο το παραγωγικό μάλλον) για λόγους ευνόητους.

 

Σε μια δεύτερη συνάντηση θα σας ενημερώναμε για το κυνοκομείο το οποίο δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας (καταφέραμε και βγάλαμε άδεια μόνο για το χειρουργείο και χάριν αυτού έγιναν πάνω από δέκα χιλιάδες στειρώσεις) με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμα χρήματα από επιδοτήσεις του Υπουργείου και ευρωπαϊκά προγράμματα. Τώρα βέβαια είναι πολύ αργά δεν υπάρχουν χρήματα στο Υπουργείο έτσι και αλλιώς. Επίσης θα σας ενημερώναμε ότι η περίφραξη για τα ελάφια στον Άγιο Σουλά, που είχε καταστραφεί από την φωτιά , είχε επισκευαστεί και ότι έπρεπε να μεταφερθούν εκεί άμεσα 5-7 ελάφια τα οποία ζούνε στο Ροδίνι σε άθλιες συνθήκες ώστε να περάσουν ένα εξάμηνο εξαγρίωσης για να μπορέσουν να επιστρέψουν στην άγρια φύση. Δυστυχώς χάθηκε ένα πολύτιμο εξάμηνο και όσο και αν ο δήμος μπορεί να περιμένει, τα δυστυχισμένα αυτά πλάσματα το πληρώνουν με την δική τους ζωή . Επίσης θα σας ενημερώναμε ότι τα σήματα που προειδοποιούν τους οδηγούς να οδηγούν αργά στα περάσματα των ελαφιών στο δρόμο από Άγιο Σουλά προς Ελεούσα έχουν σχεδόν σβήσει και θα πρέπει να φροντίσετε να ξαναβαφτούν. Η δράση αυτή μείωσε στο εκατό τις εκατό τους σκοτωμούς ελαφιών όταν μόνο πέρσι είχαν σκοτωθεί 7 ελάφια στην περιοχή αυτή.

Θα μας δινόταν η ευκαιρία εξάλλου να ανταλλάξουμε απόψεις για φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα του νησιού και πώς μπορούμε όλοι και όλες να συνεισφέρουμε στην επίλυσή τους. Θέματα όπως οι υδάτινοι πόροι και η (μη) λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά, η καθαριότητα και η διαχείριση των Αστικών Στερεών και Υγρών Αποβλήτων, η πρόληψη των φυσικών καταστροφών, η διάβρωση των ακτών, το κυκλοφοριακό και η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος είναι μερικά μόνο θέματα που απασχολούν τους φορείς μας και στα οποία νομίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε θετική συνεισφορά.

Στην επόμενη συνάντηση θα σας μεταφέραμε την πρόθεση μιας Ελβετικής εταιρείας προηγμένης τεχνολογίας να κάνει μια δωρεά 50 χιλιάδες ευρώ σε φωτισμό τελευταίας τεχνολογίας με το οποίο θα επιτυγχάναμε χιλιάδες ευρώ σε εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας – τόσο ζωτικής για το νησί μας – συν το ότι ο φωτισμός αυτός θα μπορούσε να ελεγχθεί με ειδικό πρόγραμμα σε κεντρικό επίπεδο και να χρησιμοποιηθεί και για τον έλεγχο της κυκλοφορίας, των κάδων οικιακών απορριμμάτων και άλλα πολλά.

Στην τέταρτη συνάντηση θα σας μεταφέραμε πάλι την πρόθεση μιας άλλης ομάδας Ολλανδών εθελοντών οι οποίοι ήθελαν να προσφέρουν ένα ποσό χρημάτων για τους ενδεείς συμπολίτες μας και βέβαια αμέσως σκεφτήκαμε το Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας αλλά δυστυχώς και πάλι περιμέναμε μάταια. Ευτυχώς τα χρήματα αυτά δεν θα πάνε χαμένα και ελπίζουμε ότι θα δοθούν σε άλλη κοινωνική δομή.

Θα αδιαφορούσαμε εντελώς για την ανταπόκριση σας στα αιτήματά μας αν από αυτά δεν εξαρτιόντουσαν ζωές και αυτό πρέπει να γνωρίζετε δεν θα γίνει αποδεκτό. Ελπίζουμε έστω και καθυστερημένα να επιληφθείτε των ανωτέρω προβλημάτων και να δώσετε λύσεις. Το να μας καλείτε στην Καλλιθέα και μάλιστα παραλείποντας κάποιους από μας χωρίς να γνωρίζετε το έργο που επιτελούμε απλώς για να μας βραβεύσετε με ένα χωρίς ουσία για τα προβλήματα του τόπου δίπλωμα για να μας πείτε πόσο καλοί είμαστε, μας αφήνει εντελώς αδιάφορους και για αυτό δεν παραβρεθήκαμε στη σχετική τελετή. Δυστυχώς δεν μπορούμε την προσφορά των εθελοντών και συνακόλουθων να την βάλουμε σε μια λογική «προσφέρετε και ευχαριστούμε». Μια προσπάθεια για να ευοδωθεί χρειάζεται συνεργασία, συνακρόαση και συν-εκτέλεση. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός λογικής εθελοντισμού και ειλικρινούς συνεργασίας . Είναι μάλλον παράδοξο να επικαλούμαστε τη συνδρομή των Εθελοντών για ό,τι προκύψει, χωρίς όμως να λαμβάνουμε υπόψη ούτε τις απόψεις τους ούτε το συντονισμό τους. Εθελοντισμός σημαίνει προσφέρω με δική μου θέληση, δική μου ανιδιοτελή προσφορά, διαθέτω τον ελεύθερο χρόνο μου σε επωφελή δράση και προσφορά μη αναμένοντας άλλη ανταμοιβή πλην της ειλικρινούς συνεργασίας και της κοινωνικής ανταλλαγής.

 

Εμείς πάντως θα είμαστε πάντα εδώ.

Μαρτίνος Κανελλάκης
Δημήτρης Γρηγοριάδης
Γιώργος Τριάντος
Παναγιώτης Αυγερινού
Μιχάλης Κουλούμπρης

 

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Συνταγή για λουκουμάδες, του Ζαχαροπλαστείου “Μίλτος”- Δωρεάν λουκουμάδες την Παρασκευή 29/11
“Η Αγάπη δικαιώνει την ανθρώπινη ιδιότητά μας”-Ευχές του Δημάρχου Ρόδου κου Φώτη Χατζηδιάκου
Χατζηδιάκος σε Καμπουράκη: Όλα σε ανοιχτό διάλογο ή θα συνεχίσετε το «εδοξάσθη κρυπτόμενος & εγελοιοποιήθη εμφανιζόμενος»;

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.