Αναγνώστες

Αυτοπεποίθηση και αύρα, της Γιονίντα Ντρίζα

Spread the love

Η έννοια της αυτοπεποίθησης συνδέεται με τη ρεαλιστικά και θετικά δομημένη αντίληψη που έχει σχηματίσει το άτομο για τον εαυτό του και τις δυνατότητες του, τις οποίες και μπορεί να εφαρμόσει αποτελεσματικά σε όποια κατάσταση καλείται να φέρει εις πέρας. Καθώς γνωρίζει ότι μπορεί να επιτύχει ό,τι επιθυμεί, πάντα στο πλαίσιο των προσωπικών του ικανοτήτων, νιώθει να έχει μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στις συνθήκες της ζωής, ενώ ακόμα και αν κάτι δεν φαίνεται να προχωρά όπως το υπολόγιζε δεν μειώνει την αποδοχή του προς τον εαυτό, ούτε τη γενικότερη θετική του στάση .

Σαν ενέργεια, η αυτοπεποίθηση λειτουργεί σαν «βιταμίνη» για την αύρα, αφού αυτή η εσωτερική σταθερότητα και θετικότητα μπορεί να δράσει ενδυναμωτικά για το αυρικό πεδίο, βοηθώντας το να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα προστατευτικής λειτουργίας. Ο συνδυασμός ψυχολογικής θετικότητας και εμπιστοσύνης γεμίζει το ενεργειακό πεδίο του ατόμου με δονήσεις πιο δυνατές και μεστές , έχοντας έτσι σαν αποτέλεσμα το άτομο να είναι πιο θωρακισμένο απέναντι σε εξωτερικές επιρροές.

 

Συμβαίνει, ωστόσο, να υπάρχουν και κάποια άτομα να έχουν είτε υπερβολική αυτοπεποίθηση, η οποία να είναι αντιστρόφως ανάλογη των ικανοτήτων τους, ενώ άλλοι να μην πιστεύουν στις όποιες δυνατότητες τους και να αμφισβητούν τον εαυτό τους. Στην μεν πρώτη περίπτωση, το άτομο που πιστεύει ότι έχει παραπάνω δυνατότητες, ενεργειακά είναι σαν να δίνει ψεύτικες ελπίδες στην αύρα του, σαν να την πείθει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει-κάτι που τελικά δεν γίνεται. Θα μπορούσε να παρομοιαστεί αυτή η κατάσταση με ένα ποτήρι που το σηκώνουμε πολύ ψηλά και απότομα το ρίχνουμε κάτω. Όπως το ποτήρι θα σπάσει, έτσι και το αυρικό πεδίο του ατόμου, σε τέτοιες καταστάσεις, χάνει την δύναμη του και είναι σαν να διαλύεται.

 

Στην περίπτωση της χαμηλής αυτοπεποίθησης, το άτομο εμποδίζει την ενέργεια του να δράσει εξαιτίας των αρνητικών του σκέψεων και φόβων. Είναι σαν να «πνίγει» την ίδια του τη δόνηση,με αποτέλεσμα με τον καιρό πιθανόν να βιώνει κατάθλιψη και αποξένωση από τον εαυτό του, ενώ οι καταστάσεις της ζωής του δεν θα προχωράνε τόσο καλά όσο θα ήθελε. Εδώ δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, όπου η πεποίθηση ότι κάποιος δεν μπορεί να τα καταφέρει θα οδηγεί σε αποτυχίες, τις οποίες το άτομο θα χρεώνει μόνο στον εαυτό του, και τα πράγματα θα προχωρούν έτσι.

 

Είναι σημαντικό, και στις δύο περιπτώσεις, να είναι ο καθένας προσεκτικός με τον εαυτό του και να αξιολογεί προσεκτικά τις σκέψεις του, πριν εκείνες οδηγήσουν σε λάθος μονοπάτια και συμπεριφορές. Χρειάζεται να αποκτήσει ο καθένας την ψυχραιμία να δει την κάθε πρόκληση ως παρατηρητής, χωρίς συμπεριφορές είτε υπερβολικής, είτε μειωμένης αυτοπεποίθησης. Εξίσου σημαντικό είναι να έρθει ο καθένας σε επαφή με την αυθεντική εσωτερική του δύναμη, να γίνει φίλος μαζί της ώστε να μπορέσει να αντλήσει από αυτήν συμβουλές και κατευθύνσεις για τα γεγονότα της ζωής του. Όταν κάποιος θα μπορέσει να ευθυγραμμιστεί με την εσωτερική του δύναμη θα μπορέσει να κατανοήσει πως, κάποιες φορές, οι νοητικές του πεποιθήσεις τον οδήγησαν σε λανθασμένες εκτιμήσεις για αυτόν και το περιβάλλον του. Η αλήθεια της εσωτερικής δύναμης είναι πάντα αυθεντική και υποστηρικτική για όλους μας!

 

 

* Η Γιονίντα Ντρίζα είναι ενεργειακή θεραπεύτρια και συγγραφέας.

 

SHARE
RELATED POSTS
Η ελευθερία της Μαϊμούς, της Μαρίας Σκαμπαρδώνη
Ο φαύλος κύκλος της Ηλιθιότητας, της Αναστασίας Κατσικάκη
Νύχτα τρόμου, της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.