Από το μπλογκ του Βαγγέλη

Antoine-Joseph “Adolphe” Sax, του Βαγγέλη Παυλίδη

Vangelis Pavlidis
Spread the love

 

Vangelis Pavlidis

 

 

Βαγγέλης Παυλίδης

 

 

 

ADOLPHE-SAX.jpg

 

 

 

Μια μέρα σαν και σήμερα, 22 Ιουνίου 1846, ο Antoine-Joseph “Adolphe” Sax κατοχύρωνε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το σαξόφωνο. Σε δυο ομάδες απο εφτά όργανα η κάθε μία, όπως σαξτρομπα, σαξκόρνο, σαξτούμπα κ.λ.π. Αν και έγινε γνωστό στις ημέρες μας περισσότερο ως όργανο της τζαζ, το σαξόφωνο χρησιμοποιείται και στην κλασσική και σε μπάντες στρατιωτικής μουσικής.

 

Το μεγαλύτερο από 11 παιδιά, ο Σαξ, παραλίγο να μην καταφέρει να ζήσει ώστε να εφεύρει το σαξόφωνο. Σε ηλικία 2 ετών έπεσε από το παράθυρο του 2ου ορόφου κι έσπασε το κεφάλι του, έτσι που στην αρχή θεωρήθηκε νεκρός. Τριών ετών ήπιε ένα ποτήρι βορικό οξύ και αργότερα κατάπιε μια καρφίτσα. Στα έξη του έπαθε σοβαρά εγκαύματα από έκρηξη μπαρούτης. Τα ατυχήματα δεν έχουν όμως τέλος: έπεσε σε μια χαράδρα κι έσπασε το πόδι του. 11 ετών έπαθε μαγουλά και επί εννέα ημέρες ήταν σε κόμα. Στα 14 έσπασε το χέρι του που πιάστηκε στην πόρτα μιας άμαξας και στα 19 τού ήρθε στο κεφάλι ένα κεραμίδι, ενώ παραλίγο να πνιγεί όταν έπεσε στο ποτάμι.

 

Το παρατσούκλι του στην γειτονιά ήταν “Σαξ το φαντασματάκι”. “Είναι ένα παιδί καταδικασμένο στην δυστυχία… δεν θα ζήσει”, είχε πει η μάνα του. Και όμως, έζησε περισσότερο από όλα του τ’ αδέλφια, που τρία μόνο απ’ αυτά πέρασαν τα 20.

 

Στα 29 του εφηύρε το σαξόφωνο. Ευτυχώς.

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Γιώργος και Φώφη, του Βαγγέλη Παυλίδη
f0b4849041f96778b53308b54b0db5c3_L.jpg
Ο σωτήρας – To the rescue!, του Βαγγέλη Παυλίδη
Madame La Liberté, του Βαγγέλη Παυλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.