Ανοιχτή πόρτα

Το κύκνειο άσμα του ελληνικού real estate, τoυ Ηλία Καραβόλια

Ηλίας Καραβόλιας
Spread the love

Ηλίας Καραβόλιας

Ηλίας Καραβόλιας
[email protected]

 

 

 

 

 

2015-09-15-1442341152-1958479-RealEstateLoans.jpg

 


Όπως διαβάζουμε σε άρθρο του Ν.Χρυσικόπουλου στο Capital. gr αντί ο κλάδος των ακινήτων να ενισχυθεί με την παροχή κινήτρων, ώστε να προσελκύσει η χώρα περαιτέρω ξένες επενδύσεις στο real estate, η κυβέρνηση ουσιαστικά εξαλείφει κάθε φορολογικό πλεονέκτημα που είχαν οι εταιρείες επενδύσεων ακινήτων(ΑΕΕΑΠ) Με νομοθετήματα των τελ…ευταίων ημερών,επταπλασιάζεται(!) η φορολόγηση επί του ενεργητικού τους: Από 0,10 % σε 0,75% και σχεδόν διπλασιάζεται ο φόρος επί των ακινήτων τους από 0,25% σε 0,55%.

 

Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουν στην κυβέρνηση ότι μεγάλοι ξένοι επενδυτές- του μεγέθους των Fairfax, Fidelity, Wellington, York Capital – είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Αυτοί οι θεσμικοί είναι οι ίδιοι που επέλεξαν να επενδύσουν στο real estate μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου, (καθώς είναι υποχρεωτικά εισηγμένες oi AEEAΠ).

 

Τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων (στην ουσία γι αυτά πρόκειται) είναι εργαλείο ανάπτυξης διεθνώς. Όπως σωστά γράφει ο Ν. Χρυσικόπουλος, στην Ισπανία μεσούσης της κρίσης θεσμοθετήθηκε μηδενική φορολόγηση αυτών των αμοιβαίων με αποτέλεσμα τη δημιουργία ήδη 4 και τον προγραμματισμό για ίδρυση άλλων 40. Αντίστοιχης φορολογικής μεταχείρισης τυγχάνουν τέτοιες εταιρείες και σε αγορές όπως της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. Στην Ελλάδα υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος αναστολής προγραμματισμένων επενδύσεων που θα ξεπερνούσαν το 1 δις ευρώ και εκμηδένισης κάθε πολλαπλασιαστικού οφέλους που θα προέκυπτε από θέσεις εργασίας, είσπραξη ΦΠΑ, κ.α

 

Δεν μπορούν να σκεφθούν στην κυβέρνηση ότι αυτή η φορολόγηση θα πλήξει σοβαρά και τον τραπεζικό κλάδο; Πώς θα γίνει αυτό; Μα οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αγοράσουν τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πρέπει τώρα να συνυπολογίσουν την πτώση της αξίας των ακινήτων /εγγυήσεων! Ο κίνδυνος να μην μειωθούν τα επισφαλή ενυπόθηκα δάνεια είναι πλέον μεγάλος και ίσως αυτό να είναι χειρότερο πλήγμα απο τα ”παραθυράκια” για μαζική κατάσχεση ακινήτων.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The articleexpresses the views of the author

iPorta.gr

 

 

SHARE
RELATED POSTS
1544350_10152803217035410_8313908654781010389_n.jpg
Η αλήθεια για το Γήπεδο Μπάσκετ του Δωριέα, του Σέργιου Αϊβάζη
Ο Χίτλερ και οι Άνθρωποι, του Κωστή Α. Μακρή
Kostis A. Makris
Χρόνια Πολλά, Μαμά Ελλάδα, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.