Ανοιχτή πόρτα

ΕΡΤ & ΟΠΑΠ γλωσσικά στιγμιότυπα του, Δρ Πάνου Καπώνη

Spread the love

Ο Πάνος Καπώνης* είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τ. Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Φαρμακευτική), ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας  Έχει συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου.Λογοτεχνική ιστoσελίδα : http://logos.caponis.gr.

ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ [Π80]

ΕΡΤ & ΟΠΑΠ γλωσσικά στιγμιότυπα

«Πας μη Έλλην βάρβαρος» : το χρησιμοποιούν και σήμερα πολλοί, κανείς όμως δεν έχει παραθέσει την πηγή του. Στο «A Dictionary of the Bible» του Sir William Smith (1863) και στο λήμμα Barbarian διαβάζουμε ότι αυτός ήταν ο κοινός ορισμός των Ελλήνων για τους βαρβάρους («Every one not a Greek is a barbarian» στα αγγλικά).

«Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Ο άμεσος έλεγχος του Κράτους, που λαμβάνει και τη μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας, έχει ως σκοπό….και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας». [Θ’ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων, που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 187/Α’/28.11.2019]. 

Τι και εάν η αμφιλεγόμενη δήλωση του περίφημου Χένρυ Κίσσιγκερ :  «Ο ελληνικός λαός είναι ατίθασος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετιστεί.  Εννοώ δηλαδή τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί και να διακριθεί», δεν φαίνεται να έγινε ποτέ, σήμερα όμως – σε μία γενικευμένη τάση «αφελληνισμού», υλοποιείται δυστυχώς στην ελληνική καθημερινότητα μας. 

        Φυσικά, οφείλω να δηλώσω εκ των προτέρων ότι, το παρόν άρθρο δεν έχει καμία σχέση με την υποστήριξη ή προβολή πολιτικών  εθνικιστικών παραμέτρων ή επικρότησης κομματικών θεωρήσεων, αλλά απλά και μόνον γράφεται σε μια προσπάθεια διάσωσης και συνέχισης ενός αιώνιου πολιτισμού, του Ελληνικού και ιδιαίτερα της γλώσσας μας, που πολλοί την χρησιμοποίησαν σε όλον τον κόσμο, αλλά οι σύγχρονοι κάτοικοι της Ελλάδος (κυρίως Έλληνες) δεν την σέβονται.  Οι κάτοικοι λοιπόν αυτής της υπέροχης χώρας, χωμένοι στις οθόνες των τηλεοράσεων τους ή περισσότερο των κινητών τους τηλεφώνων, παρακολουθούν αμέτοχοι τα καθημερινά δρώμενα, όπως π.χ. το σημαντικό γεγονός του γάμου του κ. Κασσελάκη, του εάν η τραγουδίστρια κυρία Η. έβαψε τα νύχια της στο ίδιο χρώμα με της κόρης της, στο εάν έχουν δίκιο οι Ισραηλινοί ή η οργάνωση Χαμας (Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης) – μακριά από εμάς  εάν θα διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το τι είπε ο κ. Δρίτσας για Κασσελάκη: «Να θέσει εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ και να ιδρύσει νέο κόμμα», και άλλα πολύ σημαντικά (!!) ζητήματα, αλλά και «τρομοκρατικές» ειδήσεις, όπως  την αύξηση των λογαριασμών του ρεύματος : 9,6% η ΔΕΗ, έως 88% οι υπόλοιποι προμηθευτές για τον Νοέμβριο. Μάλιστα, κυρίαρχο τηλεοπτικό ρόλο παίζουν επίσης και οι διάφοροι αναλυτές των δρώμενων αυτών, εξαιρώντας τους [μερικές φορές καλεσμένους πράγματι ειδικούς – επιστήμονες].  

        Μεταξύ των τηλεθεατών, στα περιθώρια του χρήσιμου χρόνου μου, προσπαθώντας να ερμηνεύσω κάποια «φαινόμενα», αλλοίωσης της ελληνικής γλώσσας, ιδιαίτερα στην Ελληνική Τηλεόραση, έμεινα άναυδος από την εξίσωση της  ΕΡΤ, του Δημόσιου δηλαδή τηλεοπτικού οργανισμού της χώρας, για την οποία πληρώνουμε χαράτσι, με τις πρακτικές της ιδιωτικής τηλεόρασης. Εξηγούμαι : Σε μια εκπομπή – σειρά με την ονομασία «ΗΛΕΚΤΡΑ»  αντίκρυσα στην άνω δεξιά γωνία της οθόνης την λέξη «HLEKTRA» και … πάγωσα !!! Προσπάθησα να την διαβάσω και η προφορά έβγαινε «ΧΛΕΚΤΡΑ». Ε, αυτό πιά με … υπερέβαινε !!!! Προσπάθησα να πείσω τον εαυτό μου ότι κάτι λάθος έγινε. Δεν πίστευα ότι στην ΕΡΤ υπάρχουν τόσοι …. Βάρβαροι γλωσσοπλάστες, ΠΟΥ ; Στην Ελλάδα !!! Σε δημόσιο οργανισμό  !!!  

