Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Άγιος Φανούριος, ο Προστάτης της Ρόδου, που φανερώθηκε τον 13 αι μ.Χ.

Spread the love
  • 1.4K
    Shares

& PANE DI CAPO ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ- ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

Ο Άγιος Φανούριος είναι Προστάτης της Ρόδου, η ύπαρξή του αγνοήθηκε μέχρι και τον 14ο αιώνα, οπότε και βρέθηκε η εικόνα του, όταν έσκαβαν σε ερείπια παλαιού ναού σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από την νότια τειχική οχύρωση της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου. Γιορτάζεται σε όλη την Χριστιανοσύνη στις 27 Αυγούστου.

Ο Μητροπολίτης Ρόδου Νείλος (1355-1369) διάβασε την επιγραφή “Άγιος Φανούριος” και βρήκε την εικόνα με ένα νέο ντυμένο με στρατιωτική ενδυμασία, που κρατούσε σταυρό με λαμπάδα και ήταν πλαισιωμένος από 12 σκηνές του μαρτυρίου του, γι’αυτό και αρκετοί τον προσομοιάζουν με τον Άγιο Γεώργιο, τον Τροπαιοφόρο. Ο Μητροπολίτης Νείλος  καθιέρωσε ως ημερομηνία εορτής του Αγίου την ημέρα εύρεσής του, δηλαδή την 27η Αυγούστου.

Σήμερα ο Ιερός Ναός του Αγίου Φανουρίου στη Μ. Πόλη Ρόδου, συντηρείται κτηριακά από την Εφορία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και αποτελεί ένα θαυμάσιο προσκυνηματικό τόπο, αλλά και αρχαιολογικό-τουριστικό σημείο, δεδομένου ότι οι αγιογραφίες του χρονολογούνται από το 1335 μ Χ.

Ανήμερα του Αγίου Φανουρίου ο Δήμος Ρόδου και ο Δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος (θητεία 2014-2019)  έχει καθιερώσει να γιορτάζεται ο Άγιος Φανούριος, που είναι ο ένας από τους δυο προστάτες του νησιού [αναφερόμαστε ο Κωνσταντίνος ο Υδραίος του οποίου η μνήμη γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου]. Ο εορτασμός του Αγίου πραγματοποιείται μέσα στο Δημαρχείο στην είσοδου του κτηρίου, του οποίου υφίσταται προσκυνηματικός χώρος.

Από τη Ρόδο η λατρεία του Αγίου Φανουρίου εξαπλώθηκε στη Λέσβο, στην Κύπρο, στη Χίο αλλά  κυρίως στην Κρήτη, όπου υπάρχουν τρία σπουδαία μοναστήρια και δεκάδες ναοί. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα σε όλη τη διάρκεια του έτους ο άγιος τιμάται με την προσφορά άρτων και γλυκισμάτων, τη γνωστότερη Φανουρόπιτα, η οποία παρασκευάζεται από επτά ή εννέα υλικά, νηστίσιμα κυρίως υλικά “για να συγχωρέσει ο Θεός την μάνα του Αγίου”

Η παράδοση που σχηματίστηκε, στην άγνωστη βιογραφία του είναι ότι η μητέρα του ήταν σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς. Στη μνήμη της και για να συγχωρεθεί, ο Άγιος Φανούριος ζήτησε μια χάρη: Να μην πηγαίνουνε πράμα γι’αυτόν, μόνο για τη μάνα του για να λένε να την συγχωρέσει ο Θεός…”

Τον Άγιο Φανούριο έκανε αρκετά δημοφιλή η παρήχηση του ονόματός του προς το φαίνω, φανερώνω. Το αντάλλαγμα είναι η παρασκευή φανουρόπιτας που μοιράζεται στον κόσμο.

Στην Κύπρο, στην Κρήτη στη Σκιάθο, στη Φλώρινα αρχικά και αργότερα στην Ελλάδα ο Άγιος Φανούριος  σύμφωνα με την παράδοση φανερώνει τον γαμπρό στα ανύπανδρα κορίτσια.

ΕΔΩ η καλύτερη συνταγη για φανουρόπιτα

99bcc5576531d343f57b30258e8530c3.jpgbb94beb3ce6f9631e42d5f3a2464a066.jpg

 

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

  • 1.4K
    Shares
SHARE
RELATED POSTS
Βόλτα στην Αθήνα: Ας ξαναδιεκδικήσουμε τη πόλη, του Μάνου Στεφανίδη
Βρήκα μια τρομερή ιδέα!, του Κωστή Α. Μακρή
Γιώργος Αρκουλής
“Η παράσταση που αγάπησα”, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.