Πόρτα στη Δωδεκάνησο

95 ΑΔΤΕ: Υπτγος Νικόλαος Φλάρης: “Παναγιά Συστρατηγός & Νικοποιός στους αγώνες της πατρίδας μας”-Η ομιλία του Δκτη στα Θυρανοίξια του Ναΐσκου

Spread the love

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ “ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΝΙΚΟΠΟΙΟΥ” ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ 95 ΑΔΤΕ 

 

Σε μια σεμνή, μα ιδιαιτέρως εγκάρδια  τελετή εορτάστηκαν τα Θυρανοίξια του νεοανεγερθέντος Ναού στην Μεραρχία Ρόδου αφιερωμένου στην “Παναγιά την Νικοποιό” χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ρόδου κκ Κύριλλου, παρόντων της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του νησιού και προσκεκλημένων. Ακολουθεί η ομιλία του Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγου Νικόλαου Φλάρη στις 29 Φεβρουαρίου 2020. Η ανέγερση του Ναΐσκου εντός Μεραρχίας Ρόδου πραγματοποιήθηκε από Δωρητές. 

 

Ο Διοικητής της 95ΑΔΤΕ Υποστράτηγος κ.Νικόλαος Φλάρης

 

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά συναχθήκαμε σήμερα, για να μετέχουμε όλοι μας σε αυτή τη μεγάλη για τη Μεραρχία μας, στo νησί μας, ευλογία! Τα θυρανοίξια της εκκλησίας μας! 

Είναι ξεχωριστή μέρα η σημερινή. Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών των άξιων προκατόχων μου, νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ με όλους εσάς τον ενθουσιασμό μου και αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής και τυχερός που επί Διοικήσεώς μου δόθηκε από τον Θεό η ευλογία αυτή. Μέχρι τώρα, οι προσπάθειες για διάφορους λόγους, δεν είχαν τελεσφορήσει. Τώρα θέλησε ο Θεός να προχωρήσει αυτό το ευλογημένο έργο σε εντυπωσιακό χρόνο, ολοκληρωμένο με τρόπο θαυμαστό. Σαν ένα αόρατο Χέρι να τα οδηγούσε κι εμείς όλοι απλώς συμμετείχαμε ως εκτελεστές. Είναι πλέον γεγονός! Η Παναγία μας απέκτησε το σπίτι της μέσα στο Στρατηγείο, να είναι το στήριγμα στις δύσκολες στιγμές μας, το όραμα και νόημα της ζωής. Για να γίνει δι’ αυτής “Συστρατηγός και Νικοποιός”,  στους αγώνες της πατρίδας μας. 

Σε όλες τις δύσκολες στιγμές του Έθνους Εκείνη έμπαινε  μπροστά και στήριζε τους αγώνες του. Και τώρα, επικαλούμαστε την βοήθειά Της και τις πρεσβείες Της ανοίγοντας επίσημα τις θύρες του μικρού και ταπεινού Της τούτου «σπιτιού», του  μικρού ναΐσκου Της, στη Μεραρχία μας. 

Αισθανόμενος βαθειά ευγνωμοσύνη, ευχαριστώ από βάθους καρδίας τους δωρητές μας, πολίτες της τοπικής κοινωνίας μας, για τη θετική ανταπόκριση και ευγενική σας πράξη να ενισχύσετε άμεσα στο “κάλεσμα στήριξης” αυτού του έργου όπου σε τούτους τους δύσκολους καιρούς της οικονομικής και πνευματικής κρίσεως, διαθέσατε γενναιόδωρες χορηγίες, τους κόπους, το χρόνο σας, υλοποιώντας ό,τι ήταν αναγκαίο για την ανέγερση του Ναού. Αναμφίβολα, χωρίς τη δική σας αρωγή, της Διοίκηση Μηχανικού της Μεραρχίας με το αφοσιωμένο προσωπικό, των εξαίρετων επιβλεπόντων με την καθημερινή εμπνευσμένη και επίμονη προσπάθεια, το όλο εγχείρημα θα ετίθετο υπό αμφισβήτηση. Ο Κύριος και η Παναγία μας να σας το ανταποδίδουν στην αιωνιότητα! 

Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Κύριλλο, που με περίσσεια αγάπη αγκάλιασε την προσπάθειά μας αυτή, την ευλόγησε, συμπαραστάθηκε με όλες τις δυνάμεις του και είχε τη φώτιση να αφιερωθεί ο ναός αυτός στην Παναγία μας και, συγκεκριμένα, στην Παναγία Νικοποιό, δωρίζοντας και την πανέμορφη και ευλογημένη αυτή εικόνα της Παναγίας μας! 

Η εικόνα της, αντίγραφο μιας πανέμορφης και πολύτιμης πνευματικά και τεχνικά βυζαντινής εικόνας της Παναγίας μας, που σήμερα βρίσκεται στη Βενετία, είχε ένα σπουδαίο ρόλο, γι’ αυτό και ονομάστηκε «Νικοποιός». Θεωρείτο προστάτης του κράτους και του στρατού, την τιμούσαν ιδιαίτερα και την είχαν σαν λάβαρο στις μάχες, αλλά και στους ναούς, ακόμη και στις πύλες της Κωνσταντινούπολης. Την θεωρούσαν Συστρατηγό, γι’ αυτό και την έπαιρναν μαζί τους οι αυτοκράτορες στις πολεμικές  επιχειρήσεις με βεβαία την πίστη πως όποιος την έχει μαζί του στη μάχη, είναι αήττητος! 

Αυτή την ευλογημένη εικόνα ευδόκησε ο Θεός να έρθει στην ταπεινή μας Εκκλησία και να αφιερωθεί ο ναός μας σε αυτήν! Ένας ναός που ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του, τη δομή του, τη φιλοσοφία του και το φώς του, ο οποίος γίνεται Συστρατηγός και συμμέτοχος στους πολυποίκιλους αγώνες μας.

 Ευελπιστούμε ότι θα αναδειχθεί φάρος και πηγή δύναμης και ευλογίας στους διερχόμενους, τοποθετούμενους, μετακινούμενους, προσκυνητές και επισκέπτες, και θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και αφύπνηση σε άλλους δημιουργούς για αντίστοιχες δωρεές. Ταυτόχρονα δεσμευόμαστε και σας διαβεβαιώνουμε ότι η εκκλησία μας θα τύχει της ιδιαίτερης ευλάβειας, φροντίδας, σεβασμού και καταφύγιο πίστης από όλο το προσωπικό της Μεραρχίας.

Όλα αυτά προσδίδουν μεγάλη ευλογία στη σημερινή σύναξή μας, καθώς επίσημα εγκαθίσταται η Παναγία μας Συστρατηγός στον καθημερινό αγώνα της 95 ΑΔΤΕ, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ. Κυρίλου και την ευγενική παρουσία όλων σας. Είθε ο Θεός να θέσει υπό την Σκέπη Του τη Μεραρχία και ο καθένας από εμάς να βιώσει σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο την ευλογία αυτή, ζητώντας φώτιση από τον Θεό, διά πρεσβειών της Παναγία μας Νικοποιού.

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ για μία ακόμη φορά τους εκλεκτούς δωρητές και υποστηρικτές μας, οι οποίοι με ξεχωριστά αισθήματα και γνήσια καλοσύνη μέσω της εμβληματικής δωρεάς τους, απέδειξαν έμπρακτα την κοινωφελή και ανθρωπιστική δράση τους, την ξεχωριστή στήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, συνεχίζοντας την παράδοση των αληθινών Ελλήνων μεγάλων ευεργετών.

Υποκλινόμαστε στην Παναγία μας που καταδέχεται να μας σταθεί. Κι ευχαριστούμε όλους εσάς, που σήμερα ήρθατε για να συνεορτάσουμε το χαρμόσυνο αυτό γεγονός. 

Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

29.02.2020, Ρόδος, 95ΑΔΤΕ

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

 

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Δήλωση προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου
Φώτης Χατζηδιάκος: Οι “επισκέπτες” ήρθαν ανενόχλητοι στην Ρόδο
Σύλλογος Αιμοδοτών Ρόδου “Άγιος Εφραίμ”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.