Δεν ξέρω εάν αυτό υπαγορεύεται από «ξένα» ή «ντόπια» κέντρα αποφάσεων [όπως έλεγε ο μοναδικός ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου] ή  οφείλεται στην αδιαφορία ή άγνοια ή αμορφωσιά ή στο πολιτισμικό έλλειμα των νεώτερων Ελλήνων ή σε έλλειψη σωστής εκπαίδευσης ή άλλης εν πάση περιπτώσει αιτίας που άλλοι αρμοδιότεροι εμού οφείλουν  να ερευνήσουν, εάν φυσικά πιστεύουν στην συνέχιση του πολιτισμού μας, της «κουλτούρας» μας τέλος πάντων – για να γίνω πιο κατά-νοητός – ή όχι. 

        Χωρίς να θέλω να νεκραναστήσω το άρθρο 6 του Συντάγματος της αλήστου μνήμης Χούντας (1973), το οποίο  όριζε «Επίσημος γλώσσα του κράτους και της εκπαιδεύσεως είναι εκείνη, εις την οποίαν συντάσσονται το Σύνταγμα και τα κείμενα της ελληνικής νομοθεσίας», οφείλω να προσθέσω το ολιγόλογο και ασύντακτο άρθρο του ισχύοντος Συντάγματος [«Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Ο άμεσος έλεγχος του Κράτους, που λαμβάνει και τη μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας, έχει ως σκοπό….και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας»], του άρθρου δηλαδή 15 παρ. 2  (Θ’ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, Φ.Ε.Κ. 187 /Α’ /28.11.2019), συνταγματική διάταξη που θεωρώ ότι, στον όρο «πολιτιστική ανάπτυξη» εμπεριέχονται και οι θησαυροί της Ελληνικής Γλώσσας. Εκτός και εάν κάνω λάθος, μέρες που είναι.    

        Όμως, η μία έκπληξη, της ΕΡΤ 1, μετά τα του ΑΝΤ1  #eimaste ena και τα του τίτλου της εκπομπής του – κατά τα άλλα συμπαθούς δημοσιογράφου κ. Χατζηνικολάου – #enwpios enwpiou, του Cosmote «Νίο»  (βλ. Ο «αφελληνισμός» της  ελληνικής γλώσσας, του Δρ Πάνου Καπώνη – iporta.gr), διαδέχθηκε το γλωσσικό σοκ της ιστοσελίδας (λέγεται και site στα Ελληνικά) του ΟΠΑΠ !!!! 

        Συγκεκριμένα όταν άνοιξα την ιστοσελίδα των «παιγνίων» του δημόσιου αυτού οργανισμού, μπας και εισπράξουμε κατά τύχην κανένα ευρώ για τις καθημερινές ανάγκες της ζωής ή όπως έλεγαν οι πιο παλιοί «τας ανάγκας του βίου», είδα με θλίψη ανάμεικτη με οργή ότι, όλη η ηλεκτρονική σελίδα των https://opaponline.opap.gr/en/kino/play-kino ήταν όλη στην αγγλική γλώσσα, που δεν μπορεί να διαβαστεί από έναν Έλληνα, έστω και εάν ξέρει ΛΙΓΑ αγγλικά.  Play TZOKER Online | Place Your Slip Now – Instant Award of Winnings* (opap.gr). Αληθινά αναρωτιέμαι :  Υπάρχει Ελληνικό κράτος ; Υπάρχουν Αρχές ; Υπάρχει Υπουργείο Πολιτισμού ; (Θα τρίζουν τα κόκκαλα της Μελίνας Μερκούρη). Η ανεξάρτητη Α-ρχή «Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων» τι ρόλο παίζει άραγε ; Το λέω αυτό γιατί, μεταξύ των «αρχών» που διέπουν την ΕΕΕΠ είναι και : «Η αρχή της διαφάνειας: η ρυθμιστική Αρχή πρέπει να είναι ειλικρινής, να θεσπίζει ρυθμιστικά πλαίσια, τα οποία να είναι απλά, σαφή και διατυπωμένα με τρόπο κατανοητό στους χρήστες».

        Όταν διαμαρτυρήθηκα η απάντηση που πήρα ήταν ότι υπάρχει «επιλογή γλώσσας». Μόνον που η φράση επιλογής ήταν εις την αγγλικήν και εισπράττουμε το εξής : «Choose from the below list, which mean of transacton you want to know more»:! 

        Θα μου πει κάποιος και με το δίκιο του, εδώ ο κόσμος χάνεται και το «Μ…» χτενίζεται !!! (παραφράζω) «συ μας μιλάς για την γλώσσα ;». Έτσι είναι : Λύθηκαν όλα τα προβλήματα του κόσμου για την γλώσσα θα μιλάμε τώρα ;;; Κατά τα άλλα, μπορείτε να δείτε όλα τα επεισόδια, περιλήψεις και video της νέας σειράς της ΕΡΤ1 «ΧΛΕΚΤΡΑ», σε σκηνοθεσία της Βίκυ Μανώλη στο :  ΗΛΕΚΤΡΑ – Όλα τα επεισόδια – Epeisodia.Online.         

 KALI THEASI  

    

 

SHARE
RELATED POSTS
Για μια βραδιά μόνο, του Κωστή Α.Μακρή
Ο Πικάσο “μένει” στην Κρήτη μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου 2024- Η έκθεση “η χαρά της ζωής”που θα έπρεπε να είναι πρωτοσέλιδη!
11049464_10153794481499523_4185608025578033362_n.jpg
Το έκτο δάχτυλο, του Χρήστου Χωμενίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.