Ανοιχτή πόρτα

Άλφ, η αποστολή στην Κάρπαθο ολοκληρώθηκε, του Μανώλη Δημελλά

Spread the love

1557482_10151909930297844_2092844726_n.jpg

 

 

Μανώλης Δημελλάς

 

 

 

 

 

 

p4279306_3.jpg

p4279313_1.jpg

 

Άλφ, η αποστολή στην Κάρπαθο ολοκληρώθηκε…

 

 

Η γλώσσα και το διαβατήριο δεν μετράνε μπροστά στην προσφορά και την αληθινή αγάπη για ζωή.

 

 

Ο Άλφ δεν είναι Καρπάθιος ή μήπως είναι περισσότερο από πολλούς που είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια του νησιού;

 

 

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που την ερωτεύτηκε, μα είναι γνωστό άλλωστε οτι το πάθος για την Κάρπαθο είναι μεταδοτικό! Έτσι εκείνος τα τελευταία 17 προσφέρει αθόρυβα τις εθελοντικές υπηρεσίες του και στέκεται δίπλα σε όλα τα διαφορετικά από τον άνθρωπο είδη που επιβιώνουν πάνω στο νησί.

 

 

Μέχρι πριν λίγο καιρό στον τόπο δεν υπήρχε κτηνίατρος κι έτσι από το κονάκι, εκεί στο μικρό κτηνιατρείο των εθελοντών, περνούσαν όλα τα αδέσποτα ζώα. Βρέθηκαν εκεί ακόμη και εκείνα που είχαν σπίτι και βρήκε στοργή κάθε άγριο είδος ακόμη και θαλασσινό, που βρέθηκε περαστικό από το νησί ταλαιπωρημένο και λαβωμένο, είχε ανάγκη από φροντίδα και έψαχνε γιατρειά.

 

 

Σεμνός, διακριτικός και μετρημένος, δεν κατηγορεί κανέναν, ούτε και θέλει να μιλήσει για το δύσκολο παρελθόν, μόνο με μια κουβέντα και ένα ίσως λίγο πικρό χαμόγελο, μας τα λέει όλα: “τότε, στα πρώτα χρόνια, ένα στα δυο αδέσποτα που φροντίζαμε (σκύλους και γάτες) ήταν ταϊσμένο με φόλα. Σήμερα είναι πολύ καλύτερα, αρκεί οι Καρπάθιοι να μην τα ξεχνούν”!

 

 

Κάποτε τα μεγάλα ζώα, βόδια, μουλάρια και γαϊδουράκια, ήταν εργαλεία που τα έλεγαν “χτήματα”, ένω ακόμη και τα πιο μικρά, οι γάτες και οι σκύλοι, έπρεπε να κερδίσουν το φαγητό με τις “υπηρεσίες” τους.

 

 

Οι γάτες “καθάριζαν” τα σπίτια από τα λογής ζωύφια, ενώ τα σκυλιά είχαν ρόλο φύλακα και βοηθού-οδηγού στο κυνήγι! Εκείνες βέβαια τις εποχές δεν περίσσευε σταλιά φαγητό ούτε για τους ανθρώπους.

 

 

Σήμερα είναι πολύ διαφορετικά, οι Καρπάθιοι βλέπουν με άλλο μάτι τα μικρά τετράποδα συντροφιάς, αφού οι περισσότεροι έχουν κι από ένα!

 

 

Δεν λείπουν βέβαια και εκείνοι που ασυνείδητα εξακολουθούν να πετούν κουλούκια και μικρά γατιά στα ξωμέτοχα και τα βουνά, ευτυχώς αυτό το φαινόμενο ακολουθεί φθίνουσα πορεία και σύμφωνα με τον Άλφ “τα πράγματα είναι όλο και καλύτερα”.

 

 

Μιλάει για τους Καρπάθιους με τα καλύτερα λόγια αφού όπως λέει, “το 99% είναι εντάξει, ενώ ανάμεσα τους υπάρχει ένα ποσοστό 10% που είναι εξαιρετικοί άνθρωποι”!

 

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόνο για το 2015 οι εθελοντές της Καρπάθου έκαναν 400 στειρώσεις σε αδέσποτες γάτες και 100 σε σκυλιά!

 

 

Στην ερώτηση ποιοι είναι οι οικονομικοί αρωγοί ετούτης της προσπάθειας, ο Άλφ δείχνει έναν πήλινο κουμπαρά, παρόμοιους έχουν τοποθετήσει σε ορισμένα εμπορικά καταστήματα του νησιού και περιμένουν τις προσφορές εκείνων που μπορούν αλλά και νιώθουν την ανάγκη να βοηθήσουν.

 

 

Παρά τα μεγάλα, παχιά λόγια και τις υποσχέσεις διαφόρων τοπικών πολιτικών παραγόντων που κατά καιρούς έχει ακούσει, ο Άλφ είναι κατηγορηματικός: “ποτέ κανένας επίσημος φορέας δεν έδωσε χρήματα στους εθελοντές που παλεύουν για τα αδέσποτα της Καρπάθου”!

 

 

Μάλιστα εκτός του καλοκαιριού, που συμμετέχουν και ορισμένοι Καρπάθιοι, το κύριο ποσοστό των εθελοντών αποτελείται από ξένους!

 

 

Όμως ο κύκλος της προσφοράς του Άλφ πάνω στην Κάρπαθο τέλειωσε. Ο ίδιος πιστεύει ότι ειδικά με τα δυο κτηνιατρεία που άνοιξαν δεν υπάρχει πια η ανάγκη, ούτε και ουσιαστικός ρόλος σε εκείνον, έτσι σύντομα θα μετακομίσει μόνιμα στην οικογένεια του, που σήμερα βρίσκεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

 

 

Ο Άλφ βρέθηκε μπροστά από την εποχή του, είναι εκείνος που βοήθησε για να αλλάξει η νοοτροπία που θέλει τα νεογένητα τετράποδα να πεθαίνουν σε μια πλαστική σακούλα δίπλα σε έναν κάδο σκουπιδιών.

 

 

Στην Κάρπαθο οι αριθμοί δείχνουν ότι αγαπούν περισσότερο τις γάτες, οι περισσότεροι ταϊζουν από μια-δυο, μα όταν τους ρωτούν λένε πως δεν είναι δική τους!

 

 

Όσο για τα σκυλιά και την ασθένεια καλα-αζάρ το ποσοστό στο νησί σύμφωνα με εκείνον, ξεπερνά σήμερα το 30%! Η αρρώστια μεταδιδεται από το τσίμπημα μιας σκνίπας, τη λεγόμενη φλεβοτόμος, που ζει στη Μεσόγειο και η ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδος ξεκινά από τον Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο.

 

 

Η σκνίπα αυτή πηγαίνει στα άτριχα σημεία όπως στο επιρρύνιο του σκύλου ή στη κοιλιά του και τις πατούσες όπου δεν υπάρχουν τρίχες, και τον τσιμπάει. Οι κτηνίατροι συνιστούν να αποφεύγουμε τη δημιουργία στάσιμων νερών και να ακολουθούμε όλες τις δυνατές προφυλάξεις.

 

 

Δεν ξέρω αν τα δίποδα τιμήσουν τον Καρπάθιο Άλφ, εάν όμως μπορούσαν οι τετράποδοι φίλοι του σίγουρα θα έστηναν ένα τρικούβερτο γλέντι στο όνομα του…

 

 

 

 

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Νέα όπλα κατά της εγκληματικότητας, του Κωστή Α.Μακρή
Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη
Ο κόσμος δεν αλλάζει με τη σιωπή …, του Σπύρου Ντασιώτη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.