Υγεία

Ποιες τροφές αγαπούν οι αρτηρίες μας;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

 

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, υγιή λιπαρά και αντιοξειδωτικά, προστατεύουν την καρδιά. Κορεσμένα λίπη και τροφές με πολύ αλάτι, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.  Η διατροφή είναι το σημαντικότερο όπλο ενάντια στη στεφανιαία νόσο.

Λέμε λοιπόν ναι, σε:

Αβοκάντο. Αυξάνει την “καλή”  χοληστερόλη και ταυτόχρονα μειώνει την “κακή”. Περιέχει περισσότερο κάλιο από την μπανάνα και συμβάλει στην αποτροπή των καρδιαγγειακών παθήσεων και της ασβεστοποίησης των αρηριών. Αντικαθιστά έξοχα τη μαγιονέζα, σε σάντουιτς, σαλάτα κοτόπουλου ή σαλάτα τόνου.

Όσπρια. Φακές και ρεβίθια συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς χάρη στις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες τους.

Μανιτάρια. Προστατεύουν την καρδιά χάρη στην αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση τους.

Λιπαρά ψάρια. Είναι εμπλουτισμένα με υγιή λιπαρά. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Ναι σε σολομό,  τόνο και σκουμπρί, έως τέσσερις φορές την εβδομάδα. Να σημειωθεί ότι τα ψάρια ευεργετούν περισσότερο την καρδιά, σε σχέση με τα  συμπληρώματα ιχθυέλαιου.

Βρόμη. Πλούσια σε διαλυτές ίνες, που μειώνουν τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης, η οποία προκαλεί συσσώρευση της πλάκας στις αρτηρίες.

Ξηροί καρποί.  Πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες και φυτικές ίνες, οι ξηροί καρποί είναι το απόλυτα υγιεινό σνακ. Ναι σε αμύγδαλα, κάσιους ή καρύδια γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο εμποδίζει τη συσσώρευση της πλάκας και χοληστερόλης στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα να βοηθά τις αρτηρίες να μη φράσουν. Τρεις έως πέντε μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα, είναι η ενδεδειγμένη ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε.

Φασόλια: Πλούσια σε διαλυτές ίνες, αυξάνουν την ελαστικότητα των αρτηριών. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι τα μαύρα και τα κόκκινα φασόλια.

Ελαιόλαδο. Το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ του προστατεύει την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού. Ιδανικό να το καταναλώνετε ωμό σε σαλάτες. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, προσφέρει όλα τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Καφές. Πίνετε έως τρία φλιτζάνια την ημέρα αλλά αντισταθείτε στην προσθήκη ζάχαρης ή κρέμας, για να μειωθεί ο κίνδυνος να φράξουν οι αρτηρίες σας.

Πράσινο τσάι. Ευεργετικό για την καρδιαγγειακή υγεία.

Κουρκουμάς. Με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, οι οποίες μειώνουν τις βλάβες στα τοιχώματα των αρτηριών. Ναι στο αφέψημα κουρκουμίνης.

Προϊόντα ολικής άλεσης. Με υψηλή περιεκτικότητά σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν ν’ αποβληθεί  η χοληστερόλη ενώ συμβάλουν στην ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο, με έμμεσα οφέλη για την καρδιά.

Πατάτες. Πλούσιες σε κάλιο, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Με πολλές φυτικές ίνες, αρκεί να μην είναι τηγανητές.

Ρόδι. Βελτιώνει τη ροή του αίματος, χάρη στα  αντιοξειδωτικά του, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες διεγείρουν την παραγωγή οξειδίου του αζώτου στο αίμα. Αρκεί ο χυμός να είναι χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Βιταμίνη C. Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Εσπεριδοειδή. Περιέχουν  αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C που ωφελούν την υγεία των αρτηριών. Τα φλαβονοειδή τους, προστατεύουν τα αρτηριακά τοιχώματα. Ξεκινήστε το πρωί σας με φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού με μισό γκρέιπφρουτ.

Μούρα. Πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Οι ανθοκυανίνες, ενώσεις που περιέχουν τα μούρα, προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Άφθονο νερό.  Η ενυδάτωση παίζει καθοριστικό ρόλο.

Περγαμόντο. Μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα χοληστερόλης, όσο και η στατίνη. Μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερίνης αίματος, οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο στηθάγχης, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Μπρόκολο. Γεμάτες ευεργετικές φυτικές ίνες. Ιδιαίτερα τα σταυροειδή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο), αποτρέπουν το φράξιμο των αρτηριών.

Σπαράγγια. Πλούσια σε κουερσετίνη, φλαβονοειδές που αποτρέπει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

 

SHARE
RELATED POSTS
dependent-100343_640.jpg
1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων
Η διατροφή βοηθά στη θεραπεία της ουρολοίμωξης;, του Δρ Σπύρου Γκούβαλη
Προσοχή στη χρήση του αντηλιακού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.