Αναγνώστες

Αναμετρήσου με τον φασίστα εαυτό σου, του Κωνσταντίνου Καραγιαννόπουλου

10392588_641221322646411_639374329633812692_n.jpg
Spread the love

10392588_641221322646411_639374329633812692_n.jpg

 

 

 

 

 

 

* Ο Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος ασχολείται με την δημοσιογραφία,

την κριτική λογοτεχνίας και την ποίηση.

 

 

 

 

Banksy-pigeons-012iporta.jpg

 

 

Η πιο τρομακτική εμπειρία στη ζωή ενός ανθρώπου είναι όταν, γύρω στην ηλικία των τριών χρόνων, συνειδητοποιεί ότι δεν ταυτίζεται με το περιβάλλον, δεν αποτελεί μέρος του, αλλά είναι μια ξεχωριστή οντότητα.

Jacques Lacan

 

Αναμετρήσου με τον φασίστα που κρύβεις μέσα σου. Φίλε. Δώσε φωνή στους φόβους σου. Άκου από τι προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί ο εαυτός σου. Άνοιξε διάπλατα τις πληγές σου και κοίτα τι κρύβεται μέσα. Στον καρπό της ψυχής σου. Σ’ αυτό που εναγωνίως προσπαθείς να δώσεις διαστάσεις. Σ’ αυτό που αγωνίζεσαι να ονομάσεις φυσικό.

 

Αγάπα τον φασίστα εαυτό σου κι ίσως καταφέρεις κάποια στιγμή ν’ αγαπήσεις και τον πλησίον σου. Άσε τα ηθικολογικά τσιτάτα και τις επιδείξεις ισχύος. Τίποτα απ’ αυτά δεν σε επιβεβαιώνει. Τίποτα απ’ αυτά δεν σε διαχωρίζει από την φυλή που ονομάζεται ανθρωπότης.

 

Γίνε κλαδί και όχι τσεκούρι. Γίνε ανάσα κι όχι κατακλυσμός.

Φίλε. Η ζωή απλώνεται μπροστά σου. Να την ξεζουμίσεις. Να την απολαύσεις. Να την κυριαρχήσεις. Μη σπαταλάς το δώρο της φύσης σ’ αγώνες μπρα- ντε- φέρ με τις αγωνίες και τις ελλείψεις σου. Και κυρίως, μη ρίχνεις το βάρος της ελαφρότητάς σου στις πλάτες των άλλων. Όσο κι αν βαρέσεις τον καθρέφτη, η φάτσα σου το ίδιο θα δείχνει.

 

Χάρισε λίγη ομορφιά σ’ αυτή την χαραμάδα του χρόνου, στην οποία έλαχε να ζήσεις.

 

Πανικοβάλλεσαι με την οικειότητα των άλλων. Σε τρομάζει το πόσο όμοιος είναι αυτός που ονομάζεις ξένο. Γιατί; Ποια ρωγμή σφαδάζει όταν ακούς να σε φωνάζει αδερφό; Ποια αδυναμία προσπαθείς να κρύψεις μέσα από παραστάσεις ωμής βίας και σφαγών;

 

Φίλε. Το φίδι που μπλέκεται στα πόδια σου. Είσαι εσύ. Είσαι εσύ που κλαίς κρυφά την νύχτα. Είσαι εσύ που κρύβεσαι πίσω από προσωπεία και σημαίες, λες και είναι το βυζί της μάνας ή η προστατευτική αγκαλιά του πατέρα.

 

Φίλε. Γίνε ο άνθρωπος που ονειρεύεσαι για τους άλλους. Γίνε εσύ η αλλαγή. Γίνε το στήριγμα και όχι η κρεμάλα.

 

Φίλε. Δεν είσαι το θηρίο που λυμαίνονται κάποιοι. Είσαι άνθρωπος. Είσαι κι εσύ ένα από τα δισεκατομμύρια αστέρια αυτής της γης. Είσαι ο αδερφός. Ο φίλος. Ο σύντροφος. Ο ελάχιστος στον κυκεώνα των ελάχιστων. Είσαι αυτό που βλέπεις στα μάτια του γείτονά σου.

 

Παρ’ το απόφαση. Εσύ είσαι ο ξένος για τον τσακισμένο σου εαυτό.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr 

 

SHARE
RELATED POSTS
“Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα”! , του Γιώργου Σαράφογλου
Μια βραδιά ποίησης. Μπορεί να δώσει ζωή;, του Αγαπητού Ξάνθη
132039_154390207946263_1764777_o.jpg
Βαθιές αγάπες, της Κατερίνας Ευαγγέλου – Κίσσα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.